Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

                                                        ΜΚΟ

«Τρία  χρόνια  Καμπάνια»

9 Φεβρουαρίου 2009

 Ήταν εννέα  Φεβρουαρίου του 2006, που μετά από πρόσκληση  του αείμνηστου φίλου μας Νικήτα, μαζευτήκαμε στο σπίτι του,  καμιά πενηνταριά στελέχη του χώρου των ΜΚΟ, για να προβληματιστούμε και να μελετήσουμε τη δυνατότητα  της κατοχύρωσης  του ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.... Όλη η Ανακοίνωση αναρτημένη στα σχόλια

1 σχόλιο:

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2009

«Τρία χρόνια Καμπάνια»
9 Φεβρουαρίου 2009





Ήταν εννέα Φεβρουαρίου του 2006, που μετά από πρόσκληση του αείμνηστου φίλου μας Νικήτα, μαζευτήκαμε στο σπίτι του, καμιά πενηνταριά στελέχη του χώρου των ΜΚΟ, για να προβληματιστούμε και να μελετήσουμε τη δυνατότητα της κατοχύρωσης του ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μας τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών δεν βρίσκεται πλέον στα πρώτα της βήματα και δεν περιμένει παθητικά τις καλές προθέσεις των όποιων κομματικών εκπροσώπων.
Μπορεί, ισχυρή καθώς είναι, να θέσει η ίδια ζητήματα στην ατζέντα και τα κόμματα να ακούσουν τη δυνατή φωνή της.

Μας θύμισε επίσης ότι, μία παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2001, χωρίς όμως επιτυχία.

Τώρα όμως δεν είναι 2001 και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ο συνταγματολόγος και φίλος του Νικήτα, Γιώργος Παπαδημητρίου, στην πρώτη εκείνη συνάντηση, διατύπωσε προφορικά τη θετική του άποψη τεκμηριώνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι η ανανέωση των πολιτικών θεσμών, που είναι κουρασμένοι, περνάει μέσα από την αναβάθμιση των ΜΚΟ.

Εκείνο το βράδυ όλοι μαζί, επιβεβαιώνοντας την κοινή αντίληψη ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το κρίσιμο σημείο αλλά και το μέτρο για τον μελλοντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να κινητοποιήσουμε όσες περισσότερες οργανώσεις μπορούμε στον κοινό αγώνα, γιατί πιστεύαμε ότι η ένταξη σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος ειδικής παραγράφου, που θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, θα χάραζε μακροχρόνια και ανεξίτηλα το τοπίο αλλά και τις δυνατότητες των ΜΚΟ.

Όταν ξεκινήσαμε λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2006 κανείς μας δεν φανταζόταν την επιτυχία που ερχόταν. Ξεκινήσαμε 50 ΜΚΟ και σήμερα είμαστε περίπου 800.
Ακόμα και τίποτα να μην γινόταν, το ότι μίλησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν για μία κοινή δράση τόσες πολλές οργανώσεις (ΜΚΟ), είναι μεγάλη επιτυχία και οδηγεί τον χώρο σε νέες προοπτικές.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία μία θεσμική συνταγματική αλλαγή ζητήθηκε από τα κάτω.
Για πρώτη φορά εκατοντάδες ΜΚΟ ενώθηκαν για ένα σκοπό.
Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Καμπάνια τόσες, διαφορετικών δραστηριοτήτων και διαφόρων μεγεθών, ΜΚΟ, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό αδυνατούσαν να βρουν έστω και ένα κοινό σημείο.
Για πρώτη φορά σχηματίσθηκε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος, όχι υπέρ κάποιου κόμματος ή μιας ιδεολογίας, αλλά υπέρ της Κοινωνίας των Πολιτών, που βρίσκεται πέρα από τα κόμματα και πέρα από το κράτος.
Για πρώτη φορά άνοιξαν πόρτες υπουργείων, οργανισμών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, για συζήτηση, ενημέρωση και κυρίως διαβούλευση.

Αλλά η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος ήταν ότι στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ.

Η πρόταση της ΝΔ (νέα παράγραφος στο & 16) ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής από 152 βουλευτές αλλά δεν πέρασε γιατί δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας, ανανεώνοντας τις επαφές και την προώθηση της ουσιαστικής συνεργασίας με κρατικούς και δημόσιους φορείς, με στόχο πάντα τη θεσμική αναβάθμιση της Κοινωνίας των Πολιτών και των Οργανώσεών της.

Η Καμπάνια με το κύρος των ΜΚΟ, που την απαρτίζουν αλλά και των στελεχών, που αποτελούν την ευρεία συντονιστική της επιτροπή, έχει ήδη ξεκινήσει με τους υπεύθυνους των υπουργείων και των αρμοδίων, για κάθε θέμα, φορέων, διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων για όλα τα εκκρεμή σχετικά θέματα (έχουν γίνει ήδη τα πρώτα θετικά βήματα). Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν όποιες από τις, ομοειδών ενδιαφερόντων, οργανώσεις το επιθυμούν και ο ρόλος
της συντονιστικής επιτροπής της Καμπάνιας είναι διαμεσολαβητικός και επικουρικός.

Συμφωνήσαμε επίσης για την ανανέωση της διαδικασίας διαβούλευσης με εκπροσώπους των κομματικών παρατάξεων.

Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται και μέχρι να γίνει, όποτε γίνει, η επόμενη αναθεώρηση η Καμπάνια θα είναι παρούσα.

Επίσης από τα πλέον σοβαρά θέματα είναι ότι εμείς οι ίδιοι και οι οργανώσεις μας πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στις δυνάμεις μας. Να αντιληφθούμε ότι υπάρχουμε σαν διακριτή κατηγορία πολιτικών και όχι κομματικών υποκειμένων, που μπορούμε να προωθούμε και ευρύτερους κοινωνικούς στόχους και αιτήματα, πέρα από αυτά, που προωθεί κάθε οργάνωση από μόνη της.
Πρέπει οι οργανώσεις μας να αισθάνονται σίγουρες για να αναλάβουν, εμμέσως, νομοθετικές πρωτοβουλίες για επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων τους.

Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο διαλόγου και παραγωγής πολιτικής.

Με την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των ομάδων διαβούλευσης θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας και θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στα θέματα, που θεωρούμε ότι μας αφορούν και στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε άποψη.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τα όνειρά μας, οι προσπάθειες αλλά και οι εμπειρίες, που αποκτήσαμε από το εγχείρημα αυτό.

Τώρα θέτουμε σαν βασικό μας στόχο το συνέδριο μας, όπου θα προβάλουμε την πρότασή μας για την αυτορρύθμιση και την αυτοδέσμευση των ΜΚΟ, με βασικό εργαλείο το κείμενο του ΑΠΟΠΛΟΥ, που συνέταξαν και επεξεργάστηκαν έμπειρα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και ενέκριναν οι οργανώσεις μέλη της Καμπάνιας.

Έχουμε υποχρέωση να διαβεβαιώσουμε κατηγορηματικά την κοινωνία ότι, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε διαδικασίες αξιοκρατίας και οικονομικής και διοικητικής διαφάνειας.
Επιβάλλεται το συνέδριό μας να έχει απήχηση στην κοινωνία, ειδικά την περίοδο αυτή που η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους πολίτες.

Την επιτυχία των προσπαθειών μας την χρωστάμε :

Στους εαυτούς μας.

Στα παιδιά μας.

Στις οργανώσεις μας και

Στον φίλο Νικήτα.


Γι’ αυτό θα κληθούν όλες οι οργανώσεις να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του συνεδρίου και να πλαισιώσουν ενεργά όλες τις δραστηριότητες της Καμπάνιας που οι ίδιες απαρτίζουν.


Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ραΐσης Νικόλας
Συντονιστής