Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

25/8/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Στις 29 και 30 Αυγούστου Η ειρηνική συνύπαρξη, το μήνυμα των φετεινών 20ών Πρεσπείων
Avaton
Ο Αγιος Αχίλλειος στις Πρέσπες
Αθήνα Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Μήνυμα ειρηνικής -γεωγραφικής, πολιτικής και πολιτιστικής- συνύπαρξης στέλνουν για 20ή χρονιά φέτος τα Πρέσπεια, η πολιτιστική και όχι μόνο διοργάνωση στην ακριτική Φλώρινα, στις 29 και 30 Αυγούστου.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Καραΐνδρου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, ο Σέρβος Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η ρωσική χορωδία Τρετιάκοβ, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η χορωδία Τρικάλων, Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι της ακριτικής Φλώρινας στέλνουν και λαμβάνουν το μήνυμα της διοργάνωσης: «Μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά κρατώντας μακριά μας τους εθνικισμούς».

Τα παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης «Πρέσπεια 2008», οι βουλευτές Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης (ΝΔ) και Γιώργος Λιάνης (ΠΑΣΟΚ), ο νομάρχης Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος και ο δήμαρχος Πρέσπας Λάζαρος Ναλπαντίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στον Αγιο Αχίλλειο των Πρεσπών (το νησάκι της λίμνης) και το Δημοτικό Πάρκο της Φλώρινας.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ πρόσκληση για να παραστούν έχουν αποδεχτεί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κ.ά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα θα εγκαινιάσει στις 30 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας τη μεγάλη έκθεση με 120 και πλέον προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια και επιστολές της Μαρία Κάλλας.

Το βράδυ της προηγούμενης μέρας, στον Αγιο Αχίλλειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τιμήσει το σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο ως «το πρόσωπο της εικοσαετίας» για τις υπηρεσίες που προσέφερε μέσω της τέχνης του στην Ελλάδα και ειδικά τη Φλώρινα που αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό για έξι από τις 13 συνολικά ταινίες του.

Για τη μεγάλη και σταθερή προσφορά τους στο θεσμό των «Πρεσπείων» θα τιμηθούν από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 29 Αυγούστου με την τρίωρης διάρκειας εκδήλωση - «φόρο τιμής στη Μαρία Κάλλας» με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, του Διονύσιου Γραμμένου και της συμφωνικής ορχήστρας της Σόφιας, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και τέλος του Γιώργου Νταλάρα, του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και των χάλκινων της Φλώρινας.

Το βράδυ της επομένης, στο Δημοτικό Πάρκο της Φλώρινας, θα γίνει το αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, του Γιώργου Νταλάρα, της ρωσικής χορωδίας «Τρετιακόβ», της Χορωδίας Τρικάλων, αλλά και της 84χρονης σήμερα Ευαγγελίας Μαργαρώνη, της επί 30 χρόνια πιανίστριας του Βασίλη Τσιτσάνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: