Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ;

greenpeace

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008

Κρίσιμη η στάση που τελικά θα κρατήσει ο κ. Φώλιας στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας (Παρασκευή 10/10) ύστερα από την ‘ατυχή’ εισήγησή του τον περασμένο Ιούνιο

Στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας όπου θα συζητηθεί το προτεινόμενο ‘πακέτο για την ενέργεια’[1] ο κύριος Φώλιας θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν τελικά θα στηρίξει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη την προώθηση των ΑΠΕ και θα δεσμευτεί για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στοχων. Μέχρι σήμερα, τα έργα του στο συγκεκριμένο τομέα[2] είναι κατώτερα των προσδοκιών, ενώ ορισμένες από τις θέσεις που έχει εκφράσει γεννούν έντονη ανησυχία.

Στο προηγούμενο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τον Ιούνιο του 2008, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, ουσιαστικά τάχθηκε ενάντια στο πακέτο για την ενέργεια, προτείνοντας μέτρα που το αδυνατίζουν σημαντικά. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ωστόσο, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι στήριξε επί της αρχής τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης[3].

Τα πιο μελανά σημεία της εισήγησης του κ. Φώλια στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του Ιουνίου του 2008 ήταν τα εξής:

1. Ζήτησε επανεξέταση των στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020[4], ενώ θεώρησε αναγκαία την ‘ευελιξία’ ζητώντας στην ουσία οι στόχοι να μην είναι δεσμευτικοί, αλλά απλά ενδεικτικοί.

2. Τέθηκε ενάντια στους ενδιάμεσους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ (2012 και 2015) και ζήτησε ενδεικτικούς και όχι δεσμευτικούς στόχους.

3. Πρότεινε ‘παραθυράκια’ για την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ.

‘Το ΥΠΑΝ δεν μπορεί να είναι περήφανο για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της χώρας μας όσον αφορά στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών της 10ης Οκτωβρίου, ο κ.Φώλιας πρέπει να πείσει τους πολίτες και τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του ήταν μια ατυχής παρένθεση. Ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν αρκεί να διορθώσει προηγούμενες ατυχείς δηλώσεις του, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους σε μέτρα και πολιτικές που θα ξεκολήσουν επιτέλους τις ΑΠΕ από το περιθώριο’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.

Η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης:

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 10ης Οκτωβρίου, να υποστηρίξει το πακέτο για την ενέργεια και να αποδεχθεί χωρίς επιφυλάξεις τη δεσμευτική διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 18% στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα οικονομικά αντικίνητρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 44 33 05, 210 38 06 374 & 375

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Το ‘πακέτο για την ενέργεια’ περιλαμβάνει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διείσδυση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2020.

2. Πρόσφατα το ΥΠΑΝ μετά από σχετική εισήγηση της ΡΑΕ, κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία για μείωση της τιμής πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας κατά 48% έως το 2014, μειώνοντας σχεδόν στο μισό το σημαντικότερο οικονομικό κίνητρο για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόθεση του εισηγητή ήταν να μειωθεί το βάρος των καταναλωτών από το «τέλος ΑΠΕ». Η ΡΑΕ, δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία στην αδειοδότηση των λιθανθρακικών σταθμών οι οποίοι αναμένεται να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με εκατομμύρια € ετησίως λόγω των ρύπων που θα παράγουν.

Θα ήταν εντελώς άδικο να θεωρήσουμε αποκλειστικό υπεύθυνο τον Υπουργό Ανάπτυξης για τη σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΑΠΕ. Το μεγαλύτερο ίσως μερίδιο ευθύνης ανήκει δικαιωματικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ που κωλισιεργεί και καθυστερεί (την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, την έκδοση πολεοδομικών ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ κοκ) και τη ΡΑΕ που εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στις ΑΠΕ ενώ συνεχίζει να εγκρίνει την κατασκευή νέων λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών.

3. Δείτε την εισήγηση του κ.Φώλια στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου 2008: http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/greek-gov-climate-killer Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού μετά το Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου εδώ: http://www.ypan.gr/c_announce/45_4721_cms.htm

4. Ο στόχος της Ελλάδας για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020 ανέρχεται σε 18%. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε καν να πλησιάσει το στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2010. Σήμερα περίπου το 8% της ηλεκτροπαραγωγής παράγεται από ΑΠΕ, όταν ο στόχος για το 2010, ανέρχεται σε 20,1%.

Από:

Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια" www.eletaen.gr

9/10/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: