Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

26/8/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)

Πηγή: in.gr
Η απόλαυση της προσφοράς Ακόμα και οι πίθηκοι χαίρονται να κερνούν την παρέα
ΑΠΕ
Οι καπουτσίνοι νοιάζονται για τον φίλο (φωτ. αρχείου)
Ουάσινγκτον Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Ακόμα και οι πίθηκοι βρίσκουν ικανοποίηση στο να προσφέρουν ευχαρίστηση. Πείραμα σε καπουτσίνους έδειξε ότι τα ζώα προτιμούσαν να κερνάνε φαγητό και σε φιλικά τους άτομα παρά να τρώνε μόνα τους.

«Φαίνονται να νοιάζονται για την ευημερία όσων γνωρίζουν» σχολίασε ο Φρανς ντε Βάαλ, επικεφαλής των ερευνητών στο κέντρο πρωτευόντων θηλαστικών του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα.

«Το γεγονός ότι οι καπουτσίνοι ως επί το πλείστον επέλεγαν την αλτρουιστική επιλογή πρέπει να σημαίνει ότι το να βλέπουν έναν άλλο πίθηκο να λαμβάνει φαγητό τους προσφέρει ικανοποίηση» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά βασίζεται στην ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης» γράφουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Η ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης αυξάνεται στους ανθρώπους και τα ζώα με κοινωνική οικειότητα, και στη μελέτη μας οι στενότεροι σύντροφοι έκαναν πιο αλτρουιστικές επιλογές».

Στο πλαίσιο του έρευνας εξετάστηκαν οκτώ ενήλικοι θηλυκοί καπουτσίνοι ανά ζεύγη. Σε κάθε ζευγάρι, το ένα από τα ζώα μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο μάρκες -η μία αντιστοιχούσε σε ένα προσωπικό κέρασμα, ενώ η άλλη εξασφάλιζε το ίδιο κέρασμα και για τον άλλο πίθηκο.

Όταν τα ζευγάρια αποτελούνταν από συγγενείς ή φίλους στην ομάδα, τα πειραματόζωα έτειναν να κερνούν τον παρτενέρ τους. Όταν όμως ο συνέταιρος στο παιχνίδι ήταν ξένος, ο πίθηκος που διάλεγε συνήθως προτιμούσε να ευχαριστήσει μόνο τον εαυτό του, γυρίζοντας μάλιστα την πλάτη στον άλλο.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται τώρα να διευκρινίσουν αν οι καπουτσίνοι αντλούν ευχαρίστηση από το να βλέπουν έναν άλλο πίθηκο να τρώει ή αν απλά προτιμούν να τρώνε με παρέα, όπως εξάλλου συμβαίνει και στη φύση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: