Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

20/9/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

ΜΕ μικροσκαμπίλια από ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

και τις ευλογίες της… λοιπής Παράταξης-ΛΑΟΣ

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Κουκουλώνει γρήγορα

και το ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ!

Το σημερινό ΕΘΝΟΣ επιβεβαιώνει

Οι δέκα... άγιοι του Βατοπεδίου

Ο ρόλος των επτά πρώην και νυν υπουργών, του Μεγάρου Μαξίμου, ενός γενικού γραμματέα υπουργείου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ στην υπόθεση

Στη δίνη του ανίερου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, όπου το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο από την παραχώρηση των εκτάσεων-φιλέτων σε μια σειρά περιοχές της χώρας, βρίσκονται επτά υπουργοί της ΝΔ, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ένας γενικός γραμματέας και ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ο οποίος υπέγραψε όλα τα «χρυσά» συμβόλαια, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα καταγγελίες.

Οι δέκα... άγιοι του Βατοπεδίου  Ο χορός των αποκαλύψεων συνεχίζεται φέρνοντας καθημερινά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και διευρύνοντας τον κύκλο των εμπλεκομένων.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη την υπόθεση με το μεγάλο κόλπο σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ενώ το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι μεγάλο και οι ευθύνες φτάνουν μέχρι το Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί επιχειρούν να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες, άλλοι ρίχνοντάς τες σε συναδέλφους τους, άλλοι κρυπτόμενοι κι άλλοι αρνούμενοι ακόμη και τις υπογραφές τους.

Η γραμμή άμυνας που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι οι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, όπως δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς όμως να απαντά στα ουσιαστικά ερωτήματα.

Επίσης επιχειρεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο ισχυριζόμενη ότι οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βουλή με την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Την ίδια ώρα ξεκίνησε από την πλευρά της μια επικοινωνιακή μεθόδευση σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης προχώρησε σε αλχημείες κι ανακοίνωσε στη Βουλή ανάκληση των γνωμοδοτήσεων που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, ενώ αγνόησε σκόπιμα την απόφαση Δούκα της 7-6-2004, που σηματοδοτεί και την αρχή του σκανδάλου.

Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης έσπευσε στη Βουλή να βγάλει δικό του... πόρισμα και να αποφανθεί πως για όλα έφταιξε το... ΠΑΣΟΚ, την ώρα που γίνεται η κρίσιμη εισαγγελική έρευνα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Πνευματικό παιδί του «χαρισματικού» ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ, βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο για το «ιερό» σκάνδαλο, αφού καταγγέλλεται ότι όχι μόνο γνώριζε αλλά και ότι περιλαμβάνεται σ' αυτούς που έκαναν τον άνωθεν σχεδιασμό.

Πολλά είναι τα πυρά που δέχεται και μέσα από τη ΝΔ. Του καταλογίζουν επίσης ότι για να γλιτώσει ο ίδιος ήταν αυτός που άφησε έκθετο τον άλλοτε φίλο του Γιώργο Βουλγαράκη.

Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ Με στενή πνευματική σχέση κι αυτός με τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Εφραίμ υπήρξε ο σύνδεσμος της Μονής με το Μαξίμου. Μαζί με τον Θ. Ρουσόπουλο γνώριζε όλη την υπόθεση από το 2004. Μαζί μάλιστα με τον Θ. Ρουσόπουλο οδήγησαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στις 29 και 30 Ιουλίου 2006 στο Αγιον Ορος και στο Βατοπέδι, στέλνοντας παντού το μήνυμα για τον ρόλο της Μονής. Δύο μέρες πριν μάλιστα, στις 26-7-2006, είχε υπογραφεί η περίφημη κοινή υπουργική απόφαση Μπασιάκου-Δούκα που άνοιξε τον δρόμο της σκανδαλώδους παραχώρησης των εκτάσεων.

ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα έκανε ποτέ τίποτα αν δεν είχε άνωθεν εντολή. Με τις αποφάσεις του, είτε την πρώτη που υπέγραψε μόνος είτε με τις άλλες δύο που υπέγραψε από κοινού με τους Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα, έφτιαξαν το πλαίσιο για την παραχώρηση μέσω της ΚΕΔ των εκτάσεων-φιλέτων στη Μονή.

Δεν έχει δώσει μέχρι τώρα απάντηση για το τι έγινε και εξαφανίστηκε η διάταξη με την οποία μπορούσαν να πουληθούν οι εκτάσεις με πλειοδοτικό διαγωνισμό προς όφελος του Δημοσίου. Αντίθετα με τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ έγινε το πάρτι με τις εκτάσεις που δόθηκαν με προκλητικές υποπολλαπλάσιες αξίες.

ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ Συνυπέγραψε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις ως υφυπουργός τότε Αγροτικής Ανάπτυξης. Και μάλιστα αυτές στις οποίες άλλαξαν οι επίμαχες διατάξεις με «θείο» δάκτυλο.

Από τη θέση του υφυπουργού τότε και του υπουργού σήμερα, γνωρίζει πολύ καλά τι έγινε, αλλά δεν έχει μιλήσει δημόσια. Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ως βουλευτής Ξάνθης τάσσονταν πριν από το 2004 κατά της Μονής, ενώ άγνωστο πώς και γιατί, αφότου η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έσπευσε να προσυπογράψει και τις αποφάσεις υπέρ του Βατοπεδίου.

Π. ΔΟΥΚΑΣ Ηταν αυτός που απέσυρε το υπουργείο Οικονομικών από την κρίσιμη δίκη με την αγωγή που θα έκρινε την κυριότητα των εκτάσεων της Βιστωνίδας.

Ηταν επίσης αυτός που με την απόφασή του της 7-6-2004 αναγνώρισε οριστικά την κυριότητα στη Μονή. Επίσης τώρα που ήρθε στο φως το σκάνδαλο επιχείρησε να εμφανιστεί πως ο ίδιος δεν έβαλε την υπογραφή του στην κοινή υπουργική απόφαση της 26-7-2006 μαζί με τους Μπασιάκο-Κοντό.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Ως επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ήξερε και... ευλόγησε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που υπογράφηκαν από το υπουργείο του. Επιπλέον, η ΚΕΔ, που έκανε την παραχώρηση των εκτάσεων, καθώς και το ΣΟΕ, με ενεργό ρόλο στον τρόπο που στήθηκε η υπόθεση, είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου του.

Η ευθύνη του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήταν αυτός που πήρε την απόφαση για την ανάκληση των γνωμοδοτήσεων, «ξεχνώντας» όμως αυτήν του Δούκα.

Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Είναι αυτός που έβαλε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τη μονογραφή του στο έγγραφο του Εφραίμ με τις χειρόγραφες υποδείξεις προς τον τότε γενικό γραμματέα Θωμά Αληφακιώτη: «να προχωρήσουμε στη διευθέτηση του θέματος-ενημερώστε μας», «αίτημα, σύμβαση, must, νομοθετικό διάταγμα, γνωμοδότηση, πολιτική βούληση».

Ο ίδιος επιχειρεί να δικαιολογηθεί επικαλούμενος τα... γαλλικά, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί την αγγλική αλλά τη γαλλική γλώσσα. Εκανε επίσης υπαινιγμούς για «ανθρωποφαγία» προκειμένου να σωθούν άλλοι.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ Στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ήταν, όπως φάνηκε από τις καταγγελίες, μπλεγμένη όλη η οικογένεια. Στα 40 συμβόλαια με τα οποία το Δημόσιο και η ΚΕΔ παραχώρησαν τις εκτάσεις-φιλέτα στη Μονή, ήταν η σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη ως συμβολαιογράφος και ο αδελφός της Δημήτρης ως δικηγόρος της Μονής. Ηδη τα συμβόλαια αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα που κάνει την έρευνα για το σκάνδαλο.

Κ. ΣΚΙΑΔΑΣ Ως γγ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε όλες τις αποφάσεις-πρωτόκολλα χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα ως εμπιστευτικές -ακόμη και άκρως εμπιστευτικές- εγκρίνοντας ώστε να προωθηθούν στην ΚΕΔ οι εκτάσεις-φιλέτα και να παραχωρηθούν στη συνέχεια στη Μονή.

Κ. ΓΚΡΑΤΣΙΟΣ Ως διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ υπέγραψε όλα τα σκανδαλώδη συμβόλαια παραχώρησης των εκτάσεων-φιλέτων του Δημοσίου στη Μονή.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΚΟΥΒΕΛΟΣ - ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Διαξιφισμοί για τα μεσογειακά «φιλέτα»

«Απάντηση» στις καταγγελίες του Γ. Καρατζαφέρη επιχείρησε να δώσει χθες ο Ι. Κούβελος, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών, με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ για αγορά εκτάσεων στον Βόλο όπου θα διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι όλα αυτά συνέβησαν πολύ πριν αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων. Ο κ. Κούβελος σημειώνει ότι τα «όσα ανέφερε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα" είναι ψευδή και συκοφαντικά». Συμπληρώνοντας πως «μόνο ως λάσπη και συκοφαντίες μπορούν να χαρακτηρισθούν οι "καταγγελίες" που επιχειρούν να με συνδέσουν με γεγονότα όπως είναι η χωροθέτηση του γηπέδου γκολφ στον Βόλο που έγιναν πολύ πριν αναλάβω την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης της υποψηφιότητας των πόλεων Βόλου και Λάρισας». Σε άλλο σημείο ο κ. Κούβελος υπογραμμίζει ότι μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο «η Επιτροπή Διεκδίκησης δεν έκανε καμιά μεταβολή στα στοιχεία που αφορούσαν τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων του γκολφ, όπως συνέβη με την συντριπτική πλειοψηφία των προταθέντων αγωνιστικών χώρων».

Ο κ. Καρατζαφέρης απαντώντας δήλωσε: «Να βγει η κ. Μπακογιάννη και να πει ότι ο συμπέθερός μου και πεθερός του παιδιού μου δεν έχει αγοράσει ούτε ένα στρέμμα στην περιοχή, οπότε λοιπόν και εγώ θα πω συγνώμη. Και να μας πει ο κ. Κούβελος ότι δεν ήξερε που θα γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, οπότε και πάλι θα πω συγνώμη.»

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ

Με γοργό ρυθμό συνεχίζονται στους εισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου οι καταθέσεις δημοσίων προσώπων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Χτες -στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης- κατέθεσε ως μάρτυρας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γεωργ. Πεταλωτής, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ο μάρτυρας -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα όσα έχει καταγγείλει κατά καιρούς σχετικά με την υπόθεση, ενώ επικεντρώθηκε και στην επιστολή-καταπέλτη (που είχε δημοσιευτεί στο «Εθνος» στις 11 Σεπτεμβρίου), από την οποία προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής γνώριζε από τον Ιούλιο του 2004 για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Μετά την κατάθεσή του ο Γ. Πεταλωτής -ανάμεσα σε άλλα- δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής των τελευταίων χρόνων ανάμεσα στην εκτελεστική, εκκλησιαστική και δικαστική εξουσία.».

ΓΚ. ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: