Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

22/9/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Από ΕΘΝΟΣ

Νέο κόλπο από Εφραίμ

Αποζημιώσεις - μαμούθ διεκδικούσε εκβιαστικά από το Δημόσιο η Μονή με «όπλο» βυζαντινά χρυσόβουλα. Στο στόχαστρο τέσσερις εκτάσεις στη Χαλκιδική, με «κέρδος» 300 εκατ. ευρώ!

Τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, πολύ μεγαλύτερες ίσως κι από αυτές της Βιστωνίδας, μεθόδευε να διεκδικήσει στα επόμενα βήματά του ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ, για μεγάλες εκτάσεις που ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα στη Χαλκιδική, οι οποίες -όπως υποστηρίζει η Μονή- της αφαιρέθηκαν από την ελληνική πολιτεία στη δεκαετία του 1930, χωρίς ποτέ να αποζημιωθεί μέχρι σήμερα το μοναστήρι.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως υπολόγιζε να πάρει κι άλλα «φιλέτα» του Δημοσίου, ώστε να συγκεντρώσει τα περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ που -όπως υποστηρίζει- χρειάζεται μόνο για την ανακαίνιση της Μονής, βάζοντας σε εφαρμογή σχέδιο για «Βιστωνίδα 2».

Νέο κόλπο από Εφραίμ

«Προσπαθήσαμε να πάρουμε την περιουσία, διότι για να φτιαχτεί το μοναστήρι, εντός και εκτός των τειχών, χρειάζονται περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχουμε». Αυτό ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα για το πρωτοφανές και σκανδαλώδες real estate των εκατοντάδων εκατομμυρίων της Μονής.

«Εκκρεμότητες» Ο ηγούμενος του Βατοπεδίου μιλάει τα τελευταία χρόνια συνεχώς για «ανοικτές υποθέσεις» και «εκκρεμότητες» με το Δημόσιο και ως τέτοιες θεωρεί όχι μόνο αυτές της Βιστωνίδας αλλά και μεγάλων εκτάσεων στη Χαλκιδική. Πρόκειται για τέσσερις μεγάλες εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές της, ανάμεσα σε αυτές και ολόκληρο το νησί της Αμμουλιανής (4.500 στρέμματα).

Νέο κόλπο από Εφραίμ

Οι άλλες εκτάσεις, που σύμφωνα με τη Μονή τής έχουν αφαιρεθεί από το Δημόσιο, είναι 14.000 στρέμματα στην Ουρανούπολη, 6.000 στρέμματα στα Νέα Ρόδα και 12.000 στρέμματα στην περιοχή της Ορμύλιας. Δηλαδή συνολικά 32.500 στρέμματα, τα οποία η ελληνική πολιτεία παραχώρησε στη συνέχεια ως κλήρο σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Η Μονή υποστηρίζει πως της ανήκαν κι άλλα δύο μεγάλα αγροκτήματα στη Χαλκιδική, το πρώτο στον Αγιο Μάμαντα και το δεύτερο στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Νέα Τρίγλια (Σοφουλάρ), συνολικής έκτασης 35.200 στρεμμάτων.

Αυτά τα δύο αγροκτήματα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Μονής, παραχωρήθηκαν στην ελληνική πολιτεία στα μέσα της δεκαετίας του 20, ώστε να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από κάθε αξίωση στις εκτάσεις της Βιστωνίδας.

«...με αδιαμφισβήτητους τίτλους κυριότητας, αναγόμενους στα Βυζαντινά χρόνια, τους οποίους όλοι σεβάστηκαν και αναγνώρισαν, στην κυριότητα της Μονής ανήκαν τα εξής Μετόχια.

  • Ολόκληρη η περιοχή της Ουρανούπολης, έκτασης περίπου 14.000 στρεμμάτων.
  • Ολόκληρο το νησί της Αμμουλιανής.
  • Τα Νέα Ρόδα, έκτασης 6.000 στρεμμάτων.
  • Η περιοχή Βατοπεδίου της Ορμύλιας, έκτασης 12.000 στρεμμάτων.
  • Ο Αγιος Μάμας και η περιοχή που σήμερα είναι η πόλη της Νέας Τρίγλιας».

Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο της Μονής, στο οποίο επισημαίνεται στη συνέχεια ότι, ενώ τα δύο τελευταία δόθηκαν στο ελληνικό κράτος για τη Βιστωνίδα, «όλες οι υπόλοιπες εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν στη δεκαετία του 1930, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να αποζημιωθούν από το ελληνικό κράτος».

Στις εκκρεμότητες και τα ανοιχτά θέματα της Μονής έχουν περιληφθεί και τα ανωτέρω, από τότε που η αδελφότητα των Κυπρίων μοναχών με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη άρχισε να ξεσκονίζει βυζαντινά χρυσόβουλα και μουσουλμανικά κιτάπια και έβαλε μπροστά το σχέδιο ώστε να πάρει στην κυριότητά της αμφισβητούμενες εκτάσεις αλλά και αποζημιώσεις - μαμούθ.

Ετσι αυτά επαναλαμβάνονται όλο και περισσότερο στην αλληλογραφία της Μονής πρώτα απ όλα με το Δημόσιο και φαίνεται πως ήταν θέμα χρόνου, αν δεν ερχόταν στο φως το μεγάλο σκάνδαλο, για να τεθεί επίσημα στο τραπέζι και η διεκδίκηση των τεράστιων αποζημιώσεων, μόλις θα δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία. Αλλωστε η «πολιτική βούληση» ήταν εξασφαλισμένη και χρειαζόταν μόνο ένας νέος άνωθεν σχεδιασμός.

Αυτές τις ημέρες που το θέμα της Μονής Βατοπεδίου πληγώνει το Αγιον Ορος και τους Αγιορείτες, κάποιοι από τους τελευταίους θυμούνται τα ανδραγαθήματα του Εφραίμ όταν ήταν ακόμη στη Μονή Κουτλουμουσίου, πριν οδηγηθεί στο Βατοπέδι.

Οπως λένε, έπεισε τον τότε ηγούμενο να πουλήσουν τα πολλά μουλάρια που χρησιμοποιούσε μέχρι τότε το μοναστήρι -είχε αρχίσει η εποχή των...τζιπ στο Ορος- σε έναν ιδιώτη, με σκοπό να δοθούν ως τροφή στα άγρια ζώα ενός τσίρκο. Οι απλοί μοναχοί είχαν αντιδράσει τότε, ζητώντας να αφεθούν τα μουλάρια ελεύθερα στο Ορος, όμως δεν είχαν καταφέρει τίποτα.

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Δηλώνουν...άγνοια για τις ανταλλαγές οι Ορκωτοί Εκτιμητές

Το Σώμα των Ορκωτών Εκτιμητών δεν ήξερε τίποτα για την... ανταλλαγή τόσο των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας όσο και για τις εκτάσεις-φιλέτα του Δημοσίου που δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου, αν και κλήθηκαν να κάνουν περί τις 200 εκτιμήσεις.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δεν τους είχε ενημερώσει ποτέ ότι επρόκειτο για την ανταλλαγή όπως αυτή οριζόταν από την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των Μπασιάκου - Κοντού - Δούκα της 26-7-2006.

Αυτό υποστηρίζει με καταχώρισή του στον Τύπο το ΣΟΕ, ενώ «αδειάζει» και τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ, αν και ανέφερε ρητά στην 4η σελίδα ότι «η αξία των ανταλλασσόμενων εκτάσεων θα καθοριστεί από το ΣΟΕ», δεν έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα στα γραφείο του ΣΟΕ.

Αποκαλυπτικό είναι το ΣΟΕ για όσα έγιναν με την περίπτωση του δάσους των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που παραχωρήθηκε στη Μονή και... αποχαρακτηρίστηκε.

Η εκτίμηση, όπως αναφέρει, είχε γίνει ως δάσος και η αξία είχε εκτιμηθεί μόλις στο 1,1 εκατ. ευρώ. Ομως, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια ανταλλαγής, «οι αποχαρακτηρισμοί των δασικών εκτάσεων σε άρτια και οικοδομήσιμη γη έγιναν στη συνέχεια σε τοπογραφικό από ιδιώτη τοπογράφο μηχανικό, τα οποία έχουν συνταχτεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των εκθέσεων του ΣΟΕ».

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι διατυπώνονται σοβαρές ευθύνες τόσο για τον διευθύνονται σύμβουλο της ΚΕΔ όσο και για τη συμβολαιογράφο, που δέχτηκαν να κάνουν αυτά τα συμβόλαια σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ομως, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τα στοιχεία που παραθέτει το ΣΟΕ για τις εκτιμήσεις του. Οπως αναφέρεται, έκανε περί τις 200 εκτιμήσεις από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007.

Πώς, όμως, δικαιολογούνται μια σειρά εκτιμήσεις που φέρεται ότι έγιναν ήδη από το 2005 και αφορούν τα περί τα 100 φιλέτα-οικόπεδα στις περιζήτητες περιοχές της Θεσσαλονίκης και αναφέρονται στα συμβόλαια 2195 και 2196 τα οποία έγιναν από την κ. Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη ήδη από τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά και άλλα στις αρχές του 2006.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: