Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

28/8/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Αυξάνεται το ποσοστό των ευτυχισμένων ανθρώπων

Η ευημερία και

η δημοκρατία

ευτυχούν τον άνθρωπο,

σύμφωνα με ερευνητές

.

Ομάδα Αμερικανών και Γερμανών ερευνητών διαπίστωσε ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις. Η ομάδα των επιστημόνων, η οποία διεξήγαγε έρευνες σε 52 χώρες για 25 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες 45 χωρών νιώθουν πιο ευτυχισμένοι σήμερα από ότι τη δεκαετία του 1980. Σε κάθε χώρα ρωτήθηκαν 1400 άτομα για το πόσο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι αισθάνονται στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε χώρες που το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αγγίζει τα 8.200 ευρώ, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ευτυχισμένων ανθρώπων. Ωστόσο, σε πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αγγίζει τα 30.000 ευρώ, η προσωπική ευτυχία δεν συνάδει με την ευημερία. Οι συντάκτες της έρευνας υποστηρίζουν ότι η προσωπική ελευθερία, ένα προοδευτικό δημοκρατικό καθεστώς και η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, επηρεάζουν σημαντικά την ευτυχία του ανθρώπου. Αυτή η θεωρία εξηγεί γιατί οι πολίτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης νιώθουν πολύ περισσότερο ευτυχισμένοι σήμερα σε σύγκριση με 25 χρόνια πριν, παρόλο που η οικονομία μερικών χωρών δεν παρουσιάζει βελτίωση.

Στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες ανήκουν όχι μόνο χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ιαπωνία, με το ποσοστό ευτυχισμένων ανθρώπων να φτάνει το 10%, αλλά και η Αργεντινή, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική, χώρες που δεν φημίζονται για την οικονομική τους κατάσταση. Ηγετική θέση στην κλίμακα των πιο ευτυχισμένων χωρών έχει το Μεξικό, όπου περισσότερο από το 1/3 των πολιτών είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι πριν από 25 χρόνια. Ο Ρομπέρτο Φόα από το πανεπιστήμιο Harvard, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε σχετικά ότι «κατά τη διάρκεια των ετών, η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας έφερε περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και να υποστηρίζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, γεγονός που ενισχύει την ευτυχία τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Welt

3 σχόλια:

anarxaszante είπε...

Τελειωμό δεν έχουν οι νεκροί εργάτες!


Η Εύβοια θρηνεί άλλον έναν νεκρό εργάτη
Η Εύβοια θρηνεί άλλον έναν νεκρό εργάτη αυτή τη φορά στην ΣΕΛΜΑΝ.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του.
Είναι το έκτο σοβαρό «ατύχημα» για το 2008 στην Εύβοια. Όπως και στα Ναυπηγεία Χαλκίδας πρίν λίγο καιρό, όπως και στο Πέραμα...


Και η κυβέρνηση που δεν υποκύπτει στους "νταβατζήδες",
αλλά στηρίζει τους νταβατζήδες, θα εκφράσει τη θλίψη της...

anarxaszante είπε...

ΓΙΑΝΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΚΑΝΕΣ

Ζωχιός Γιάννης είπε...

καλησπέρα ΖΑΝΤΕ, γύρισες;
Καλή δύναμη για δυναμική συνέχεια.

Εγώ δεν πήγα διακοπές.

Να τα λέμε
Γιάννης Ζωχιός