Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

28/8/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Πηγή: in.gr
Πρώτο φως Νέο διαστημικό τηλεσκόπιο βλέπει τον ουρανό στις ακτίνες γάμμα
NASA
Στην πρώτη εικόνα του Fermi διακρίνονται το κέντρο του Γαλαξία και το πάλσαρ των Ιστίων
Ουάσινγκτον Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Εκτοξεύτηκε το τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα GLAST (11/6/2008)
Ένα νέο τροχιακό τηλεσκόπιο που λειτουργεί στο φάσμα των ακτίνων γάμμα ολοκλήρωσε μέσα σε λίγες ημέρες έναν χάρτη που καλύπτει ολόκληρο τον ουρανό, ένα έργο που θα απαιτούσε χρόνια με τις προηγούμενες τεχνολογίες παρατήρησης.

Το τηλεσκόπιο Fermi (μέχρι σήμερα ονομαζόταν GLAST) εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα τον Ιούνιο και αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη και την ακόμα πιο μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, δύο βασικά συστατικά του Σύμπαντος για τα οποία ελάχιστα είναι γνωστά.

Θα προσφέρει επίσης νέες γνώσεις για ορισμένα από τα πιο βίαια φαινόμενα του σύμπαντος, όπως οι συγκρούσεις άστρων νετρονίων και η γέννηση μελανών οπών.

Το όργανο των 4,3 τόνων καταγράφει τις ακτίνες γάμμα -την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με το μικρότερο μήκος κύματος και την υψηλότερη ενέργεια- σαρώνοντας ολόκληρο τον ουρανό κάθε τρεις ώρες.

Ο πρώτος χάρτης δημιουργήθηκε με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε μόλις 95 ώρες παρατήρησης. ο προκάτοχος του Fermi, το Παρατηρητήριο Ακτίνων Γάμμα Compton, χρειαζόταν ολόκληρα χρόνια για να δώσει έναν παρόμοιο χάρτη.

Η πρώτη εικόνα του Fermi δείχνει νέφη αερίου και σκόνης που λάμπουν επίπεδο του Γαλαξία, καθώς και το Νεφέλωμα του Καρκίνου και το πάλσαρ των Ιστίων.

Το τηλεσκόπιο παίρνει το όνομά του από τον Αμερικανό νομπελίστα φυσικό Ενρίκο Φέρμι, πρωτοπόρο στη φυσική υψηλής ενέργειας. Το πρόγραμμα των 690 εκατ. δολαρίων είναι μια κοινοπραξία ερευνητικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Σουηδία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: