Έκδοση 4ου τεύχους Οίκοpress
Erymanthos- Οίκοpress
Μπείτε στο www.edo-mko.gr διαβάστε το τελευταίο τεύχος της Οίκοpress. Διαβάστε για τις Πράσινες Πόλεις - Πράσινες Προμήθειες, για την Άμεση Ηλεκρτονική Δημοκρατία.
Επισυνάπτεται σχετικό άρθρο για τα προβλήματα συνεργασίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα.
Θέματα που θα προβληθούν στην πύλη μας, στο ΅Καθε μέρα ένα νέο άρθρο΅ τις επόμενες μέρες :
- Αλληλέγγυα Οικονομία και αλληλέγγυο δίκαιο εμπόριο
- Ηλεκτρονική μάθηση και πράσινη επιχειρηματικότητα
- Θέματα κοινοπραξίας των ΜΚΟ
- Καταπολέμηση της διαφθοράς και οργανώσεις της κοινωνίας τον πολιτών
Πρόβλημα συντονισμού και στις
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Πρόβλημα συντονισμού και στις ΜΚΟ
Της Αγγελικής Μπουμπούκα
boubouka@enet.gr
Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή που βιώνει η χώρα κινητοποίησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ολο και περισσότερες ΜΚΟ, άλλωστε, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, προσανατολίζονται, τα τελευταία χρόνια, στο μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, λίγες απ’ αυτές είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη συνδιαμόρφωση της δημόσιας διαβούλευσης. Αλλά ακόμη κι αυτές δύσκολα μπορούν να έχουν πραγματική επαφή με τους πολίτες που θεωρητικά εκπροσωπούν.
Αντιθέτως, συνδέονται όλο και στενότερα με το κράτος, που τις χρηματοδοτεί, και θέλουν να μονοπωλήσουν το χώρο και να επιβάλουν τις δικές τους προτεραιότητες.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας για τις ελληνικές Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (ΜΚ-ΠΟ), που πραγματοποιεί ο Ι. Μποτετζάγιας, λέκτορας του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποστέλλοντας κάθε χρόνο ερωτηματολόγιο στις 247 ΜΚ-ΠΟ που είναι καταγεγραμμένες από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Στόχος είναι να καταγραφεί ο αριθμός μελών και προσωπικού, οι δράσεις και οι οικονομικοί πόροι της κάθε οργάνωσης.
Δύο κατηγορίες:
Το 2005, το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε μόνο από 29 ΜΚ-ΠΟ (το 2004 απάντησαν 16) και η μικρή ανταπόκριση (8,5%) δεν επιτρέπει την εξαγωγή αντιπροσωπευτικών συμπερασμάτων. Παρ’ όλα αυτά, δίνει μια εικόνα του χώρου.
1. Ανάμεσα σε 247 περιβαλλοντικές ΜΚΟ ξεχωρίζουν 10 κεντρικές με μεγάλο αριθμό μελών και εργαζομένων: Greenpeace, WWF, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία, ΜΟΜ-Σύλλογος Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Νέα Οικολογία (λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά έχει πλέον αδρανήσει), Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, Μεσόγειος SOS, Αρκτούρος, Ορνιθολογική Εταιρεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου