Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

28/9/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Από το ΕΘΝΟΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Η πολυεθνική «μπίζνα» του Εφραίμ

Κυκλοφορεί με τζιπ και ελικόπτερο, φιλοξενεί βασιλείς και κροίσους και είχε επενδυτικά σχέδια σε όλα σχεδόν τα ΒαλκάνιαΒαρύτατες κατηγορίες για εκκοσμίκευση του Βατοπεδίου δέχτηκε ο Εφραίμ στη Διπλή Ιερά Σύναξη «E» 27/9

«Το Ορος Εάλω»... Χρόνια τώρα απλοί και ταπεινοί μοναχοί στην αθωνική πολιτεία χρησιμοποιούν τη φράση αυτήν και δείχνουν τη Μονή Βατοπεδίου, τον ηγούμενο Εφραίμ και τους Κύπριους μοναχούς που τον περιστοιχίζουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλα μοναστήρια και μοναχοί που έχουν ευθύνες.

Η πολυεθνική «μπίζνα» του Εφραίμ

Ομως αυτοί που σέρνουν πρώτοι τον χορό της εκκοσμίκευσης στο Ορος, είναι οι Βατοπεδινοί του Εφραίμ.

Ελικόπτερα τον μεταφέρουν συνεχώς, μαζί με το δεξί του χέρι, τον Αρσένιο, στην Αθήνα και οπουδήποτε ανά την επικράτεια. Πόρτες υπουργικών γραφείων ανοίγουν με την άφιξή του, τραπέζια είναι στρωμένα για να παρακαθίσουν σε γεύματα ανθρώπων της εξουσίας, εφοπλιστών, επιχειρηματιών κ.ά.

Η πολυεθνική «μπίζνα» του Εφραίμ

Μόνο το 2007, η κα Αικατερίνη Πελέκη - Βουλγαράκη έκανε στην Αθήνα 49 συμβόλαια για την παραχώρηση εκτάσεων του Δημοσίου στη Μονή.

Θέλει χρόνο για... προσευχή Σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις του real estate της Μονής, ήταν παρών ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Η δικαιολογία που εκστόμισε στη Διπλή Ιερά Σύναξη, ότι χρησιμοποιεί το ελικόπτερο για να κάνει πιο γρήγορες τις μετακινήσεις του ώστε να κερδίζει χρόνο να προσεύχεται, απευθυνόταν μάλλον σε αφελείς. Φυσικά, για τη χρήση τζιπ στις οδικές μετακινήσεις του, δεν είπε κάτι.

Οι μετακινήσεις με ελικόπτερο παραβιάζουν συχνά κανονιστική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, για να μετακινηθεί κανείς με ελικόπτερο από και προς το Ορος απαιτείται άδεια της Ιεράς Επιστασίας, με κοινοποίηση και στην Πολιτική Διοίκηση.

Και αυτό γιατί κάθε πτήση πρέπει να ελέγχεται και από τις τελωνειακές αρχές, για το ενδεχόμενο μεταφοράς πολύτιμων θησαυρών εκτός της μοναστικής κοινότητας.

Οπως μας είπαν κύκλοι της Πολιτικής Διοίκησης, παλαιότερα 2-3 φορές η Μονή Βατοπεδίου εξασφάλισε αυτή την άδεια, όμως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ούτε καν ενημέρωση για τις πτήσεις.

«Είναι κακό να ωφελούνται πνευματικά και οι εφοπλιστές και οι βασιλείς;». Με αυτή τη δημόσια δήλωση, ο ηγούμενος Εφραίμ προσπάθησε να απαντήσει στις ανοιχτές κατηγορίες που του απηύθυναν για την εκκοσμίκευση του μοναστηριού και για το πρωτοφανές οικονομικό δούναι-λαβείν, τις ύποπτες οφ σορ κ.ά.

Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών, οι εφοπλιστές, οι επιχειρηματίες φτάνουν ακόμη και με θαλαμηγούς λίγες εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι, για να φιλοξενηθούν στη συνέχεια στα κελιά «σουίτες» που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη Μονή Βατοπεδίου.

Ο «γκουρού» των ισχυρών Να συναντήσουν αυτό τον κοσμοπολίτη ηγούμενο, που αρέσκεται στα μεγαλόσχημα και πολυτελή και θυμάται την ταπεινότητα του ασκητή μοναχού μόνο στα λόγια.

Ο Εφραίμ προωθεί το μοντέλο ενός αναντικατάστατου «πνευματικού», τον οποίο πρέπει να έχουν δίπλα τους πρώτα οι επώνυμοι και ισχυροί, για να τους κατευθύνει σε κάθε ενέργειά τους όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει.

Το... άγιο χέρι αγγίζει και την Κύπρο

Το ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων του Εφραίμ ξεφεύγει από τα στενά ελληνικά όρια και αγγίζει και την Κύπρο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο 12-15.000 Κύπριοι φιλοξενούνται στο μοναστήρι, με πρώτους τους οικονομικούς παράγοντες του νησιού.

Ο Εφραίμ καλύπτει τις επιδιώξεις του, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Μονής και τους σκοπούς της. Μιλά για ακτημοσύνη των μοναχών, στήνοντας όμως ένα τερατώδες σύστημα πλουτισμού, φιλαργυρίας και εξουσίας, θα μας πει ένας από τους αντιπροσώπους των Μονών στην Ιερά Κοινότητα.

Γιατί το μόνο που γίνεται είναι να συσσωρεύεται πλούτος, να επικρατεί η απληστία και να διαμορφώνεται ένα ήθος που απέχει μακράν του λιτού μοναχισμού και του πνεύματος του αναχωρητισμού, θα πει...

Ειδικοί στα χρυσόβουλλα Ο ίδιος ο Εφράιμ ομολόγησε ότι έβαλε τον πήχη μόνο για την ανακαίνιση του μοναστηριού, στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται όσα άλλα έχει στο μυαλό του, των οποίων μόνο δείγματα έχουμε από τα μεγαλόσχημα και πολυτελή στα οποία επιδίδεται η Μονή μέσα κι έξω από το Αγιον Ορος.

Μέχρι το 1990 το Βατοπέδι ήταν ένα ταπεινό ιδιόρρυθμο μοναστήρι. Οι νεοφερμένοι αφού «καθάρισαν» από τους ενοχλητικούς, έφτιαξαν σελίδες και σελίδες με χρυσόβουλλα βυζαντινών αυτοκρατόρων και μουσουλμανικά φιρμάνια, ως... αντίγραφα εκείνων που φέρεται ότι χάθηκαν στο παρελθόν.

Ανακάλυψε «Βιστωνίδες» σε Ρουμανία και Μολδαβία

Οι προσδοκίες του Εφραίμ και των συνεργατών του δεν άρχισαν και τέλειωσαν στη Βιστωνίδα. Η «μηχανή» με τις εκτάσεις-φιλέτα του Δημοσίου ήθελε ολόκληρο σχέδιο και μυαλά δαιμόνια να την κατευθύνουν.

Το επόμενο βήμα φαίνεται πως σχεδιαζόταν να είναι οι τεράστιες αποζημιώσεις για τα 35.000 στρέμματα σε τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, που η Μονή υποστηρίζει πως της απαλλοτριώθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στη δεκαετία του 30 και για τα οποία ποτέ δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα.

Στο μάτι 50.000 στρέμματα Μέσω Κύπρου, όμως, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο Εφραίμ άπλωσε τα πλοκάμια του και σε Ρουμανία και Μολδαβία επιχειρώντας να αποκτήσει κι εκεί εκτάσεις 50.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στην Κύπρο, για τα νέα αυτά «επενδυτικά» εγχειρήματα, έχουν επιστρατευθεί εδώ και χρόνια μεγάλα δικηγορικά γραφεία στη Μεγαλόνησο.

Πάντα υπό την καθοδήγηση του Εφραίμ προετοιμάζουν μεθοδικά τη διεκδίκηση 40.000 στρεμμάτων κοντά στο Βουκουρέστι και άλλων 10-15.000 στρεμμάτων στη Μολδαβία.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για διεκδίκηση εκτάσεων που... αφαιρέθηκαν από τη Μονή στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: