Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Εκκενώνεται η Νέα Ορλεάνη, ο τυφώνας Γουστάβος πλησιάζει

«Θύελλα του αιώνα» αποκάλεσε τον κυκλώνα Γουστάβο ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νάγκιν καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ο κυκλώνας συνεχίζει την πορεία του στην Καραϊβική και κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού, αφού έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε φυτείες στην Κούβα και έχει αναγκάσει 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Νέα Ορλεάνη, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τον κυκλώνα Κατρίνα, η διαδικασία της υποχρεωτικής εκκένωσης της πόλης έχει ξεκινήσει, καθώς ο Γουστάβος αναμένεται να περάσει από εκεί τη Δευτέρα.

Οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στο δυτικό τμήμα της πόλης που θεωρείται το πιο εκτεθειμένο ενώ μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχει εκκενωθεί ολόκληρη η Νέα Ορλεάνη.

Ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για εκκένωση, θα αφεθεί αβοήθητος στην τύχη του.Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, ότι οποίος μείνει θα πρέπει να έχει μαζί του ένα τσεκούρι, για να μπορέσει να βγει από το σπίτι του όταν αυτό θα έχει πλημμυρίσει.

Βέβαια, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ στη Φλόριντα, είπε ότι ο δήμαρχος ενδεχομένως να υπερέβαλλε στις περιγραφές του, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνο κυκλώνα, που αποτελεί μεγάλη απειλή στην πόλη.

Οι δρόμοι κοντά στο λιμάνι της Λουιζιάνα έχουν γεμίσει αυτοκίνητα και οι αρχές βοηθούν όσους δεν μπορούν να φύγουν με δικό τους μέσο.Ο Γουστάβος έχει πέσει στην τρίτη κατηγορία της πεντάβαθμης κλίμακας, αλλά αναμένεται να ανέβει ξανά στην τέταρτη κατηγορία.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Μπους στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν πρόκειται να μεταβεί, όπως αρχικά προβλεπόταν, αύριο στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εξαιτίας της επικείμενης επέλασης του τυφώνα Γουστάβου στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

"Εξαιτίας του τυφώνα, ο πρόεδρος δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει το ταξίδι προς τη Μινεσότα αύριο. Επεξεργαζόμαστε άλλες πιθανότητες και θα δώσουμε λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η εκπρόσωπος της προεδρίας Ντέινα Περίνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: