Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Χρυσό στεφάνι και αγγείο Νέες σημαντικές ανακαλύψεις φέρνουν στο φως οι ανασκαφές στη Βεργίνα
Motionteam
Το γνωστό στεφάνι που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Μ.Ανδρόνικου. Το νέο εύρημα παρουσιάζει ομοιότητες
Θεσσαλονίκη Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Τριάντα ένα χρόνια μετά τις ανακαλύψεις του καθηγητή Ανδρόνικου, ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας εξακολουθεί να φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα. Την Πέμπτη οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα ολόχρυσο αγγείο και ένα στεφάνι στο ιερό της Εύκλειας, στην Αγορά.

Στην Αγορά των Αιγών βρέθηκε ένα χρυσό στεφάνι, ίδιου σχεδόν μεγέθους και τεχνικής με αυτό του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β', ένα ολόχρυσο αγγείο ίχνη νεκρικής καύσης, καθώς και ένα ανέπαφο κρανίο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν αρχικά στο ιερό της Εύκλειας ένα μεγάλο, σκεπασμένο χάλκινο σκεύος. Όταν το άνοιξαν βρήκαν μέσα ένα ολόχρυσο αγγείο, ύψους περίπου 50 εκατοστών, το οποίο ήταν στεφανωμένο με χρυσό στεφάνι -κατά πάσα πιθανότητα βασιλικό-, παρόμοιο με εκείνο που είχε αποκαλύψει ο καθηγητής Ανδρόνικος το 1978 στον Τάφο του Πρίγκιπα.

Το εύρημα χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. (περίοδος βασιλείας του Φιλίππου του Β').

Οι ανακαλύψεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για μια σειρά από λόγους: έχουν διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, η τεχνική σύνθεσή τους είναι υψηλή, ενώ πρόκειται για το πρώτο ταφικό εύρημα που εντοπίζεται στις Αιγές μετά το νεκροταφείο και τη μεγάη Τούμπα των βασιλικών τάφων.

Το ιερό της Εύκλειας, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1982, αποτελούσε το πολιτικό κέντρο της αρχαίας πόλης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: