Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Επτανησιακός "Παγκόσμιος" εορτασμός της ΕΝΩΣΗΣ στην Αθήνα!

Επτανησιακός,
"Παγκόσμιος",
εορτασμός της ΕΝΩΣΗΣ 
στην Αθήνα!


Με  συντονισμό της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων Αττικής (ΟΚΙΣ), σε  συνεργασία  με την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Κερκυραικών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ), τη συμμετοχή της  ΕΝΩΣΗΣ Απανταχού Παξινών και πολλών  Συλλόγων/Ενώσεων της Επτανήσου, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις για την 152η Επέτειο της ΕΝΩΣΗΣ της ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ!

Όμως, εκείνο το οποίο την έκανε πρωτότυπη με παγκόσμιο συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, ήταν η για πρώτη φορά συμμετοχή Επτανησιακών Οργανώσεων  από το Εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα,  η ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ απέστειλε χαιρετισμό με σημαντικό περιεχόμενο ενώ το στεφάνι της στον Άγνωστο Στρατιώτη κατέθεσε, εκ μέρους της,  ο Πρόεδρος  της ΟΚΕΣΑ, Γ. Ζωχιός.
Επίσης,   η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ Νέας Υόρκης  κατέθεσε στεφάνι με εκπρόσωπό της την Αγγελική Αλυσανδράτου. 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από τις γνωστές καιρικές συνθήκες αλλά κυρίως με απεργία στο σύνολο των συγκοινωνιακών μέσων. 

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν: 
  Δοξολογία  στη Ρώσικη Εκκλησία (Οδός Φιλελλήνων 21 Α )
Ομιλία του Προέδρου της ΟΚΙΣ Γ. Μιχαλάτου και χαιρετισμοί.
Μετάβαση στην Πλ.Συντάγματος με συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.
Κατάθεση  Στεφανιών στο Μνημείο.
-Δεξίωση στο Εστιατόριο Παλιά Ιθάκη (πλατεία Μητροπόλεως).

Σύμφωνα με τους Οργανωτές, παρά τις δύσκολες καιρικές και συγκοινωνιακές συνθήκες,  το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κανονικά.
 Έτσι, μετά  το Ναό, σε πομπή με λάβαρα και τοπικές ενδυμασίες   και συνοδεία της  Φιλαρμονικής, έφτασαν στην Πλατεία όπου έγινε η κατάθεση στεφανιών από πολλές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και  των Οργανώσεων  από το εξωτερικό, Αμερική .

Ακολούθησε η Δεξίωση σε συνδυασμό με χορωδιακές επτανησιακές μελωδίες οι οποίες διαχύθηκαν και στην Πλατεία Μητροπόλεως.

Σχετική εικόναΤίμησε  την Εκδήλωση με την παρουσία του στη δεξίωση και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων   και Πρόεδρος του  ΟΠΑΝΔΑ  Χρ. Τεντόμας με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα να γίνει μια ανασκόπηση των σχέσεων με το Δήμο Αθηναίων και συζήτηση για ενίσχυση τους   είτε στα πλαίσια των κοινών εκδηλώσεων  με τους 3Συνεργαζόμενους στην περιοχή Βάθη-Καραϊσκάκη-Στ.Λαρίσης αλλά και την παρουσία του Δήμου  στις Ενωσιακές εκδηλώσεις. Θα ακολουθήσει συνάντηση τον Ιούνιο και για υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Το τραπέζι των Παξίων, με  επικεφαλής τον Πρόεδρο  Γ.Δήμα, και συνδυαστικά με την παρουσία Τεντόμα,  έγινε επίκεντρο ποικίλων συζητήσεων για την ενωτική πορεία του Κινήματος των Απόδημων Επτανήσιων, τις εκδηλώσεις στην Περιοχή της έδρας και βέβαια θέματα που αφορούν τα Νησιά (με έμφαση στα πολύ σοβαρά των Παξών) και τις σχέσεις με την Αυτοδιοίκηση και την ΠΙΝ.

Όπως αξιολογούν οι Οργανωτές, οι  εκδηλώσεις για την ΕΝΩΣΗ, όπως και το 2015 με καθοριστική συμβολή της ΟΚΙΣ, γίνονται με πνεύμα ενωτικό, συνεργασίας, συμπόρευσης και κοινής δράσης όλων των οργανώσεων, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, είτε ανήκουν σε Ομοσπονδίες είτε όχι.
Κυρίως, με σχέσεις ισοτιμίας, δίχως διακρίσεις και δυνατότητα έκφρασης όλων.
Αυτή η ισοτιμία,  κρίνουν,  αλλά  και η δυνατότητα παρουσίας κάθε οργάνωσης και  με το λάβαρο και  την κατάθεση στεφανιού , έχουν  ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο όλες τις οργανώσεις να στηρίζουν την ενότητα, δίχως διαχωρισμούς και με απαράδεκτα "προνόμια" σε ελάχιστες οργανώσεις αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των Οργανώσεων στην Αττική και όλες στην Περιφέρεια και στο Εξωτερικό.

Αυτά τα ενωτικά συναισθήματα, δηλώνουν,  ήλθαν να ενισχύσουν με την παρουσία τους  η ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ   και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ.

Εκφράζουν δε την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οργάνωση και συμπόρευση όλων των αποδημητικών επτανησιακών σωματείων βρίσκεται σε δυναμική πορεία.

Υποστηρίζουν δε ότι αυτά επιβεβαιώνει ιδιαίτερα   και ο  παρακάτω  χθεσινός χαιρετισμός  του Προέδρου της  ΙΟΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Ν. Μπάρδη
(φωτ. από συνάντηση στην Αμερική):

"Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής

Νέα Υόρκη 21/05/2016
Αγαπητέ μου Πρόεδρε,
Φίλες και Φίλοι Επτανήσιοι,
Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή και ευχαρίστηση να χαιρετίζω την εκδήλωση για την Ένωση της Επτανήσου...
Η συμβολή των Επτανησίων στην αναγεννώμενη πατρίδα είναι τεράστια καθώς μετέφερε στον ελλαδικό χώρο ό,τι ωραίο και πολιτικά υγιές αναδύθηκε κατά τους προηγούμενους αιώνες στη Δύση. Διακεκριμένοι λόγιοι της επτανησιακής κοινωνίας, (Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Λασκαράτος, Γεώργιος Τερτσέτης, Παναγιώτης Πανάς και τόσοι άλλοι) μπόλιασαν την πνευματική ζωή του προεπαναστατικού αρχικά ελλαδικού χώρου και, στη συνέχεια, του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με παιδεία, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικές τέχνες, επιστήμες κλπ.
Η σημασία της ύπαρξης ενός Παγκόσμιου Οργανισμού Επτανησίων είναι καταλυτική για την διατήρηση των δεσμών με την πατρική γη και τη συνέχιση της εθνικής μας ταυτότητας που είναι πολύτιμη.
Επιτρέψτε μου, να σας συγχαρώ, για τις δραστηριότητες και την πρωτοβουλία, καθώς κρίνεται απαραίτητο, ιδιαίτερα τώρα που η πατρίδα αιμορραγεί, να υπάρξει ένας Επτανησιακός φορέας του πολιτισμού μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Είστε όλοι αξιέπαινοι.
Κλείνω με την ευχή η Ένωση της Επτανήσου να αποτελέσει ορόσημο και σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό μας και πηγή έμπνευσης για μελλοντικές συνεργασίες με σκοπό την προώθηση του Πολιτισμού και του Τουρισμού των Νησιών μας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς & εκτίμηση
Νικόλαος Μπάρδης
Πρόεδρος Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής"
 
 Και άλλο Ρεπορτάζ με  πλούσιο φωτογραφικό υλικό εδώ:   INKEFALONIA.GRhttp://www.inkefalonia.gr/koinonia/42234-me-megaloprepeia-oi-kefalonites-tis-athinas-giortasan-tin-epeteio-tis-enosis-tis-eptanisou-me-tin-ellada-eikones-kai-video
Παρακάτω εικόνες από την εκδήλωση οι οποίες θα εμπλουτίζονται όπως θα στέλνονται και νέες:












1 σχόλιο:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ είπε...

ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Στου Ιόνιου φαντάζεις
την ματιά,κόρη της Κέρκυρας
που σ'έθρεψε ο ήλιος.
Μες στην αρμυρά βουτηγμένη
Θεά που σούστρωσε ο
Ποσειδώνας κοράλλια για να
κοιμηθείς.Μου έγινες θνητή
να σε θαυμάζω,μες στα
γαλάζια τα νερά σου.Κι έτσι
που άνοιγες πανιά φάνταζες
στην ματιά μου ένα στίγμα
από ζωγράφου αφηρημένη
πινελιά. Και έγινες του έρωτα μου
πνόγα. Αχ πως να εταξίδευα
μαζί σου πάνω στο μεταξένιο
σου κορμί,που μοιάζει σαν
μποσκέτο ανθισμενο.Να σε
φυλλομετρήσω να μπορώ και
συ αν μ αγαπάς να δω μες
στο ταξίδι στο όνειρο που
άρχισε και ζω.

5 Ιουνης 2016
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΟΙΛΗΣ