Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Λιτανεία της Κέρκυρας

ο Σπυρίδωνας

και το «Θαύμα του Πρωτοκύριακου!»

Το εμπόριο και μασκοφορικός ο ρόλος του Ι.Π.

Λιτανεία Όπως είναι γνωστό σε λίγο η Κέρκυρα θα λιτανέψει τη μούμια του εκ Κύπρου δεσπότη Σπυρίδωνα.

Ο λόγος; «Η θαυματουργική σωτηρία του Νησιού από την πανώλη το 1673».

Δηλαδή, αφού είχαν πεθάνει πολλοί ασθενείς, ξαφνικά εμφανίστηκε ένας καλόγερος να κάθεται 3 μέρες στην κορφή του καμπαναριού και να διώχνει την πανώλη.

Η πραγματικότητα; Στην Κέρκυρα και σε ολόκληρα τα Επτάνησα είχε αναπτυχθεί σημαντικά, από αιώνες πριν, η ιατρική με σχολές και άλλες πρωτόγνωρες υποδομές. Συνέβαλαν και οι κατά καιρούς κατακτητές.

Μόλις λοιπόν εμφανίστηκε η πανώλη (όπως πχ σήμερα η γρίπη των χοίρων) δραστηριοποιήθηκε η επιστήμη. Είναι φυσικό στην αρχή να υπάρχουν και θύματα. Γρήγορα όμως την έλεγξαν και άρχισε η θεραπεία.

Όμως, τότε ξεπετάχτηκαν, ξανά, οι καπάτσοι καλογεροδεσποτάδες, αδίστακτοι διώκτες ή εκμεταλλευτέςτης ανθρώπινης δημιουργίας.

Σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να εμπορευτούν το αποτέλεσμα της επιστήμης και δημιούργησαν, σε συνθήκες απίθανης τρομοκρατίας για κάθε αμφισβητία, το μύθο του θαύματος.

Έκτοτε η Κέρκυρα, και όχι μόνο, ζει κάτω από το ζυγό του σκοταδιστικού θαύματος αν και εμφανίζεται ότι εμπορικά ωφελήθηκε από τον θρησκευτικό τουρισμό.

Είναι ώρα λοιπόν ο λαός να απαλλαγεί από αυτό το ψεύδος, οι νέοι να μάθουν την αλήθεια και ο Σπυρίδωνας να πάρει την «πραγματική» θέση.

Το εμπόριο μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο αναποφασίσει να στηρίζεται σε «αληθινό εμπορικό προϊόν». Η Κέρκυρα πρέπει να πάει μπροστά.

Ειδικά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρέπει επιτέλους να αναδείξει τις επιστημονικές αλήθειες και να πάψει να λειτουργεί ως ο μασκοφόρος του θρησκευτικού σκοταδισμού.

Δεν αγωνιστήκαμε να δημιουργηθεί γι αυτό το ρόλο.

1/11/2509 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

http://autenergos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: