Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

eta name="ProgId" content="Word.Document">

9/9/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΤΕΝΚΟ

Η πόλη του Ατένκο έγινε γνωστή όταν την περίοδο 2001-2002 οι κάτοικοι της (φτωχοί αγρότες στην μεγάλη τους πλειοψηφία) με δυναμικές κινητοποιήσεις κατάφεραν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης του Μεξικού που ήθελε να πάρει τα χωράφια τους για να κατασκευάσει ένα τεράστιο αεροδρόμιο. Μέσα σε αυτό τον αγώνα δημιουργήθηκε και το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης, η οργάνωση ραχοκοκαλιά του κινήματος του Ατένκο.

Το Ατένκο έρχεται πάλι στην επικαιρότητα όταν στις 3 Μάη του 2006 η αστυνομία διαλύει τους πάγκους και κυνηγά τους πωλητές λουλουδιών στην αγορά του Texcoco δίπλα στο Ατένκο, καθώς η περιοχή είχε επιλεγεί από την Wall-Mart για να ανοίξει κατάστημα. Αλληλέγγυοι από το Ατένκο, μέλη του Μετώπου και άλλοι άνθρωποι φτάνουν στην περιοχή κλείνουν τις εθνικές οδούς και ακολουθούν συγκρούσεις. Στις 4 Μάη οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με 3000 βαριά οπλισμένους άνδρες εισβάλουν στο Ατένκο και σαρώνουν τα πάντα. Ο απολογισμός της βαρβαρότητας τους είναι 2 νεκροί -ο ένας 14 χρονών παιδί-, εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες καταγγελίες γυναικών για βιασμούς και περισσότερες από 200 συλλήψεις. Για όλο αυτό το σχεδιασμένο όργιο βίας από τις δυνάμεις καταστολής, μόνο ένας καταδικάστηκε σε 3 χρόνια εξαγοράσιμα.

Δύο χρόνια μετά τον Μάη του 2006, 13 αγωνιστές του Ατένκο παραμένουν στις φυλακές. Για τους τρεις απ’ αυτούς τον Ιγνάσιο δελ Βάγιε, τον Φελίπε Αλβάρες και τον Έκτορ Γκαλίντο οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, το 2007 εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για 67 χρόνια φυλάκιση. Στις 21 Αυγούστου του 2008 εκδόθηκε νέα καταδικαστική απόφαση για 32 χρόνια στους 10 αγωνιστές και επιπλέον 45 χρόνια στον Ιγνάσιο δελ Βάγιε.

Η εκδικητική μανία της Μεξικάνικης κυβέρνησης δεν μπορεί και δε θα μείνει αναπάντητη. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες και τους πολιτικούς κρατούμενους του Ατένκο, δε συγχωρούμε την κυβέρνηση και τις αστυνομικές δυνάμεις για τα εγκλήματά τους.

Απαιτούμε:

- την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για την εγκληματική καταστολή στο Ατένκο.

- την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και το σταμάτημα κάθε δίωξης των αγωνιστών του Ατένκο.

Οι αγώνες των εργαζόμενων, των αγροτών, των νέων δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ.

Αν και βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από το Μεξικό αυτό δε μας εμποδίζει να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας του Ατένκο, του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και της Άλλης Καμπάνιας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΟ ΑΤΕΝΚΟ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ, ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για το ΑΤΕΝΚΟ, έξω από την ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ, ΤΡΙΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 7.00 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχετικά με την νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2008 στον κλάδο του Βιβλίου

Συνάδελφοι-σσες,

Στις αρχές Ιουλίου 2008, υπογράφτηκε νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για τον κλάδο του βιβλίου. Η ΣΣΕ αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία, βιβλιοχαρτοπωλεία, τμήματα βιβλίου σε σούπερ-μάρκετ, τμήματα βιβλίου σε πολυκαταστήματα, εκδοτικούς οίκους και αποθήκες χονδρικής πώλησης βιβλίου όλης της χώρας.

Η ΣΣΕ υπογράφτηκε από την πλευρά των εργοδοτών από την ΠΟΕΒ και τον ΣΕΚΒ και από την εργατική πλευρά από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία ανήκει ο Σύλλογός μας. Η εμπλοκή της ΟΙΥΕ στην όλη διαδικασία είναι απαραίτητη, μιας και η κλαδική ΣΣΕ είναι πανελλαδική και όχι μόνο για την Αττική.

Για να φτάσουμε στην υπογραφή της νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ο Σύλλογός μας:

- Πραγματοποίησε δύο Γενικές Συνελεύσεις στο τέλος του 2007, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας και οι μορφές πάλης που θα ακολουθήσουμε για την προώθησή τους.

- Οργάνωσε 24ωρη κλαδική Απεργία στο χώρο του βιβλίου στις 17 Ιανουαρίου, η οποία είχε επιτυχία τόσο από άποψη συμμετοχής των εργαζόμενων του κλάδου σ’ αυτή, όσο και από άποψη της απεργιακής συγκέντρωσης και διαδήλωσης.

- Πραγματοποίησε δεκάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι-σσες για τις εξελίξεις σε σχέση με τις διεκδικήσεις μας.

- Ενημέρωσε με προκηρύξεις και άλλα μέσα το αναγνωστικό κοινό, για τα προβλήματα και τα αιτήματά μας.

- Παραβρέθηκε στις απ΄ ευθείας συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών. Μετά την προσφυγή μας στον Οργανισμό ΜΕσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) συμμετείχαμε, μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας, στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά που έγιναν παρουσία του Μεσολαβητή.

- Συγκάλεσε νέα Γενική Συνέλευση στα τέλη Μάη, ώστε να εγκριθούν οι κινήσεις και να αποφασιστούν συλλογικά τα βήματα που θα ακολουθήσει ο Σύλλογος με βάση τις τελικές προτάσεις των εργοδοτών.

Η νέα κλαδική ΣΣΕ που υπογράφτηκε και έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2008, περιλαμβάνει και ικανοποιεί κάποιες από τις διεκδικήσεις μας, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. ΔΕΝ ικανοποιεί, όμως, τις αυξημένες και οξυμένες οικονομικές μας ανάγκες, ούτε προσεγγίζει σε καμία περίπτωση το σύνολο των αιτημάτων και στόχων μας (όπως τα 1.400 ευρω κατώτερος μισθός). Ως εκ τούτου πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη μάχη που είναι μπροστά μας, για ακόμα περισσότερες και ουσιαστικές αυξήσεις και για την ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων του κλάδου μας.

Στις συλλογικές συμβάσεις, όπως και στην εργατική νομοθεσία και συνολικά στην κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων και κατοχυρώσεων αποτυπώνεται πάντα ένας συσχετισμός δύναμης. Ένας συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στα αφεντικά και τους εργαζόμενους. Αν οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη, αν έχουν γερά σωματεία σε κάθε επιμέρους κλάδο αλλά και συνολικά μπορούν να εκβιάζουν με απεργίες και άλλα μέσα, να αποσπούν κατακτήσεις, να βελτιώνουν τη θέση τους. Αν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε υποχώρηση, ή σε άμυνα, ή στην απόσπαση λίγων πραγμάτων που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Συνάδελφοι/-ισσες,

ας είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Στην κλαδική ΣΣΕ αποτυπώνεται η δύναμη και η οργάνωση του κλάδου μας. Αν οργανωθούμε καλύτερα, αν δυναμώσει η συσπείρωση στο Σύλλογο θα έχουμε και καλύτερες προϋποθέσεις για παραπέρα κατακτήσεις, για καλύτερους μισθούς.

Η φετινή κλαδική σύμβαση είναι αντίστοιχη της πίεσης που ασκήσαμε στους εργοδότες. Μια κλαδική απεργία, έστω και αρκετά πετυχημένη, δεν αρκεί. Πρέπει να τους στριμώξουμε ακόμη περισσότερο.

Τι πρέπει να προσεχτεί στη νέα κλαδική ΣΣΕ,

ποια είναι τα νέα στοιχεία που περιέχονται σ’ αυτή;

1. Η σύμβαση είναι μονοετής και καλύπτει όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

2. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι: 3% από 1/1/2008 + 5% από 1/9/2008.

3. Σε όσες ειδικότητες από τις υπαγόμενες στην κλαδική συλλογική σύμβαση δεν προβλέπεται επίδομα τέκνου 5% από το πρώτο παιδί (δηλαδή στις ειδικότητες: Πωλητές –τριες, Δειγματιστές –τριες, Διορθωτές-τριες, επιμελητές –τριες, Γραμματείς, υπάλληλοι γραφείου, διανομείς – couriers, εισπράκτορες, αποθηκάριοι, κλητήρες, Καθαριστές –τριες, Προγραμματιστές –τριες Η/Υ, αναλυτές –τριες Η/Υ, χειριστές –τριες Η/Υ, Διακοσμητές –τριες), το επίδομα αυτό θα χορηγείται από το δεύτερο παιδί.

4. Χορηγείται ανά τετράμηνο, 4ωρη άδεια για αιμοδοσία. Σε περίπτωση που ο δότης δίνει αιμοπετάλια η άδεια θα είναι 24ωρη άδεια.

5. Επαναδιατυπώθηκε με καλύτερο και πιο σαφή τρόπο η αργία την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Συγκεκριμένα, ορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αναφέρεται ρητά πως, «οι εργαζόμενοι στο Βιβλίο δεν απασχολούνται την ημέρα αυτή, όμως αμείβονται κανονικά. Οι μισθωτοί που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει για τις υποχρεωτικές αργίες, δικαιούνται προσαύξηση κατά 100%».

6. Θεσμοθετείται μια νέα ειδικότητα, η ειδικότητα του διανομέα – courier. Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν σ’ αυτή θα έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου με βάση την προϋπηρεσία τους (μισθό, επιδόματα, αποζημίωση και λοιπούς όρους εργασίας).

7. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με δίκυκλα σε εξωτερικές εργασίες υποχρεώνονται: να αγοράζουν οι ίδιες και να συντηρούν τα δίκυκλα, να καταβάλλουν όλα τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κ.α., να πληρώνουν όλες τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, να αγοράζουν οι ίδιες και να χορηγούν στον εργαζόμενο εξοπλισμό προστασίας (αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχες μπότες, γάντια, κράνος κλπ. Επίσης απαγορεύεται οι εργαζόμενοι με δίκυκλο να απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου ή πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς κελσίου (δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα ή συνθήκες χιονιά και παγετού).

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δεν υπάρχουν σχόλια: