Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

24/9/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

απο: ΝΑΤΑΣΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Εκθέσεις

Θέατρο, μια τέχνη τεχνών στη Θεσσαλονίκη

Το θέατρο και η ιστορία του από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, την εκπαιδευτική έκθεση Θέατρο, μια τέχνη τεχνών, η οποία φιλοξενείται από τις 19 Σεπτεμβρίου ως και τις 9 Νοεμβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις.

Σκοπός της έκθεσης είναι οι επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, να προσεγγίσουν τη σχέση του με τις άλλες τέχνες, αλλά και να παρακολουθήσουν την ιστορία του, από τη γέννηση της αρχαίας τραγωδίας μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο άξονες, τη δραματουργία και την παράσταση, ενώ, επιχειρώντας να φωτίσει τη μαγική στιγμή της συνάντησης πολλών μορφών τέχνης πάνω στη σκηνή, χωρίζεται σε επτά ενότητες: Η αρχιτεκτονική, τα σκηνικά, ο φωτισμός, η μουσική, τα κοστούμια, η μάσκα/το μακιγιάζ και οι μορφές θεάτρου χωρίς ηθοποιούς (θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο) αναδεικνύονται ως αυτοτελείς μορφές τέχνης και στη συνέχεια όλες μαζί ως αναπόσπαστα κομμάτια της τέχνης του θεάτρου.

Η έκθεση βασίζεται σε εκτεταμένη θεατρολογική έρευνα και πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό που προσέφεραν ιδιώτες και φορείς, με κυριότερους το Εθνικό Θέατρο και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Π.Λ.Ι.). Μεγάλες "σχολές" του θεάτρου, σημαντικοί δραματουργοί, σπουδαία έργα και αξιόλογοι ρόλοι παρουσιάζονται μέσα από εκθέματα, εξοικειώνοντας τον επισκέπτη με την ιστορία του δυτικού θεάτρου, αλλά και του ελληνικού, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Μεταξύ άλλων, η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, μακέτες κτηρίων, σκηνικών και κοστουμιών, μάσκες, φιγούρες Καραγκιόζη, κούκλες, κοστούμια και προγράμματα παραστάσεων.

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα, στον "Ελληνικό Κόσμο", το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τον Ιανουάριο του 2006. Έκτοτε περιοδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας περάσει ήδη από την Κέρκυρα, τα Χανιά και τη Λευκωσία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 83 - 10434 ΑΘΗΝΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

ΤΗΛ.: 2108211333 - FAX: 2108226972

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε στην ψηφιακή του έκδοση το 48ο τεύχος της εφημερίδας του Σ.Τ.Υ.Ε. Τεχνοχώρος, με επίκαιρα θέματα του κλάδου και του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο του Σ.Τ.Υ.Ε. :

http://www.stye.gr/texnoxoros_tefxos_48/Selida_01.htm

Προωθήστε το στους συναδέλφους σας. Όσοι από εσάς δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτή την ενημέρωση, σας ζητάμε συγνώμη για την ενόχληση και σας παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε στην διεύθυνση delete@stye.gr , ώστε να διαγραφεί η διεύθυνσή σας από την λίστα των παραληπτών.

Συναδελφικά,

Η Διοίκηση του Συλλόγου

Ηλεκτρ.Διεύθ.: http://www.stye.gr Ηλεκτρ.Ταχυδρ.: info@stye.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2108211333

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗΣ ΙΣΗΜΕΡΙΑΣ

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις εορτές της Φθινοπωρινής Ισημερίας θα το βρείτε κάνοντας κλικ εδώ:

27 Σεπτεμβρίου: Εορτασμός Φθινοπωρινής Ισημερίας στην Θεσσαλονίκη – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πληροφορίες για την γιορτή καθώς και για το πώς θα έρθετε στον τόπο των εκδηλώσεων (Δάσος Κουρί, Ασβεστοχώρι – Θεσσαλονίκη), θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ: ΕΟΡΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗΣ ΙΣΗΜΕΡΙΑΣ 2008 - Κάλεσμα - Πληροφορίες

Απαντήσεις σε ενδεχόμενες απορίες για τις γιορτές της Ισημερίας, θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ: ΕΟΡΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗΣ ΙΣΗΜΕΡΙΑΣ; Για ποιο λόγο; Ρωτάτε - απαντούμε

Η εορτή αυτή που τελείται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, αποτελεί την έναρξη θεσμοθέτησης στην Θεσσαλονίκη του εορτασμού των Ισημεριών δύο φορές κατ? έτος (φθινοπωρινής και εαρινής). Ο θεσμός αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε τον τρόπο που έβλεπαν οι πρόγονοί μας την φύση και την εναλλαγή των εποχών, να νιώσουμε το σέβας που έτρεφαν για την μάνα γη, να θυμηθούμε ότι όλοι είμαστε παιδιά του φυσικού περιβάλλοντος του οποίου η προστασία αποτελεί υποχρέωσή μας.

Είσαστε όλοι προσκαλεσμένοι

Φέρτε τους φίλους σας

Νιώστε την αύρα της φύσης αλλά και της προγονικής ψυχής.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: