Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ο.ΚΕ.Σ.Α.: Προς το τέλος η(εξωγενής)κρίση;

Του Γιάννη ΖΩΧΙΟΎ

Επίτιμου Προέδρου Ο.ΚΕ.Σ.Α.

Οι απόδημοι αγωνιούν!

ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ ΤΑ ΠΕΡΙ...ΔΙΑΛΥΣΗΣ!

Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ του 3ώροφου θΑ “θΑΨΕΙ” ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

25 εκατομμύρια δρχ.” του ΕΤΕΡΠΣ περιμένουν!

Η ΟΚΣΕΣΑ καλεί ΌΛΟΥΣ! Μπορεί και χωρίς “όλους!”

Γενέτειρα(Δήμος) και Απόδημοι να συμπορευτούν. Ξανά!

Στις 17 Γενάρη 2011 η ΟΚΕΣΑ, με το 17ο Συνέδριό της, έχει τη

δυνατότητα να κάμει ένα ακόμη βήμα (στα πολλά μέχρι σήμερα) για να βγει από τη 10ετή κρίση.

Να λύσει, στο εσωτερικό της, τα όποια προβλήματα (διοικητικά και “οικονομικής διαχείρισης”), με διαφάνεια και σύμφωνα με το καταστατικό. Όσοι ξανασχεδιάζουν διάλυση ή (επιλεκτικούς) δικαστικούς διορισμούς πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν τα αδιέξοδά τους και να αντιληφθούν ότι, τότε, τα δικαστήρια αναγκαστικά θα λύσουν ΟΛΑ τα προβλήματα. Το 2002, ανάλογη έκκλησή μου, “παραπετάχτηκε”. Το αποτέλεσμα; Τραγικό!

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΩΣ ΓΕΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Οι κρίσεις, ιστορικά, είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάθε μορφής κοινωνική ή πολιτική οργάνωση, σε οικογενειακές , διαπροσωπικές και επιχειρηματικές σχέσεις.

Οι κρίσεις είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερων αρνητικών συνθηκών που δημιουργούνται εξ αιτίας σφοδρής απόκλισης από αρχές, στόχους, οράματα, προγράμματα, συμφωνίες και, πάντα, λόγω αδιαφάνειας στις σχέσεις, στη διαχείριση, στη λειτουργία.

Όμως, περνάνε, αργά ή σύντομα, όταν αρχίζει μια νέα σημαντική-δημιουργική περίοδος γιατί αυτή είναι και η επιδίωξη όσων επιλέγουν να δημιουργούν αντί να συντηρούνται οι κρίσεις.

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο.ΚΕ.Σ.Α.

Αυτό συνέβη και στην Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (Ο.ΚΕ.Σ.Α.). Το ίδιο εξελίσσεται και τώρα, λόγω της μεγάλης κρίσης που δημιουργήθηκε.

Όμως, μια κρίση που σχεδιάστηκε σε κέντρα εξουσίας και εξελίσσεται για μια δεκαετία, κατά κανόνα, δεν ανακόπτεται απότομα. Χρειάζεται χρόνο και στάδια.

Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΚΕΣΑ ΉΔΗ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΦΆΣΗ ΑΝΑΣΤΡΟΦΉΣ ΑΦΟΎ, ΑΡΓΆ, ΣΤΑ-ΔΙΑΚΆ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΠΆΛΛΗΛΕΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΊΩΝ, ΕΠΟΥΛΏΝΕΙ ΒΑΘΙΈΣ ΠΛΗΓΈΣ.

Οι πληγές αυτές δεν ήταν κάποια λάθη αλλά αποτέλεσμα σαφούς εξωγενούς επιλογής με επιδίωξη τον έλεγχο και χρήση της ΟΚΕΣΑ. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε να εξουδετερωθούν όσοι και όσα στέκονταν εμπόδιο. Η ιστορία της ΟΚΕΣΑ, το έργο της (με κυριότερο το 3ώροφο Κτίριο) και τα πρόσωπα που τα συμβόλιζαν και υπεράσπιζαν ήταν τα μεγάλα εμπόδια. Έπρεπε λοιπόν να εξουδετερωθούν-απομακρυνθούν-διαγραφούν-πωληθούν.

Επειδή όμως, παρά τις παλινδρομήσεις, υπήρξαν συλλογικές και μη δυνάμεις των Απόδημων που αρνήθηκαν να καταστρέψουν την ιστορία και περιουσία τους, παίχτηκε το... τελευταίο σκέλος του σχεδίου: “ΌΤΙ ΔΕΝ ΕΛΈΓΧΟΥΜΕ, ΤΟ ΔΙΑΛΎΟΥΜΕ!”.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΣ

Έτσι, το 2008, αφού τα Συνέδρια γινόταν ανάχωμα, δυνάμεις του τότε ΔΣ, σχεδίασαν την παραίτησή του ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του. Στη συνέχεια, “παραιτημένοι” πήγαν στα δικαστήρια για διορισμό διοίκησης. Εκτιμούσαν ότι έτσι θα γινόταν ευκολότερα και συνοπτικά η πώληση του Κτιρίου (με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που πιθανόν θα είχαν την τύχη των ... δεκάδων εκατομμυρίων της αναπαλαίωσης που τα δικαστήρια αποδέχτηκαν ως... σκάνδαλο) )και στη συνέχεια η διάλυση της ΟΚΕΣΑ.

Όμως, δεν υπολόγισαν ότι, από αυτούς που “διόρισαν” ως προμετωπίδα, θα υπήρχαν πρόσωπα που θα αρνούνταν να παίξουν το ρόλο αχυράνθρωπου. Αξίζει να επισημανθεί, μεταξύ άλλων, η τότε και η μετέπειτα στάση του Δημ. ΒΟΛΟΝΑΚΗ που, διαπιστώνοντας το ρόλο που επιφύλασσαν και σ' αυτόν, τον αρνήθηκε δημόσια και παραιτήθηκε από πρόεδρος της διορισμένης διοίκησης. Έδειξε, τότε αλλά και ως μέλος της Εξ. Επιτροπής, στάση ήθους αρνούμενος (με... επιπτώσεις)να λειτουργήσει ως... Δούρειος Ίππος και φρέναρε την πορεία διάλυσης της ΟΚΕΣΑ.

Βέβαια, οι δημιουργοί της κρίσης, σχετιζόμενοι με κέντρα εξουσίας που επιδιώκουν να ελέγχουν ποικιλότροπα συνειδήσεις (και κατ' επέκταση Διοικήσεις Συλλόγων), πέτυχαν(αλλοιώνοντας συνειδήσεις) να “διεισδύσουν” στο ΔΣ που εκλέχτηκε το 2009 και να εμποδίζουν τη λειτουργία του, να υπονομεύουν την ενότητα και κυρίως την υλοποίηση των αποφάσεων. Επιπλέον, “εμπόδισαν” την καταστατική εξέλιξη του τελευταίου 17ου Συνεδρίου. Έτσι, οι εργασίες του θα συνεχιστούν στις 17.1.2011.

Τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, μεταξύ άλλων σοβαρών θεμάτων, απασχόλησαν (και θα απασχολήσουν) ιδιαίτερα προβλήματα (δυστυχώς ξανά και οικονομικά) που κληρονόμησε το ΔΣ που παραιτήθηκε το 2008. Αν δεν λυθούν καταστατικά στα όργανα, θα αποτελούν στίγμα και ταλαιπωρία στην πορεία της ΟΚΕΣΑ!

Σημερινή Κατάσταση:

ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΚΕΣΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ.

Ψευδέστατα, οι σχεδιαστές της διάλυσης της ΟΚΕΣΑ, κυκλοφορούν ποικιλοτρόπως ότι τα Όργανα της ΟΚΕΣΑ έχουν παραιτηθεί και η Ομοσπονδία έχει διαλυθεί.

Κανένα από τα δύο δεν ισχύουν. Τα 'Οργανα, αν δεν ανανεωθούν, έχουν καταστατική θητεία ακόμη ενός έτους και η Ομοσπονδία είναι ενεργή αλλά με τα προβλήματα που περιγράφονται!

Για να διατηρηθεί δε και οξυνθεί η κρίση στην ΟΚΕΣΑ και να εμφανίζεται η εικόνα διάλυσης, έκλεισαν τα γραφεία και δεν υπάρχει στέγη για την ίδια και τις δεκάδες Συλλόγους-Μέλη με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν. Ακόμη, χορωδία και χορευτικό της ΟΚΕΣΑ δεν εμφανίζονται στα περιουσιακά στοιχεία της. Ορισμένα δε τα ιδιοποιούνται, προκλητικότατα, πρόσωπα που πρωτοστατούν στην κρίση και στη μη συνέχεια της Ομοσπονδίας (συμμετείχαν στα όργανα την περίοδο των, και δικαστικά, “οικονομικών σκανδάλων”).

Το σημαντικότερο, παρά τις αποφάσεις, δεν εκταμιεύονται τα 25 εκατ. δρχ (περίπου 85 χιλ. ευρώ) από το ΕΤΕΡΠΣ για να ξεκινήσει η αναπαλαίωση του Κτιρίου που ανήκει σε ΟΚΕΣΑ-Συλλόγους και η Κέρκυρα έχει προσφέρει δεκάδες εκατ. δρχ. για αγορά-αναπαλαίωση.

Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ θΑ “θΑΨΕΙ” ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ!

Η μεθόδευση αυτή σκοπό έχει αφενός την παραίτηση,απογοήτευση και απομάκρυνση από την ΟΚΕΣΑ Συλλόγων και Στελεχών και αφετέρου την πώληση του Κτιρίου (πληροφορίες λένε ότι μεθοδικά και με... προσβάσεις, κάποιοι το... ορέγονται... κοψοχρονιάς!).

ΑΝΤΊΘΕΤΑ, ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΉΣΕΙ Η ΑΝΑΠΑΛΑΊΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΊΟΥ, Η ΕΛΠΊΔΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΌΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΆ ΣΤΟΥΣ ΑΠΌΔΗΜΟΥΣ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΞΑΝΆ ΙΣΧΥΡΉ.

Αυτό όμως φοβούνται και οι δημιουργοί της κρίσης. Γι αυτό κάνουν το κάθε τι ώστε να καλλιεργούνται αντιπαραθέσεις και να συντηρείται η απογοήτευση.

Η δύναμη της εξουσίας που διαχειρίζονταν, και... συνεχίζουν, έχει “επίδραση”και σε πρόσωπα (κάποια και...αριστερά!) που θα περίμενε κανείς ότι δεν... καταπατούν “αρχές” και “αξίες”. Οι ελαστικές συνειδήσεις ποτέ και από πουθενά δεν λείπουν!

Όμως, Σύλλογοι και Απόδημοι, παρά τους (ακόμη) “φόβους” να εκδηλωθούν δυναμικά, δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν αυτό το παιγνίδι.

Όλο και περισσότεροι, (κάποιοι παρότι και “απειλούνται”), στέλνουν συνεχή μηνύματα θέλησης να ξαναποκτήσουν, Σύλλογοι και ΟΚΕΣΑ, τη δύναμη και το κύρος τους.

Γίνεται πεποίθηση ότι, μόνο ελάχιστα βήματα για την αναπαλαίωση του Κτιρίου, θα δώσουν ισχυρό κτύπημα στην κρίση και η δημιουργική πορεία θα ξαναρχίσει.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εκταμιευθούν άμεσα τα “25 εκ. δρχ του ΕΤΕΡΠΣ” και να διεκδι-κηθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι περισσεύουν περίπου 500τμ συντελεστού δόμησης για πώληση που μπορούν να επιφέρουν έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Νέα βήματα μπορούν γίνουν και με την ολοκλήρωση των εργασιών του 17ου Συνεδρίου.

Αλλά, και ο ένας Δήμος στην Κέρκυρα, αλλάζει πολλά δεδομένα και μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή (και με διεκδίκηση συνιδιοκτησίας) στην αναπαλαίωση.

Επίσης, οι βουλευτές οφείλουν να σταματήσουν τα... παιγνίδια τους και να επιλέξουν έναν θετικό και ενεργό ρόλο. Όλοι έχουν, αναλογική, ευθύνη!

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ

Επειδή η κρίση οδήγησε και στα δικαστήρια, προσωπικά ως Ζωχιός σεβάστηκα το δικαίωμα οποιουδήποτε να διεκδικήσει δικαστική δικαίωση. Βέβαια, απέδειξα ως αληθή τα πάντα που έγραψα και αθωώθηκα και από δύο Εφετεία.

Όμως, κάποιοι αρνούνται το ίδιο δικαίωμα και σε μένα σχετικά με τις δίκες που εκκρεμούν εναντίον εκείνων που θεωρώ ότι πρωτοστάτησαν σε όσα εγκληματικά σχεδιάστηκαν εναντίον μου, της ΟΚΕΣΑ, των Συλλόγων, των Απόδημων. “ Αποφεύγουν” έτσι (αφού δεν μπορούν) να αποδείξουν τη δικιά τους αθωότητα .

ΣΤΗΝ ΟΚΕΣΑ ΧΩΡΟΥΝ... ΟΛΟΙ!

Αλλά και δεν...χρειάζονται “όλοι!”

Οι Σύλλογοι και οι Απόδημοι της ΟΚΕΣΑ έχουν ζωντανές εμπειρίες και εικόνες από πρόσωπα που πέρασαν σαν σίφουνας από την ΟΚΕΣΑ και μετά εξαφανίζονταν είτε γιατί επωφελήθηκαν όσα επεδίωκαν ή γιατί δεν μπορούσαν να... ωφεληθούν!

Όμως, όταν διαπιστώνουν πως αποκαλύπτεται ο ρόλος τους, πριν... στρίψουν, γκρεμίζουν όσα μπορούν αφού ήδη έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ενότητα των Απόδημων. Συνήθης μέθο-δος είναι να “υποχρεώνονται” σημαντικά στελέχη με ιστορία, προσφορά, ήθος, θέληση, ζήλο και αξία, σε...αδρανοποίηση. Έτσι, ΟΚΕΣΑ και Σύλλογοι, απογυμνώνονται στελεχιακά!

Αυτά τα φαινόμενα είναι γνωστά στα μαζικά κινήματα αλλά και στην πολιτική. Δύσκολα σταματούν.

Η ΟΚΕΣΑ, παρόλα αυτά, έχει τη δύναμη να δέχεται όλους. Και όσους την έβλαψαν. Και αυτούς που δεν έβαλαν λιθαράκι στην οικοδόμηση, αλλά μόνο την υπονόμευαν! Όμως, με διαδικασίες διαφάνειας. Στα όργανα να δρουν! Εκεί να κρίνουν και να κρίνονται. Σε αυτά να αποδείξουν αλλά και να διεκδικούν. Η “χρησιμοποίηση” ελάχιστων Συλλόγων (σε συνδυασμό με δομές της εξουσίας) για να διαιωνίζουν την κρίση στους Απόδημους όχι μόνο φθίνει αλλά αναδεικνύει και τα αδιέξοδα, την απομόνωση και τελικά την... εξαφάνιση όσων δεν έχουν στόχο την προσφορά αλλά τη χρήση.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και οι Απόδημοι θα ξαναβρεθούν σε πορεία ενότητας και δημιουργίας. Και μάλιστα μέσα στο δικό τους Κτίριο, τη ΣΤΕΓΗ, το

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!

ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΡΕΊΑ ΚΑΛΟΎΝΤΑΙ ΚΑΙ ΌΛΑ ΤΑ “ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ” ΣΤΕΛΈΧΗ

ΝΑ... ΕΠΙΣΤΡΈΨΟΥΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: