Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Βραβείο Πριγκοζίν 2008 Διεθνής διάκριση σε καθηγητή του ΑΠΘ για τη συμβολή του στη θεωρία του χάους
Ο Γιάννης Αντωνίου ανέδειξε το ρόλο του χρόνου στην οργάνωση πολύπλοκων συστημάτων
Θεσσαλονίκη Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Για τη συμβολή του στη μαθηματική θεωρία των πολύπλοκων ανοικτών συστημάτων και του χάους, έναν τομέα όπου πρωτοστάτησε ο δάσκαλός του και νομπελίστας Ιλία Προγκοζίν, ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνίου τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Πριγκοζίν 2008.

Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική-στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Tο Βραβείο Πριγκοζίν θεσπίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ουέσεξ στη Βρετανία στη μνήμη του Ρώσου χημικού Ηλία Πριγκοζίν, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1977 για τη συμβολή του στη μελέτη της μη γραμμικής Χημείας, της θερμοδυναμικής ανισορροπίας και του ρόλου του χρόνου σε μη αντιστρεπτές βιολογικές διαδικασίες.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες με παγκόσμια διάκριση στην έρευνα των πολύπλοκων-οικολογικών συστημάτων. Ο κ. Αντωνίου είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, καθώς και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος. Επίσης είναι επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αγιας Πετρούπολης και Λομονόσωφ Μόσχας και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ρωσία.

Για μια δεκαετία διατέλεσε αναπληρωτής διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Solvay στις Βρυξέλλες, με διευθυντή τον δάσκαλό του Ιλία Πριγκοζίν, ο οποίος πέθανε το 2003.

Το βραβείο απονεμήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Η Βιώσιμη Πόλη 2008 που πραγματοποείται στη Σκιάθο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

bilsot είπε...

Κάτι τέτοια διαβάζω και με πιάνει ο οίστρος και ανεβάζω αναρτήσεις σαν κι αυτή:
http://kafeneio-gr-art.blogspot.com/2008/09/blog-post_25.html

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Αγαπητέ bilsot πολύ σημαντική η πρωτοβουλία σου kafeneio-gr-art.blogspot.com!
Αξίζει να την στηρίξουμε
και διαδώσουμε!