Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

30/8/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Η περιπέτεια συνεχίζεται O ρομποτικός γεωλόγος Opportunity βγαίνει από αρειανό κρατήρα
Ο κρατήρας Βικτόρια στην Ισημερινή Πεδιάδα του Αρη σε δορυφορική φωτογραφία
Πασαντίνα, Καλιφόρνια Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Εμφανίζοντας σημάδια κόπωσης έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια εξερεύνησης του αρειανού τοπίου, το ρομπότ Opportunity της NASA βγήκε την Παρασκευή από τον κρατήρα Βικτόρια και ετοιμάζεται για νέες έρευνες στη γύρω πεδιάδα.

«Ολοκληρώσαμε ότι ήρθαμε να κάνουμε στον κρατήρα Βικτόρια και πολλά περισσότερα» δήλωσε ο Μπρους Μπάνερντ της NASA, επιστήμονας της αποστολής τόσο του Opportunity όσο και του πανομοιότυπου Spirit, που εξερευνά την άλλη πλευρά του πλανήτη.

Το Opportunity χρειάστηκε δύο ημέρες να ανέβει την απότομη πλαγιά του κρατήρα, όπου παρέμεινε σχεδόν ένα χρόνο αναζητώντας στοιχεία για το υγρό παρελθόν του Αρη.

Μέσα στην αρχαία τρύπα, διαμέτρου 800 μέτρων και βάθους 70, οι επιστήμονες εντόπισαν εκτεθειμένα πετρώματα πολύ πιο παλιά από ό,τι τα επιφανειακά στρώματα στη γύρω Ισημερινή Πεδιάδα.

Τα ιζήματα και η διαβάθμιση που καταγράφηκε στις συγκεντρώσεις αλάτων υποδεικνύει ότι ο κρατήρας ήταν κάποτε γεμάτος νερό που αργότερα αποστραγγίστηκε ή εξατμίστηκε. Τα ίδια χαρακτηριστικά παρουσίαζε και ένας μικρότερος κρατήρας που είχε επισκεφθεί το ρομπότ έξι χιλιόμετρα μακρύτερα, γεγονός που δείχνει ότι νερό υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στον Βικτόρια.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA Ο αποφάσισαν την έξοδο από τον κρατήρα είναι ότι το Opportunity παρουσίασε πρόβλημα σε έναν από τους έξι τροχούς, ο οποίος αν έπαυε να λειτουργεί θα παγίδευε το ρομπότ μέσα στην τρύπα. Στο επίπεδο έδαφος της γύρω πεδιάδας, η δυσλειτουργία δεν αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητά του να κινείται.

Το ρομπότ, που έφτασε στον Αρη το 2004, έχει υποστεί ακόμα μια βλάβη στο άγκιστρο που κρατά κλειστό τον ρομποτικό του βραχίονα, οπότε αναγκαστικά κινείται με τον βραχίονα μονίμως εκτεταμένο.

Στο επόμενο διάστημα, το Opportunity θα εξετάσει πέτρες σε μέγεθος γροθιάς που πιθανότατα διασκορπίστηκαν στην πεδιάδα από κάποια αρχαία πρόσκρουση μετεωρίτη.

Στο μεταξύ, ο δίδυμος αδερφός του, Spirit, έχει ξυπνήσει από τη νάρκη στην οποία τέθηκε για λίγες εβδομάδες, μέχρι να περάσει η χειρότερη περίοδος του αρειανού χειμώνα, και έχει αρχίσει να δημιουργεί μια πανοραμική εικόνα του γιγάντιου κρατήρα Γκούσεβ μέσα στον οποίο βρίσκεται.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: