Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Άρθρο με Σχόλια για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σχόλιο:

Το αναρτά παρακάτω άρθρο του Αλεξανδρή Σαράντου με ... πρόλογο σχόλιο με ίδιο πνεύμα ανάλογων που έχουν

αναρτηθεί .

Αποτελεί το άρθρο αυτό μια μικρή-χλιαρή κραυγή, εξαίρεση στην ύποπτη συνυπεύθυνη σιωπή, απέναντι στη μεγάλη,

μακρόχρονη και συνεχώς εντεινόμενη κρίση αξιοπιστίας της ΓΕΝΟΠ.

Η (επιχειρηματική πλέον με διαπαραταξιακή ευθύνη) ΓΕΝΟΠ κινδυνεύει από την 'εσωτερική βόμβα'' που κρύβει και την

κουκουλώνουν τα απίθανα συμφέροντα και οι κομματικές προστασίες(λόγω και των ισχυρών ανταποδόσεων).

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα “ανυψώθηκε” ανενδοίαστα και στη ΓΣΕΕ(ως επιβράβευση της υποτακτικότητας), δηλαδή

στο ισχυρότατο υποστύλωμα του συστήματος, επιβεβαιώνοντας την αθλιότητα και την...ποιότητα σε αυτό το υψηλό

επίπεδο της υποτιθέμενης εκπροσώπησης της εργατικής τάξης. Άρα η... ανάγκη σιωπής γίνεται μεγαλύτερη

διαφορετικά κινδυνεύει το... κύρος του υποστυλώματος.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με τα οράματα, τις πρωτοπορίες, τους αγώνες,τις ευρύτερες κατακτήσεις , τις πρωτόγνωρες

οργανωτικές δομές, τις κοινωνικές δράσεις, τα προγράμματα και θέσεις για την... πορεία της ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε

τμήμα ενός γενικότερου συνδικαλιστικού κινήματος που εμπορεύεται αυτούς που υποτίθεται εκπροσωπεί.

Συνδικαλισμού που εκφράζει τη χυδαιότερη και δολοφονική μορφή συντεχνιασμού, δεν αναδεικνύει τις μορφές

κοινωνικής εκμετάλλευσης, διαπράττει ή κουκουλώνει τεράστια σκάνδαλα, αρνείται κάθε αλλαγή που συνεπάγεται και

μείωση της διαπλοκής του με πλήθος συμφέροντα, είναι συμμέτοχο στις μεγάλες απάτες-φοροδιαφυγή-φοροκλοπή-

Βατοπέδια-Ζήμενς-καταλήστευση Ταμείων-απάτες με φάρμακα-ιατρικά είδη-ληστείες στα νοσοκομεία, είναι απόλυτα

κομματικά υποταγμένο, στηρίζει την πολιτική διαφθορά αφού αποτελεί μέρος της, λειτουργεί ως αδίστακτη εξουσία

έναντι των μελών και κυρίως των ασκούντων κριτική.

Η ΓΕΝΟΠ εδώ και πολλά χρόνια δεν όραμα ούτε για

την κοινωνία, μήτε για ταξικό ΣΚ, ούτεγια τη ΔΕΗ.

Αυτό την καθιστά βαθιά ετεροκαθοριζόμενη, άβουλη, απολίτικη, αταξική, αδύναμη, ελεγχόμενη. Και φυσικά εύκολα να εκβιαστεί δημόσια και κυρίως στο παρασκήνιο! Οι μεγάλοι εκβιασμοί γίνονται στο παρασκήνιο και κυρίως στα κομματικά “κολαστήρια”. Δεν στηρίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων-συνταξιούχων της ΔΕΗ. Οι όποιες, τα πολύ τελευταία χρόνια- κινητοποιήσεις, αξιολογούνται κάθε φορά (και για την... ειλικρίνειά τους) και δεν αναιρούν τις διαπιστώσεις.

Δεν είναι τυχαία η απόλυτη διαπαραταξιακή σιωπή συνενοχής ακόμη και για εκατομμύρια ευρώ σε βάρος εργαζόμενων-συνταξιούχων από τέως κορυφαία συνδικαλιστική έκφραση.

Τι συνέβαινε-συμβαίνει με ΟΚΔΕ, τηλεφωνίες, ασφάλειες κλπ είναι πασίγνωστα σε όλη τη διαχρονική ελίτ. Και η ΔΕΗ για πολλά χρόνια βοά. Και η σιωπή ΒΟΑ! Και βέβαια δεν περιμένουμε τους δημοσιογράφους με τους οποίους η συνδικαλιστική ελίτ έχει και άριστες σχέσεις διαπλοκής και εκεί εντάσσονται και οι δήθεν... συγκρούσεις.

Ας δώσουν στους εργαζόμενους-συνταξιούχους τους ισολογισμούς της ΓΕΝΟΠ, του ΟΚΔΕ, της επιχείρησης τηλεφωνίας, των ασφαλειών τα κέρδη και που πηγαίνουν.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΟΥΜΕ: Η ΑΝΆΓΚΗ ΑΥΤΟΚΆΘΑΡΣΗΣ είναι ΑΝΑΓΚΑΊΑ

ΌΣΟ ΠΟΤΈ!

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ” έχει συντελεστεί αρκετά χρόνια πριν.

Μπορεί να αρχίσει, με άπειρες δυσκολίες, άλλη πορεία.

Το κτίσιμο όχι στη σημερινή σαθρότητα!

Το άρθρο του Αλεξανδρή Σαράντου:

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: ΝΑΙ να ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ να κάνουμε ρήξη.

ΤΩΡΑ πριν είναι αργά…

.............ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

2 σχόλια:

Ζωχιός Γιάννης είπε...

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: ΝΑΙ να ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ να κάνουμε ρήξη.
ΤΩΡΑ πριν είναι αργά…


Στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας πριν ένα χρόνο προβάλαμε θέσεις οι οποίες και σήμερα είναι επίκαιρες περισσότερο από ποτέ.

Υπογραμμίζαμε ότι: «Το συνδ. κίνημα στην Δ.Ε.Η πρέπει να αντισταθεί υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργαζομένων της Επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Η ΓΕΝ.Ο.Π/Δ.Ε.Η με την στάση της δεν συνέβαλλε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην ανάδειξη και διεκδίκηση των προβλημάτων της Επιχείρησης. Την τελευταία περίοδο αναπτύχθηκε μια πιο ουσιαστική δραστηριότητα του σ.κ στην Επιχείρηση σε σχέση με προηγούμενα που όμως θα κριθεί από τον εάν αποκτήσει σταθερή βάση, διεκδικητικό και αγωνιστικό προσανατολισμό στις νέες συνθήκες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση και οι εργαζόμενοι».

Τονίζαμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι: «Επιβάλλεται να αλλάξει την κατάσταση στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με ενίσχυση της αυτονομίας της από τα κόμματα και την εργοδοσία, με βαθιά ανανέωση προσώπων, με ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της, την τεκμηρίωση και στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης με την συγκρότηση κλαδικού ΙΝ.Ε, με πλήρη διαφάνεια στις εσωτερικές της λειτουργίες (Ο.Κ.Δ.Ε, κ.λ.π). Με την μετατροπή της σε ισχυρό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων της ΔΕΗ, του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης της χώρας μας».

Διατυπώσαμε την Στρατηγική μας, ότι: «το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη και πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος. Είμαστε ανυποχώρητοι στο στόχο: Δ.Ε.Η αποκλειστικά στο Δημόσιο, υπηρέτη της ανάπτυξης στην χώρα μας και του ελληνικού λαού επανακτώντας την δημόσια ιδιοκτησία και τον κοινωνικό της έλεγχο. Απεγκλωβισμός της Επιχείρησης από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό και τα ιδιωτικά συμφέροντα με τον Δημοκρατικό της Εκσυγχρονισμό και την Αναδιοργάνωση της, με σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία».

Σε πρωτόγνωρα δύσκολη θέση απέναντι στους εργαζομένους και την κοινωνία βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μετά τη χορήγηση δανείου από τη ΔΕΗ και τις συνεχείς αναφορές τηλεοπτικών εκπομπών για επιχειρηματική δράση συνδικαλιστικών στελεχών.
Γεγονότα και πρακτικές που αμαυρώνουν την εικόνα της λειτουργίας και του ρόλου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, διαβάλουν την ανάγκη εκπροσώπησης και υπονομεύουν την παρέμβαση της πιο ισχυρής συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας.

Στις σημερινές κρίσιμες για τη ΔΕΗ συνθήκες  και τις γενικότερες εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργεια (επιτάχυνση «απελευθέρωσης», περαιτέρω ιδιωτικοποίηση με παραχώρηση λιγνιτικών Μονάδων, δημιουργία θυγατρικών, προώθηση νέων περικοπών μισθών σε βάρος των εργαζομένων, κ.λ.π), η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας που επιδιώκουν εξυπηρέτηση των ιδιωτών σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Χωρίς καμία χρονοτριβή, κωλυσιεργία ή πολύ περισσότερο συγκάλυψη όλων των απαράδεκτων, ανήθικων και εκφυλιστικών γεγονότων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και όσων ενδεχομένως οι παροικούντες «εν τη Ιερουσαλήμ» να γνωρίζουν επιβάλλεται να ληφθούν γενναίες και τολμηρές αποφάσεις, κάτι που απαιτούν άμεσα οι εργαζόμενοι, για να υπάρξει κάθαρση, ανασυγκρότηση της λειτουργίας και ενδυνάμωση της δράσης ανακτώντας στην πράξη τα χαρακτηριστικά της πιο ισχυρής συνδικαλιστικής οργάνωσης στο συνδικαλιστικό τοπίο τώρα πριν να είναι αργά.

Στην βάση αυτή καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να παίξουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα Πρωτοβάθμια Σωματεία (Παραρτήματα, κ.λ.π).
Κυρίαρχο επίσης ρόλο μιας προοπτικής ανασυγκρότησης και δράσης στο σ.κ της ΔΕΗ θα πρέπει να διαδραματίσει η συγκροτημένη και συστηματική παρέμβαση ενός αυτόνομου, ταξικού, ριζοσπαστικού ρεύματος ιδεών και δράσης που η απουσία του είναι εμφανής και στον προσανατολισμό της δράσης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Τέλος ο πιο ασφαλής δρόμος αναγέννησης του σ.κ περνάει από την ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους και την προσφυγή σε έκτακτο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, αποφεύγοντας φαινόμενα πεπατημένων καταστάσεων και «τακτοποιήσεις» που επέδρασαν αρνητικά, διασφαλίζοντας μια νέα πορεία στην σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία για τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους και το μέλλον της χώρας μας.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος

Μέλος της Διοίκησης του Σωματείου
Ορυχείων - Σταθμών (Σ.Ο.Σ) ΔΕΗ Μεγ/λης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6937 - 052880