Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Κάλεσμα κρατουμένων
Από ΑΣΣΕ/ΔΕΗ
Προς 1. Τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και Τύπο 2. Τα πολιτικά κόμματα 3. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των Υπουργών Δικαιοσύνης, τα τελευταία 10 χρόνια για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση των, Π.Κ. και Κ.Π.Δ., αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να επιβάλλουμε πλέον τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Ζητάμε την αλλαγή της νομοθεσίας, την εφαρμογή ήδη υπαρχόντων νόμων και την προσαρμογή με βάση τους κανόνες της CPT, τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον νόμο πλαίσιο του 2004/757/Δ.Ε.Υ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει η Ελλάδα. επίσης της σύσταση, 2006/CPT. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, για εμάς και τις οικογένειές μας, να πάψουμε να εξοντωνόμαστε μέσα στα ελληνικά κολαστήρια, με πάμπολους νέους ανθρώπους να βρίσκονται σε συνεχή καταστολή, κολυμπώντας μέσα σε «θάλασσες» ηρωίνης, μεθοδευμένα χορηγούμενης και «βουνά» ψυχοφαρμάκων, αφειδώς χορηγούμενων, με 180 και 250 νεκρούς τον χρόνο. Οι αναφορές του υπουργείου για 12.000 κρατούμενους είναι ψευδής. Με προσκλητήριο δικό μας 14.000 στις φυλακές και 2.500-3.000 στα κρατητήρια μεταγωγών. Επίσης με προσκλητήριο νεκρών τον χρόνο 180-250. Δεν μετρούν τους νεκρούς στα δημόσια νοσοκομεία, χρεώνονται εκεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, επειδή τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν και επειδή η υπομονή και οι αντοχές μας υπερέβησαν τα όρια,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όπως άμεσα και μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2008, ο Δεν κρατούνται όμηροι αστυνομικοίΥπουργός Δικαιοσύνης προβεί σε καταγγελία αποδοχής όσων παρακάτω εκτεθειμένων αιτημάτων με άμεση υλοποίηση των πρακτικά δυναμένων.

Σε περίπτωση που για μία ακόμα φορά αντιμετωπίσουμε την άρνηση του ή οποιασδήποτε μορφής προσπάθεια εξαπάτησής μας, κωλυσιεργώντας με διάφορες προφάσεις τότε δηλώνουμε πως θα κατεβούμε σε πανελλαδική απεργία πείνας.

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Την ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24ωρη βάση, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την ζωή, των χρονίως, σοβαρά πασχόντων και υπερηλίκων κρατουμένων.

2. Να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και επικοινωνίας μεταξύ κελιών και θαλάμων με τα φυλάκια εσωτερικής φρουράς και να μειωθούν οι προσχηματικές δήθεν γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, γεγονός που θα αποβεί σωτήριο και θα περιορίσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων μέσα στις φυλακές.

3. Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων, στα νοσοκομεία να γίνονται με ασθενοφόρα, και όχι με υπηρεσιακά τζιπ και δεμένοι πισθάγκωνα.

4. Να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές στους χώρους υγιεινής (λουτρά –τουαλέτες) ώστε αυτοί να γίνουν προσπελάσιμοι στους υπερήλικες, τους ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

5. Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους των και τα τέκνα των με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ΚΛΕΙΣΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΩΡΟ.

6. Να εξοπλιστούν οι φυλακές με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ανίχνευσης των απαγορευμένων ουσιών (ναρκωτικά κλπ), ώστε να σταματήσουν οι εξευτελιστικές μέθοδοι έρευνας που προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά μας και οι οποίες έχουν για μας και τις οικογένειές μας και μεγάλο οικονομικό κόστος, αφού οι εντεταλμένοι για τις έρευνα υπάλληλοι προβαίνουν σε καταστροφές μέχρι βανδαλισμούς, προκαλώντας ζημιές στα ατομικά μας είδη (ρουχισμό κλπ).

7. Παράλληλα η κράτηση των θυμάτων –χρηστών ναρκωτικών ουσιών, να γίνεται σε ειδικά κέντρα παροχής ουσιαστικής επιστημονικής βοήθειας με σκοπό την απεξάρτηση και θεραπεία, ώστε και εκείνοι να ωφελούνται ουσιαστικά και στους υπόλοιπους να αποδοθούν τα προσχηματικά περικομμένα δικαιώματα.

8. Την προνοιακή υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων κρατουμένων, για την κάλυψη ιδιωτικών αναγκών (αναλώσιμα, είδη ατομικής υγιεινής, έξοδα επικοινωνίας με τους οικείους των κλπ).

9. Να παρέχεται το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, στην φοίτηση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στη συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα, σε όλους τους κρατούμενους αναλογικά και χωρίς καμία διάκριση.

10. Να ληφθούν μέτρα για την εντατικότερη απορρόφηση πόρων για την εφαρμογή περισσότερων προγραμμάτων μέσα στις φυλακές, για επαγγελματική κατάρτιση και για αποκατάσταση μετά την αποφυλάκιση.

11. Να χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες σε όλους τους κρατούμενους που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για σπουδές εκτός φυλακών και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης.

12. Να εφαρμοστεί το μέτρο της χορήγησης των έκτατων αδειών (για οικογενειακούς, προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους) αδιακρίτως σε όσους πληρούν τα κριτήρια και όχι επιλεκτικά όπως τώρα εφαρμόζεται.

13. Την εφαρμογή του προβλεπόμενου ήδη από τη νομοθεσία μέτρου για ημιελεύθερη διαβίωση, μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής και την χορήγηση μίας (1) άδειας.

14. Την εφαρμογή του νομοθετημένου μέτρου της κοινωφελούς εργασίας, για όλα τα πλημμελήματα χωρίς την προϋπόθεση της φυλάκισης, καθώς και η χορήγηση μιας ευεργετικής ημέρας, για κάθε ημέρα κοινωφελούς εργασίας, καθώς και την χορήγηση υφ’ όρων απόλυσης, όπως ισχύει για όλες τις ποινές.

15. Να υπάρξει ανάλογη πρόνοια, όπως ισχύει για τους υπερήλικες, ώστε να χορηγούνται τα ευεργετικά ημερομίσθια και σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς (καρδιοπαθείς, διαβητικοί κλπ) καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες αδυνατούντες να εργασθούν, ώστε μέσα στα πλαίσια της ισονομίας να μην αδικούνται.

16. Να υπάρξει μέριμνα για την διαβίωση των οικονομικά αδύναμων αποφυλακιζόμενων κρατουμένων, μέχρι την αποκατάστασή τους (διαμονή, διατροφή, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ) και ουσιαστική βοήθεια προς εξεύρεση εργασίας.

17. Να μην υποχρεούται ο αποφυλακιζόμενος να εκτίσει νέα ποινή, όταν αποδεδειγμένα αδυνατεί να εκπληρώσει τις οφειλές του από πρόστιμα και δικαστικά έξοδα, μετά τη λήξη της ποινής του, αλλά να χορηγείται ΑΦΜ και να βεβαιώνονται στην Δ.Ο.Υ. του τόπου κράτησής τους.

18. Οι κρατούμενοι να κρατούνται στις πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας τους φυλακές για να προστατευθούν κατά το δυνατόν, οι οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις τους.

19. Να γίνει εφάπαξ αποσυμφόρηση όλων των φυλακών με τη μέθοδο της αναστολής μέρους των ποινών και με τη διαδικασία της υφ’ όρους απόλυσης που δεν αποτελεί ούτε χάρη, ούτε αμνηστία. Διότι την τελευταία 8ετία η υστερία των παραδικαστικών κυκλωμάτων οδήγησε σε εξοντωτικές ποινές, πράγμα που εφευρέθηκε από τους εισαγγελικούς και δικαστικούς κύκλους για να καλύψουν τις πομπές τους. Το θέμα είναι γνωστό στους Δ.Σ. της χώρας στα πολιτικά κόμματα, στη Διεθνή Αμνηστία και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

20. Να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς διακρίσεις το μέτρο της χορήγησης των τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν αυτό το δικαίωμα και να κηρυχθούν απαράδεκτες οι κάθε είδους προσχηματικές εστιάσεις του τύπου «έχεις μεγάλο υπόλοιπο ποινής» διότι όλα αυτά έχουν ήδη κριθεί και προβλεφθεί από το νομοθέτη ρητά και κατηγορηματικά ως όροι και προϋποθέσεις ώστε πρακτικά να στερεί το δικαίωμα των διευθύνσεων να αυθαιρετούν.

21. Τον με νομοθετική ρύθμιση περιορισμό των ανώτατων ορίων των 5 ετών για την 25ετή κάθειρξη και των 8 ετών για την ισόβια, σε 3 και 6 έτη αντίστοιχα για την χορήγηση άδειας. Διότι θεωρούμε πως σε μία σύγχρονη κοινωνία και κάτω από τις τραγικές συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές τα υπάρχοντα όρια παραμονής χωρίς διακοπή, είναι εξουθενωτικά για την ψυχική υγεία τόσο των ίδιων των κρατουμένων όσο και των μελών των οικογενειών τους.

22. Την χορήγηση της υφ’ όρους απόλυσης σε όλους τους δικαιούμενους χωρίς προσχηματικές προφάσεις.

23. Τον ενιαίο τρόπο έκτισης των ποινών στο πλαίσιο της Συνταγματικά κατοχυρωμένης επιταγής περί ισονομίας και ισοπολιτείας μες την κατάργηση των διακρίσεων των 2/5, 3/5 και 4/5 σε 3/5 για την κάθειρξη.

24. Την αναθεώρηση και των εκσυγχρονισμό του Π.Κ. και Κ.Π.Δ. με κύρια στόχευση στον εξανθρωπισμό των ορίων των ποινών μέσα στα πλαίσια του σωφρονισμού και όχι της εκδικητικής τιμωρίας και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών μας ενώπιον των δικαστηρίων, καθόσον οι σημερινές μακροχρόνιες διαδικασίες αγγίζουν και ενίοτε ξεπερνούν τ όρια της αρνησιδικίας.

25. Την μείωση της «οροφής» των 25 ετών συνεχούς κράτησης με εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα, στο προτεινόμενο όριο των 18 ή 15 ετών.

26. Κατοχύρωση του δικαιώματός μας σε δίκαιες δίκες και για δικαστικές αποφάσεις που θα στηρίζονται σε ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία και τεκμηριωμένες αποδείξεις και όχι σε χαλκευμένες κατηγορίες των διωκτικών μηχανισμών, στηριγμένες σε «ομολογίες», προϊόντα βίας, αμφισβητούμενες «μαρτυρικές» καταθέσεις κατευθυνόμενων ψευδομαρτύρων, που προκύπτουν μέσα από «περίεργες συναλλαγές», από έντιμους και επαρκείς δικαστές και όχι από διεφθαρμένους, διαπλεκόμενους, χειραγωγημένους και ανεπαρκείς.

27. Την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως οι νόμοι ορίζουν και όχι όπως από ανεπάρκεια, ανευθυνότητα και ευθυνοφοβία νεαρών και άπειρων ανακριτών, ισοπεδωτικά και με εύρος σήμερα εφαρμόζεται.

28. Τον εξανθρωπισμό των συνθηκών μεταγωγών, με τη βελτίωση, των χώρων στα απαράδεκτα μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ με την πρόβλεψη τακτικότερων σταθμεύσεων για την εξυπηρέτηση των σωματικών αναγκών μας, βελτίωση των χώρων κράτησης στα άθλια «μεταγωγών» λιγότερος χρόνος παραμονής μας εκεί και ταχύτερη προώθηση μας στις φυλακές.

29. Την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας των πράξεων και των ποινών. Καθώς και της αρχής της ισότητας των «όπλων» στα δικαστήρια, στα Συμβούλια (ποινικά και διοικητικά), όπως ορίζει το Σύνταγμα, η ΕΣΔΑ και ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

30. Να εφαρμόζεται από τα δικαστήρια πάντοτε χωρίς διάκριση το κατ’ εξακολούθηση και κατά συνάφεια ακόμα και κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης των ποινών.

31. Να μην υπάρχει άνευ αιτίας και λόγου το εκπρόθεσμο στα ένδικα μέσα τα οποία ασκεί ο κρατούμενος μετά τη σύλληψή του, επί αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην του, διότι τούτο συνεπάγεται στέρηση του Συνταγματικού του δικαιώματος της ακρόασης. Αυτό αφορά στα Συμβούλια, στα πρωτόδικα, τα εφετεία και τον Άρειο Πάγο. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι κρατούμενοι κατά 90% είναι αγράμματοι, οικονομικά αδύναμοι και βεβαίως αγνοούν τα «νομικά».

32. Να παρασχεθεί το δικαίωμα της επίσκεψης στο εσωτερικό των φυλακών στα μέλη των Δ.Σ. σε κοινοβουλευτικούς παράγοντες, στα μέλη του Π.Ι.Σ. της ΕΙΝΑΠ, φορέων, οργανώσεων, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών.

33. Οι πειθαρχικές ποινές να εξαλείφονται μετά την έκτισή τους, να μην υπολογίζονται αθροιστικά και να μην λαμβάνονται υπόψη για τις άδειες, την εργασία, την εκπαίδευση και την υφ’ όρους απόλυση μετά τη λήξη τους.

34. Να μην δικάζεται κανείς δυο φορές για το ίδιο αδίκημα, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή, όπως ο νόμος ορίζει.

35. Να κλείσουν όλες οι παλιές φυλακές λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν και στις οποίες διαβιώνουν από 8-70 άτομα ανά θάλαμο και στοιβάζονται 3-4 άτομα σε ατομικά κελιά (χωρητικότητας ενός ατόμου).

36. Να μας παραχωρηθούν οι από τον κανονισμό προβλεπόμενοι χώροι ψυχαγωγίας , άθλησης και μελέτης.

37. Να αναλάβει η υπηρεσία το πλύσιμο του ατομικού μας ιματισμού και των κλινοσκεπασμάτων.

38. Να χορηγούνται κατά τη διάρκεια του θέρους ανεμιστήρες και ατομικά στοιχεία φωτισμού για συμπλήρωμα του φωτισμού των θαλάμων στα άτομα που έχουν πρόβλημα όρασης.

39. Να καταργηθεί παντελώς η λογοκρισία της αλληλογραφίας μας, των εφημερίδων μας, της ιδεολογίας μας και της σκέψης μας. Να πάψουμε δε να στιγματιζόμαστε ιδεολογικά και πολιτικά από την εκάστοτε κυβέρνηση.

40. Την νομική κάλυψη όλων των κρατουμένων και για όλα τα ένδικα μέσα και αιτήματα καθώς και πλήρη γραμματειακή υποστήριξη.

41. Εφαρμογή του μέτρου περί μεταγωγής, όλων των δικαιούμενων κρατουμένων, στις αγροτικές φυλακές, στην ΚΑΥΦ και στον Αυλώνα, χωρίς διακρίσεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Καθώς και την ενιαία επιμέτρηση 1 ½ ημέρας ευεργετικής για κάθε μέρα εργασίας και για κάθε εργασία.

42. Το δικαίωμα μας να προμηθευόμαστε υποδήματα, ενδύματα και φαγητό από τους οικείους μας.

43. Να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται από τους νόμους, ο απόλυτος διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα, την προσωπικότητα και την ηλικία.

44. Να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών σε 60 μέρες για όσους δικαιούνται πενθήμερες και σε 96 μέρες για τους δικαιούμενους οχταήμερες. Να χορηγούνται δε σε μηνιαία βάση.

45. Να παρασχεθεί το δικαίωμα στις συνθέσεις των συμβούλων της φυλακής να συμμετέχει σαν μέλος της Επιτροπής ένα μέλος των δικηγορικών συλλόγων του τόπου κρατήσεως.

Αν δεν υπάρξει απάντηση εμπράκτως αποδοχής από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση των αιτημάτων μας μέχρι την 30/10/2008 εμείς κατερχόμαστε σε μαζική απεργία πείνας και καλούμε όλους τους φυλακισμένους στα κολαστήρια της χώρας μας, σε παθητική απεργία, με αποχή από τις εργασίες, την συμμετοχή στην απεργία πείνας και στην αποχή από κάθε δραστηριότητα της υπηρεσίας, καλώντας τους παράλληλα να αποφύγουν κάθε βίαιη και έκνομη ενέργεια, όπως φθορές υλικών και κτιρίων αφενός για να μην δώσουμε πρόσχημα για παρέμβαση στους μηχανισμούς καταστολής αλλά και για να αποδείξουμε στην κοινή γνώμη πως είμαστε σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας και δεν μας αξίζει η συμπεριφορά που υφιστάμεθα. Τους καλούμε επίσης να συμμετάσχουν στην ομαδική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καταδίκη ενάντια στα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που υφιστάμεθα με σκοπό την εξόντωσή μας αλλά και των οικογενειών μας με αργό μαρτυρικό θάνατο.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με τους κρατούμενους στη φυλακή του Αγίου Στεφάνου Πατρών και συναινούμε και συνυπογράφουμε το δημοσίευμα στις 29/09/2008, στην σελίδα 40 της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας κείμενό τους. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε ενέργεια που έγινε τον τελευταίο καιρό σε κάθε ελληνική φυλακή.

Συναινούμε στα δημοσιεύματα των αντεξουσιαστικών ομάδων για τα θέματα των φυλακών και ζητάμε από όλους τους πολίτες της χώρας έλληνες και αλλοδαπούς την συμπαράσταση για φυλακές αντεγκληματικής πολιτικής, ανθρώπινες, δημιουργικές, προς όφελος της κοινωνίας.

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΑΥΛΩΝΑ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΔΟΜΟΚΟΥ, ΕΛΑΙΩΝΑ, ΔΙΑΒΑΤΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Δ.Φ, Ψ.Κ, ΚΑΥΦ, ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΚΩ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΠΑΤΡΩΝ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΧΑΝΙΩΝ Σημ: Η επικοινωνία για την απόφαση έγινε μέσω προσωπικών τηλεφώνων των μελών των επιτροπών.

Καλούμε κάθε κρατούμενο να συμμετάσχει στην απεργία και τις κινητοποιήσεις μας. Μην φοβάστε. Μην κάνετε πίσω. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί, μόνο με αγώνα και νόμιμη διεκδίκηση με βάση και σταθερή θέση. Είναι η μοναδική μας ευκαιρία.

16/10/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: