Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Οι μαρτυρίες που καίνε υπουργούς

Στις καταθέσεις αναφέρεται η παραπλανητική τακτική κυβερνητικών στελεχών που δήλωναν άγνοια ενώ είχαν βάλει υπογραφές! Υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης «δείχνει» η δικογραφία για το Βατοπέδι που στάλθηκε χθες στη Βουλή από την Εισαγγελία Εφετών, δικαιώνοντας τις απόψεις των τριών εισαγγελικών λειτουργών ότι πρέπει πλέον να κινηθούν οι διαδικασίες της νομοθεσίας για την ευθύνη υπουργών, ώστε να ερευνηθούν όλες οι πτυχές από το Κοινοβούλιο.

Στις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και στα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας (που στάλθηκε σε 4 κιβώτια) υπάρχει σωρεία αναφορών σε ονόματα κυβερνητικών στελεχών (υπουργών και υφυπουργών) της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και σαφείς αιχμές εναντίον τους, που σχετίζονται με διάφορες ενέργειες και παραλείψεις τους.

Οι μαρτυρίες που καίνε υπουργούς

Στις καταθέσεις αυτές γίνεται λόγος για παραπλανητική τακτική των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών που δήλωναν άγνοια για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Βατοπεδίου, παρά τις υπογραφές τους, καθώς και για συσκότιση με στόχο να κοπάσουν οι αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης αναφέρεται στη συνάντηση φορέων της Ξάνθης με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, που τους δήλωσε αναρμόδιος για να επιλύσει το πρόβλημά τους.

Οι μαρτυρίες που καίνε υπουργούς

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Αθ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στον Π. Δούκα, που στη συνάντηση διαμαρτυρίας των φορέων, στις καταγγελίες τους και στα αιτήματά τους να μην υπογράψει τις γνωμοδοτήσεις κ.λπ. απάντησε ότι θα μελετήσει το ζήτημα ενώ είχε ήδη εγκρίνει τη γνωμοδότηση και το κλείσιμο της δίκης που θα κατέληγε υπέρ του Δημοσίου και κατά της Μονής.

Στις συναντήσεις του Εφραίμ και του Αρσένιου με τον Θ. Ρουσόπουλο και τις επισκέψεις τους σε άλλα υπουργεία αναφέρεται ο Αγγ. Αποστολίδης, που ασκούσε χρέη οδηγού τους όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.

Αιχμές για τους Θ. Ρουσόπουλο και Π. Δούκα άφησε και ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων που ζήτησε με τους φορείς να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και να μην αναγνωριστούν δικαιώματα της Μονής, αλλά, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, δεν έλαβαν υπόψη τις απόψεις των φορέων. Αντίστοιχα εκτοξεύει βολές και κατά στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του Απ. Φωτιάδη, που μετά τις έντονες αντιδράσεις ανέπεμψε το θέμα για επενεξέταση.

Παρόμοιες αιχμές που ξεκινούν από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνονται με τοποθετήσεις για στελέχη της ΝΔ κάνει και ο εκδότης της εφημερίδας «Μαχητής» της Θράκης Π. Παπαδόπουλος, που αναφέρεται στους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Α. Κοντό.

Εξ οικείων βέλη εκτοξεύονται από το βουλευτή ΝΔ Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνά που χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτη και ασύμφορη για το Δημόσιο την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή και άδικη την παραχώρηση, γνωστοποιώντας ότι ενημέρωσε τον υφυπουργό Α. Μπέζα, που με τη σειρά του πρέπει να ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Στις καταθέσεις γίνεται σφοδρή επίθεση κατά νομικών συμβούλων που βρίσκονταν κοντά στον Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς - υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους καταλογίζονται ενέργειες που κατέτειναν υπέρ της Μονής.

MHΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Αγνόησαν τις απόψεις μας οι Θ. Ρουσόπουλος και Π. Δούκας

Τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, από τον οποίον είχε ζητήσει, όπως είπε, να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για να μην παραχωρηθούν οι εκτάσεις στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, «έδειξε» με την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Ηλία Κολιούση ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, κατά κόσμον Μιχαήλ Καλαφάτης.

Ο ιεράρχης, που είχε δώσει μάχη για να μην παραχωρηθούν εκτάσεις γεωργών της περιοχής της Μητροπόλεως του στη Μονή Βατοπεδίου, κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι «με φορείς του Νομού πραγματοποίησαν επισκέψεις στον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., στον αρμόδιο Υφυπουργό Π. Δούκα, αλλά και στον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο (προκειμένου να ενημερωθεί, μέσω του τελευταίου ο Πρωθυπουργός της χώρας), ζητώντας τους να μην αναγνωριστούν δικαιώματα στην προαναφερθείσα Μονή, πέραν των όσων είχε και τα οποία προανέφερα»...

Ο επί 12 χρόνια μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος είχε στείλει επιστολή στον εισαγγελέα του ΑΠ και στην πρόεδρο Πρωτοδικών Ροδόπης, με αφορμή την οποία είχε ξεκινήσει η πρώτη δικαστική έρευνα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο ίδιος γνώριζε ότι η Μονή είχε ιδιοκτησία στη Λίμνη Βιστωνίδα μόνο σε δύο νησίδες, Αγίου Νικολάου και Παντάνασσας, και σε τμήμα της νησίδας Μπουρού.

Πληροφορήθηκε τον Αύγουστο του 2003 ότι η Μονή διεκδικούσε τη λίμνη και μάλιστα -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- «με ενδεχόμενη επιτυχία».

Για όσα ακολούθησαν είπε στην κατάθεσή του: Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο συγκάλεσα στην Μητρόπολη σύσκεψη των φορέων του Νομού -αφού έλαβα σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής αυτής- για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των διεκδικήσεων.

Στην ενέργεια αυτή προέβην, γιατί όπως προανέφερα, γνώριζα, ότι η Μονή Βατοπεδίου είχε στην περιοχή της Βιστωνίδος δικαίωμα κυριότητος της νησίδας του Αγίου Νικολάου και της Παντάνασσας και τμήμα της νησίδος Μπουρού, καθώς και δικαίωμα συνεκμετάλλευσης του Ιχθυοτροφείου της Λίμνης και πέραν αυτού, τίποτε άλλο. Με τις απόψεις μου αυτές, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι φορείς της Ξάνθης, συντάχθηκε σχετικό πρακτικό, το οποίο υπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες και διαβιβάστηκε από την Μητρόπολη στο υπουργείο Οικονομίας που ήταν αρμόδιο, αλλά και στον τότε πρωθυπουργό της χώρας.

Σημειώνω εδώ, ότι η Μονή Βατοπεδίου ουδέποτε είχε εμφανιστεί, κατά το παρελθόν, να διεκδικεί εκτάσεις της περιοχής Βιστωνίδος, οι οποίες άλλωστε από το 1930, είχαν παραχωρηθεί σε ακτήμονες αγρότες της περιοχής και έκτοτε καλλιεργούνταν. Εκτός άλλων ενεργειών μας, το Σεπτέμβριο του 2003, επισκέφτηκα μόνος μου τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας Φωτιάδη, ο οποίος μου είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχώ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Λίγες ημέρες αργότερα, περιήλθε σε γνώση μου το πρωτόκολλο παράδοσης από την Κτηματική υπηρεσία της Ξάνθης και παραλαβής από τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, παραλίμνιας έκτασης (όποια και αν είναι αυτή).

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την αγανάκτησή μου και με οδήγησε να επισκεφτώ εκ νέου τον Φωτιάδη στο γραφείο του, δηλώνοντάς του τα αισθήματά μου αυτά, για το ότι δεν τήρησε τα υπεσχημένα και συγχρόνως να του δηλώσω ότι, ως Μητροπολίτης, θα κατέβαλα κάθε προσπάθεια να προστατευτούν οι κάτοικοι των παραλίμνιων εκτάσεων οι οποίοι είχαν αποκτήσει τις ιδιοκτησίες τους εκεί, ύστερα από διανομή από το Ελληνικό Δημόσιο το 1930.

Ακολούθησε η εκδίκαση αγωγής της Μονής Βατοπεδίου για 27.000 στρέμματα στην περιοχή της Βιστωνίδος, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης στις 5-11-2003. Καθώς η έκδοση της απόφασης καθυστερούσε, θεώρησα υποχρέωσή μου, να διαβιβάσω δύο επιστολές, με την αυτή ημερομηνία της 28-1-2004 και τις οποίες απηύθυνα αντίστοιχα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο Πρωτοδικών Ροδόπης και είναι οι υπ αριθμ. πρωτ. 63 & 64/28-1-2004 επιστολές που μου δείχνετε σε φωτοαντίγραφα.

Με αφορμή την επιστολή μου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διενεργήθηκε έρευνα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, της οποίας το αποτέλεσμα δεν γνωρίζω. Στα πλαίσια της εναντίωσής μου, να παραχωρηθούν εκτάσεις γεωργών της περιοχής της Μητροπόλεώς μου, στη Μονή Βατοπεδίου, πραγματοποιήσαμε με τους υπόλοιπους φορείς του Νομού μας επισκέψεις στον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., στον αρμόδιο Υφυπουργό Π. Δούκα, αλλά και στον Υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο (προκειμένου να ενημερωθεί, μέσω του τελευταίου ο Πρωθυπουργός της χώρας), ζητώντας τους να μην αναγνωριστούν δικαιώματα στην προαναφερθείσα Μονή, πέραν των όσων είχε και τα οποία προανέφερα.

Οπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, δεν έλαβαν υπόψη τις προαναφερθείσες απόψεις μας, αν και από τις αντιδράσεις μας αυτές μέχρι σήμερα, κανένας γεωργός της Μητροπόλεώς μου ή εργαζόμενος στον Συνεταιρισμό του Ιχθυοτροφείου, δεν επηρεάστηκε από την αναγνώριση εκ μέρους του Δημοσίου, ιδιοκτησίας επί της Λίμνης και τεράστιων παραλίμνιων εκτάσεων στην ανωτέρω Μονή.

Εμείς βέβαια, δεν αναγνωρίζουμε ιδιοκτησία της ανωτέρω Μονής στην περιοχή, αλλά η αναγνώριση από την πλευρά του Δημοσίου, έδωσε τη δυνατότητα στη Μονή αυτή, να ανταλλάξει την αναγνωρισθείσα ιδιοκτησία της με ακίνητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Καταλήγοντας, θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αναγνωριστεί η Μονή Βατοπεδίου, σαν ιδιοκτήτης εκτάσεων στην περιοχή της Βιστωνίδος, αφού όπως προανέφερα τέτοιες ιδιοκτησίες ουδέποτε είχε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ
«Καρφώνει» τους Γ. Αλογοσκούφη και Αντ. Μπέζα

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση αποτελεί το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε στην παραιτηθείσα εισαγγελέα Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου o βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Βαγιωνάς.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής, ο οποίος μαζί με τον έτερο κυβερνητικό βουλευτή Αθηναίο Φλωρίνη είχε υποβάλει σχετική ερώτηση στη Βουλή, στην ένορκη εξέτασή του ως μάρτυρας στις 22 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτη και ασύμφορη για το Ελληνικό Δημόσιο» την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου, «καρφώνει» τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, με τον οποίον, όπως είπε, συναντήθηκε τον Ιούλιο του 2007 για το θέμα του Βατοπεδίου, αλλά δεν αφήνει απέξω ούτε τον υπουργό Οικονομίας Γεώργιο Αλογοσκούφη, καθώς όπως αναφέρει «ανέλαβε να τον ενημερώσει ο υφυπουργός».

Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και στον υπουργό Γεωργίας επί ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Δρυ, αλλά και στον υφυπουργό Απόστολο Φωτιάδη.

Ακολουθεί η κατάθεσή του:

«Ελαβα γνώση του περιεχομένου του υπ αριθμ. 2823/2007 συμβολαιογραφικού εγγράφου, της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη - Βουλγαράκη, σύμφωνα με το οποίο ανταλλασσόταν δασική έκταση, κειμένη στην Ουρανόπολη Χαλκιδικής, με ποσοστά ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο αυτό αντηλλάγησαν 2,36 ποσοστιαίες μονάδες της Βιστωνίτιδας λίμνης με έκταση 8.600 στρεμμάτων δάσους που, εκ των υστέρων, μετατράπηκε σε γεωργική έκταση με γνωμάτευση νομικού συμβούλου του Υπουργείου Γεωργίας. Μετά ταύτα επισκέφθηκα τον καθ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Αντώνιο Μπέζα, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, διότι θεώρησα τη συμβολαιογραφική αυτή πράξη εντελώς απαράδεκτη και ασύμφορη για το Ελληνικό Δημόσιο και όχι μόνο, διότι το θέμα έχει πολλές πλευρές.

Η συνάντηση έλαβε χώρα κατά το μήνα Ιούλιο 2007. Το θέμα πάγωσε για ένα 3μηνο - 4μηνο λόγω των εκλογών. Επανήλθα μετά τις εκλογές και μετά από πολλές έρευνες στις 15-1-2008 μαζί με τον έτερο κυβερνητικό βουλευτή Αθηναίο ΦΛΩΡΙΝΗ υποβάλαμε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, αντίγραφο της οποίας σας καταθέτω (σχετ. 1). Δεν λάβαμε απάντηση επί της ερωτήσεως, πλην του Υπουργού Πολιτισμού την απάντηση του οποίου σας επισυνάπτω (σχετ. 2).

Από την όλη έρευνα που έκανα στο θέμα καταλογίζω ευθύνες στις Κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι σήμερα και τούτο διότι η Βιστωνίδα λίμνη, υδροβιότοπος υψηλής οικολογικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, Υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς, Υφυπουργός Απόστολος Φωτιάδης, και χρησιμοποιήθηκαν νομικά τερτίπια, όπως π.χ. αναπομπή του θέματος στα οικεία συμβούλια, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων γνωμοδοτήσεων. Ακόμη, ο αποχαρακτηρισμός δάσους έγινε ερήμην των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών του Νομού Χαλκιδικής. Θεωρώ όπως με ρωτάτε, ότι ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να έλαβε γνώση των όσων είχα πει στον κ. Μπέζα. Εν κατακλείδι, θεωρώ άδικη τόσο την ανταλλαγή όσο και την παραχώρηση. Σας καταθέτω το υπ αρ. 2823/2007 συμβόλαιο (σχετ. 3)».

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Μετέφερα Εφραίμ-Αρσένιο σε υπουργεία και στο σπίτι Ρουσόπουλου

Ευθείες βολές στον υπουργό Επικρατείας, Θόδωρο Ρουσόπουλο, εξαπέλυσε με όσα είπε καταθέτοντας στον παραιτηθέντα εισαγγελέα εφετών Ηλία Κολιούση, ο μάρτυρας Αγγελος Αποστολίδης, που εργαζόταν ως οδηγός του επιχειρηματία Φοίβου Χριστοδουλίδη.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίσκεψη του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου «στην κατοικία του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, στο Ψυχικό», στην οποία τους μετέφερε ο ίδιος με το αυτοκίνητο του εργοδότη του.

Σε χρόνο που δεν προσδιόρισε είπε ότι «μετέφερε τον Αρσένιο μέχρι την είσοδο της μονοκατοικίας του υπουργού, όπου περιμέναμε εκεί τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος ήρθε λίγο αργότερα και στη συνέχεια οι δυο τους μπήκαν στην κατοικία του...».

Ο μάρτυρας, που απολύθηκε το 2006, αναφέρθηκε σε σωρεία επισκέψεων του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις, όπου άκουγε τον Αρσένιο να λέει στο τηλέφωνο ότι «συναντήθηκε με τον υπουργό και ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Ακολουθεί η κατάθεση:

«Αιτία της απόλυσής μου ήταν η απαίτηση του εργοδότη μου να ασχολούμαι παράλληλα με τα καθήκοντά μου στην εταιρεία με την παροχή υπηρεσιών μου στο ΚΕΟΠ (Κέντρο Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού) και με τη μεταφορά του μοναχού Αρσένιου και του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ από τον χώρο όπου διέμεναν στην Αθήνα, στην οδό Α. Κατσώνη, δεν θυμάμαι σήμερα τον αριθμό, σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, τις οποίες θα αναφέρω στη συνέχεια. Η ενασχόλησή μου με τις ανωτέρω δραστηριότητες, όπως είναι φυσικό, απαιτούσαν πολύ χρόνο και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκα να αρνηθώ να ασχολούμαι με οτιδήποτε άλλο εκτός από την παροχή των υπηρεσιών μου στην εταιρεία και μετά την άρνησή μου αυτή ο εργοδότης μου με απέλυσε.

Οπως προανέφερα, στο διάστημα μετά το 2005 νομίζω, άρχισα να μεταφέρω με το ιδιωτικό αυτοκίνητο του Φ. Χριστοδουλίδη τον μοναχό Αρσένιο και τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ από τον τόπο διαμονής τους στην Αθήνα σε διάφορα υπουργεία. Επαιρνα, δηλαδή, είτε τον έναν, είτε τον άλλο, είτε και τους δύο μαζί, τις περισσότερες όμως φορές τον πατέρα Αρσένιο, και τους μετέφερα, απ όσο μπορώ να θυμηθώ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου. Εγώ στάθμευα το αυτοκίνητο στην είσοδο των ανωτέρω υπουργείων και παρέμενα εκεί μέχρι να επιστρέψουν οι μοναχοί, οπότε τους παρελάμβανα και τους μετέφερα είτε στο επόμενο υπουργείο είτε στον τόπο διαμονής τους.

Επιπλέον, θυμάμαι ότι τον πατέρα Αρσένιο τον μετέφερα μέχρι την είσοδο της κατοικίας του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου περιμέναμε εκεί τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος ήρθε λίγο αργότερα, και στη συνέχεια οι δύο τους μπήκαν στην κατοικία του ανωτέρω υπουργού. Στην κατοικία του ανωτέρω υπουργού μετέφερα τον μοναχό Αρσένιο μόνο μία φορά. Στα υπουργεία όμως που προανέφερα, τον μετέφερα επί δώδεκα ή δεκαπέντε ημέρες και θυμάμαι ότι υπήρξαν περιπτώσεις που μετέφερα τον ανωτέρω μοναχό δύο ή και τρεις φορές στο ίδιο υπουργείο την ίδια ημέρα.

Οπως προανέφερα, σε όλες αυτές τις επισκέψεις εγώ παρέμενα στο αυτοκίνητο του εργοδότη μου, στην είσοδο των υπουργείων και, όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζω οτιδήποτε για το ποιον συναντούσαν στα υπουργεία και ποιες συνομιλίες είχαν. Εκτός των ανωτέρω προορισμών, θυμάμαι ότι είχα μεταφέρει τον μοναχό Αρσένιο στο δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου Πελέκη και από εκεί πήραμε τον τελευταίο δικηγόρο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Παπαγεωργίου, από το γραφείο του και πήγαμε όλοι μαζί στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου εγώ στάθμευσα στο πεζοδρόμιο και έμεινα εκεί μέχρι που επέστρεψε ο μοναχός Αρσένιος και τον μετέφερα στην οδό Α. Κατσώνη, όπου διέμενε.

Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν μπορώ να γνωρίζω ποιον συναντούσαν στα υπουργεία οι ανωτέρω μοναχοί, ούτε φυσικά μπορώ να γνωρίζω τι συνομιλίες είχαν. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις όπου ο μοναχός Αρσένιος, μετά από επισκέψεις σε διάφορα υπουργεία, επικοινωνούσε με το κινητό του τηλέφωνο, υποθέτω με τον ηγούμενο Εφραίμ, γιατί τον προσφωνούσε γέροντά μου και άκουγα που του έλεγε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό και ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Γ. ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ
Δεν θα δεχόμουν το «κλείσιμο» της δίκης

Η δικαστής Γεωργία Σακάλογλου, που ως εισηγήτρια στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης είχε ταχθεί υπέρ της κυριότητας του Δημοσίου στη λίμνη Βιστωνίδα, καταθέτει ότι η ίδια δεν θα δεχόταν να εγκρίνει το «κλείσιμο» της δίκης που έγινε με την απόσυρση της αγωγής της Μονής την οποία δέχτηκε η κυβέρνηση ενώ θα κέρδιζε τη δίκη. Η εισηγήτρια δικαστής εντοπίζει πλημμέλειες στο πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ του «κλεισίματος» της δίκης και εξηγεί ότι η ίδια δεν θα το δεχόταν.

Ωστόσο, το πρακτικό αυτό ενέκρινε για να «κλείσει» η δίκη ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας αλλά και η πρόεδρος του δικαστηρίου, που καθυστερούσε τη διάσκεψη και την έκδοση της απόφασης.

Στην κατάθεσή της η Γ. Σακάλογλου αναφέρεται σε καθυστερήσεις που έγιναν για τη διάσκεψη του δικαστηρίου, παρόλο που η ίδια υπέβαλε την εισήγησή της στα τέλη Φεβρουαρίου 2004. Η διάσκεψη -όπως αναφέρει- έγινε τον Απρίλιο, ήταν ολιγόλεπτη και κατέληξε με 2-1 ψήφους υπέρ της κυριότητας του Δημοσίου στο μεγαλύτερο τμήμα.

«Στην υπόθεση αυτή δεν είχα καμία περαιτέρω συμμετοχή», καταθέτει. «Πληροφορήθηκα όμως ότι έγινε δήλωση παραίτησης από την έκδοση απόφασης των διαδίκων, της ενάγουσας Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου, και με τον τρόπο αυτό δεν εκδόθηκε απόφαση επί της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Γνωστοποιεί ότι μετά την εξέλιξη αυτή, παραδόθηκε κατόπιν η εισήγησή της στη γραμματέα του Πρωτοδικείου Ροδόπης και καταλήγει: «Οπως προκύπτει από το υπ αρ. πρωτοκόλλου 3058/04 πρακτικό συνεδρίασης Β τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), όπου γίνεται λόγος για παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης επί της από 15-1-03 αγωγής της Μονής που συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης την 5-11-03, φέρεται να μειοψηφεί ο σύμβουλος του ΝΣΚ Π. Κιούσης, ο οποίος δεν αναφέρεται ως μέλος του συγκεκριμένου Συμβουλίου. Θεωρώ ότι με τη συγκεκριμένη πλημμέλεια το ανωτέρω πρακτικό δεν έπρεπε να γίνει δεκτό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, τουλάχιστον εγώ αν λάμβανα το συγκεκριμένο πρακτικό δεν θα έκανα δεκτή ως νομότυπη τη σχετική δήλωση».

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, ΓΚ. ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ, Μ. ΜΠΕΝΕΑ

Από ΈΘΝΟΣ

23/10/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: