Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πρώτοι στην διαφθορά κόμματα και βουλευτές!

του Σωτήρη Χιωτάκη: Πρώτο ΘΕΜΑ

Στοιχεία σοκ για την κοινωνία και τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος έφερε στο φως έρευνα του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής κ. Πανάς το βράδυ της Τετάρτης και τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν – για να μην πω αφυπνίσουν – όλους μας…

Η διαφθορά, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 4.720 ατόμων άνω των 18 ετών σε όλη τη χώρα, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, μετά την ακρίβεια.

Μάλιστα, οι πολίτες ανέδειξαν ως πρώτους στην διαφθορά στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές! Για να ακολουθήσουν κατά σειρά η Πολεοδομία, οι γιατροί και τα νοσοκομεία, οι εφορίες, η αστυνομία και η δικαιοσύνη.

Από την έρευνα προκύπτει ότι πρώτο στοιχείο της διαφθοράς είναι ο χρηματισμός, καθώς το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν πως για να προχωρήσει μια υπόθεσή τους στο δημόσιο θα πρέπει να δωροδοκήσουν.

Για δε την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή βαρύτερων ποινών, ενώ το 55% πιστεύει πως η κεντρική πολιτική εξουσία δεν είναι διατεθειμένες να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της διαφθοράς.

Είναι, επίσης, εντυπωσιακό, όσο και απογοητευτικό, το ότι οι πολίτες δεν έχουν ιδιαίτερο ηθικό πρόβλημα ως προς την προσφορά χρημάτων και δώρων σε δημόσιους λειτουργούς για την προώθηση των υποθέσεών τους και  θεωρούν ως «αποδεκτή» λύση τη δωροδοκία, αφού αντιλαμβάνονται πόσο διαδεδομένη είναι η πρακτική στους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σούρλας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης.

Προφανώς οι βουλευτές δεν πρέπει να ένιωσαν και ιδιαίτερα περήφανοι από τα αποτελέσματα της έρευνας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: