Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

περιουσιακά στοιχεία  Βατοπεδίου 

υποθηκεύθηκαν για  αγορά μετοχών

ΕΡΩΤΗΣΗ Για την κα Υπουργό Εξωτερικών     

Μιχάλης Καρχιμάκης

Θέμα: Σύμφωνα με καταγγελία περιουσιακά στοιχεία της ίδιας της Μονής Βατοπεδίου υποθηκεύθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα με δανειοδότηση από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για επενδύσεις της Μονής στο Χρηματιστήριο

             Σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, η Μονή Βατοπεδίου προχώρησε σε υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων του ίδιου του Αγιορείτικου Μοναστηρίου προκειμένου να λάβει ως δάνειο από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τεράστια ποσά που χρησιμοποίησε για την αγορά μετοχών στο Χρηματιστήριο αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή, η Μοναστηριακή περιουσία περιλαμβάνει στοιχεία ανυπολόγιστης αξίας που συνιστούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνικού Λαού, η υποθήκευση των οποίων συνιστά πράξη αδιανόητη.

Επειδή ήδη το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχει αναδείξει ότι οι αδιανόητες πρακτικές ήταν η συνήθης διαδικασία διαχείρισης των οικονομικών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με την ανοχή και την σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Και επειδή, η καταγγελία αυτή αφορά ζήτημα σοβαρότατο, όχι μόνο από την άποψη της οικονομικής διαχείρισης της περιουσίας ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, αλλά και της ίδιας της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας.

      Καλείσθε:

Να διερευνήσετε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, σχετικά με τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, την καταγγελία αυτή και να ενημερώσετε σχετικά την Ελληνική Βουλή, προκειμένου εν συνεχεία, εφόσον αληθεύει, να κινητοποιηθούν και οι αρμόδιες αρχές οικονομικού ελέγχου, αλλά και εποπτείας του εμπλεκόμενου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

 Οι ερωτών Βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης

 31/12/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: