Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως κάνουν καλό στην υγεία

Από:  Akominatos Honiatis

Αγαπητοί φίλοι,

     Οι Αρχαίοι μας πρόγονοι ως γνωστόν έλεγαν "Ουκ εν τω πολλώ το ευ" και "μέτρω χρω". Απ' ότι φαίνεται ορισμένα πράγματα όπως το λάδι, το κρασί, ο καφές, ασφαλώς δε καί άλλα, σε μικρές δόσεις αποτελούν φάρμακο. Σε μεγάλες όμως δόσεις γίνονται .... φαρμάκι. Υπάρχει τρόπος ο άνθρωπος να απολλαμβάνει χωρίς κατάχρηση και με σύνεση ορισμένα πράγματα με ευεργετικές επιπτώσεις. Abusus non tolit usum, έλεγαν και οι φίλοι μας οι Λατίνοι. Δηλαδή, η κατάχρηση δεν αναιρεί την χρήση.

     Νομίζω ότι θα βρείτε το παρακάτω άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αρκετά ενδιαφέρον. Καλή ανάγνωση.

     Με φιλικούς χαιρετισμούς

     Ακομινάτος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  - Πέμπτη 23 Απριλίου 2008

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/10/2008_25326

                                                                

Δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως κάνουν καλό στην υγεία

Ένα με δυο φλιτζάνια καφέ τη μέρα προστατεύουν το συκώτι, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Ο καφές, το αρωματικό ρόφημα που ήρθε στην Ευρώπη, πριν από 1.300 χρόνια από την Αραβία, κι από τον 19ο αιώνα διαδόθηκε σ' ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται βλαπτική ουσία, όπως το αλκοόλ. Η άποψη αυτή, όμως, δεν ισχύει όταν ο καφές καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), που επικαλείται πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έγιναν στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως από έρευνες που έγιναν στη χώρα -στην οποία το 87% των κατοίκων καταναλώνει ημερησίως καφέ και ....................

Επιπλέον, οι Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν: μην καταναλώνεται ημερησίως μεγάλες ποσότητες, όχι τεράστιες κούπες. Αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, η υπερβολική χρήση καφέ προκαλεί αϋπνίες, άγχος, καθώς και μείωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε παθήσεις του στομάχου και του εντέρου.

Με λίγα λόγια μας λένε: μικρή ποσότητα σημαίνει ευεργετική δράση, μεγάλη ποσότητα όμως σημαίνει βλαπτική επίδραση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: