Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ «ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΧΡΕΟΥΣ»


ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ «ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΧΡΕΟΥΣ»
Του Γεωργίου Παπασίμου Δικηγόρου
Ο εκρηκτικός συνδυασμός της διόγκωσης του Δημοσίου χρέους και της παραγωγικής αποσάθρωσης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2008 και των εγκληματικών πολιτικών των ντόπιων πολιτικοοικονομικών "ελίτ", και της διαδικασίας «γερμανοποίησης» της Ε.Ε., εξαιτίας του έντονου Γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, που εκμεταλλεύεται την αντιδημοκρατική δομή της Ε.Ε. και την οικονομική του υπεροπλία, που στηρίχθηκε και στις τεράστιες εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών από τις χώρες του Νότου, οδηγεί στο ανήκουστο αποτέλεσμα της δημιουργίας ευρωπαϊκών χωρών ως "αποικίες χρέους". Το πείραμα αυτό μετατροπής μιας τυπικά ισότιμης Ευρωπαϊκής χώρας εντός του σκληρού πυρήνα του ευρώ σε «αποικία χρέους» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, πραγματοποιείται ολοένα και συστηματικά μέσω των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας. Ο όρος «αποικία χρέους», που εισήχθη στον δημόσιο διάλογο από τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά, απεικονίζει πληρέστερα τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδος, αφού ο όρος «προτεκτοράτο» που συνήθως χρησιμοποιείται από πολλούς, αφορά χώρες που βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης με ένα ισχυρότερο τρίτο που αναλαμβάνει να τις προστατεύει με βάση θεσμοποιημένες συνθήκες εξάρτησης. Αντίθετα, η "αποικία" εξακολουθεί να διατηρεί την τυπική ανεξαρτησία της αλλά επί της ουσίας η κυριαρχία της έχει υπονομευθεί μέσω του ειδικού μηχανισμού απώλειας της ανεξαρτησίας που είναι το χρέος της.
Πρόκειται για μια εθνικά επονείδιστη εξέλιξη για την Ελλάδα. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν έχει το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε της τύχης της στην ύστερη περίοδο της μεταπολίτευσης και η προδοτική οικονομική ολιγαρχία, αφού σε πλήρη συνεργασία και διαπλοκή διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα κλεπτοκρατικό καθεστώς. Εγκληματικές επίσης ευθύνες έχουν αναμφισβήτητα οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου, που ενέταξαν την χώρα στον μνημονιακό κηδεμόνα δημιουργώντας τις συνθήκες για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής ισορροπίας. Τέλος, βαρύτατες ευθύνες έχει και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση που ως κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» παραβιάζοντας την προεκλογική δέσμευση για σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής πρόσδεσης, έθεσε ως πρώτο όρο την πλήρη υποταγή στις ορέξεις των δανειστών και κυρίως του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, κάτι που οδηγεί σε απώλεια και αυτού του στόχου για κάποιας μορφής αναδιαπραγμάτευσης, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup.
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και εθνικό κίνδυνο. Η διαδικασία μετατροπής της χώρας μας σε ιδιότυπη ευρωπαϊκή «αποικία χρέους» πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Απαιτείται μία άλλη προοδευτική, δημοκρατική, πατριωτική κυβέρνηση αντιμνημονιακού προσανατολισμού και με βάση τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο σε συνδυασμό με την πολιτική συνεργασία των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες τελευταίως εντάσσεται και η Γαλλία να σταματήσουν την αντιευρωπαϊκή πολιτική της δημιουργίας ευρωπαϊκών «αποικιών χρέους» εντός της Ε.Ε. και τους ξεκάθαρους πλέον στόχους της γερμανικής οικονομικής ελίτ να επεκτείνει την οικονομική και εν συνεχεία την πολιτική της κυριαρχία σε όλη την Ευρώπη. Αν αυτό δεν ανατραπεί το συντομότερο τότε όπως η ιστορία πολλές φορές έχει καταδείξει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετατραπεί σε «ναυάγιο» και θα αναιρεθούν όλες οι κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή Ήπειρο και τους λαούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: