Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

19/8/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ

ΤΡΙΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:

Καλησπέρα σας. ......

Είναι πρωτόγνωρο στη χώρα μας αν ασκείται από Υπουργό αγωγή κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης με βασικό αντικείμενο και θέμα την άσκηση του αυτονόητου κοινοβουλευτικού ελέγχου που είναι η αρμοδιότητα και η βασική αποστολή ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη αγωγή ακόμα πιο δυσάρεστη για το πολιτικό μας σύστημα είναι ότι το αίτημα συνοδεύεται και από την προσπάθεια εκφοβισμού μέσω της αναφοράς σε προφυλάκιση του βουλευτή.

Αυτό από ότι θυμόμαστε δεν έχει ξανασυμβεί και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν ο κ. Αλογοσκούφης πιστεύει ότι με αυτές τις απειλές θα σταματήσει την κριτική που του ασκείται από το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική του πολιτική και για τον τρόπο λειτουργίας του ιδίου στο Υπουργείο του κάνει λάθος.

Αν πιστεύει βεβαίως ότι φυλακίζοντας μερικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πάρει πάλι μπροστά η ανάπτυξη, θα αυξηθούν οι επενδύσεις, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, επίσης κάνει λάθος.

Για να σοβαρευτούμε, εδώ και μια πενταετία περίπου στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον κ. Αλογοσκούφη υπάρχουν πολιτικές που πλήττουν τον Έλληνα πολίτη. Υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές εκποίησης του δημοσίου πλούτου με αδιαφανείς διαδικασίες και σε ευτελείς τιμές.

Υπάρχουν πρακτικές πελατειακές, υπάρχουν πρακτικές απορύθμισης, διάλυσης, εισπρακτικών μηχανισμών που τα πληρώνει τώρα ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν πρακτικές σκανδάλων όπως στην περίπτωση τω δομημένων ομολόγων. Υπάρχουν πρακτικές που κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλα συμφέροντα. Και όλα αυτά τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.

Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει ένας οικονομικός δείκτης ο οποίος να έχει βελτιωθεί. Ένας. Η ανάπτυξη έχει καταρρεύσει, η ανταγωνιστικότητα επίσης. Είμαστε στο τρίτο τρίμηνο που οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν μειωθεί.

Ο Έλληνας πολίτης τα βιώνει αυτά στην τσέπη του. Τα βιώνει με την ακρίβεια, τα βιώνει με τους υψηλότερους φόρους, τα βιώνει με το μειωμένο εισόδημα. Και καμία προσπάθεια του Υπουργού Οικονομίας να μετατοπίσει τη συζήτηση σε μια προσωπική διένεξη δεν μπορεί να αποκρύψει αυτό το γεγονός, το γεγονός της πλήρους κατάρρευσης της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

Εγώ θα σταματήσω εδώ και θα δώσω το λόγο στον κ. Καρχιμάκη.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ:

Να σας ευχαριστήσω και εγώ για την παρουσία σας σήμερα σε αυτή τη συνέντευξη. Είναι επικίνδυνο που σήμερα 24 χρόνια μετά την μεταπολίτευση χρειάζεται να επαναλάβουμε το αυτονόητο.

Το Σύνταγμα μας δεν αφήνει περιθώρια άμεσης ποινικοποίησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της δημόσιας πολιτικής κριτικής που στηρίζεται σε αυτόν. Ακριβώς γιατί θέτει τη διαφύλαξη της ελευθερίας γνώμης των βουλευτών ως αναγκαίο όρο λειτουργίας της δημοκρατίας μας.

Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως σε μια ακόμα έκφραση πρωτοφανούς αντιθεσμικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς αποπειράται δια της πλαγίας οδού να παρακάμψει το Σύνταγμα, ανίκανη να δώσει απαντήσεις με μια ομολογουμένως σκληρή κριτική, τεκμηριωμένη όμως από τις ίδιες τις πρωτοφανείς κυβερνητικές ενέργειες αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που η κριτική αυτή περιγράφει. Αυτή η κυβέρνηση και τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία έμμεσης ποινικοποίησης της κοινοβουλευτικής γνώμης και της πολιτικής κριτικής.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ομιλίες στη Βουλή και οι πολιτικές δηλώσεις που γίνονται σχετικά με αυτές, οι οποίες είναι στο σύνολο τους πολιτικά αιτήματα διαλεύκανσης και λογοδοσίας της κυβέρνησης, αλλά και τεκμηριωμένη πολιτική κριτική ανάδειξης της κυβερνητικής αναξιοπιστίας, καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες με την απειλή κατά βουλευτών για την καταβολή υπέρογκων ποσών, αλλά ακόμα και φυλάκισης ως δήθεν μέσο εξαναγκασμού τους στην καταβολή των αιτούμενων αποζημιώσεων.

Αστήριχτες αγωγές που όμως εξαναγκάζουν βουλευτές να σύρονται στα δικαστήρια,......

Δεν υπάρχουν σχόλια: