Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Διεθνές Συνέδριο για τηστρατηγική ανάπτυξης Αδριατικής Ιονίου
Από:: mvarvitsiotis
Κέρκυρα, 13/2/2009 Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας,
κύριε Νομάρχη,
κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα σήμερα να σας καλωσορίσω στο όμορφο νησί της Κέρκυρας για την πρώτη άτυπη συνάντηση, που διοργανώνει για πρώτη φορά η Ελληνική Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο ανώτατους αξιωματούχους από τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και γενικότερα ενεργά στελέχη της κοινωνίας των πολιτών. Ολόκληρη η ανακοίνωση στα σχόλια
1 σχόλιο:
Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας,
κύριε Νομάρχη,
κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα σήμερα να σας καλωσορίσω στο όμορφο νησί της Κέρκυρας για την πρώτη άτυπη συνάντηση, που διοργανώνει για πρώτη φορά η Ελληνική Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο ανώτατους αξιωματούχους από τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και γενικότερα ενεργά στελέχη της κοινωνίας των πολιτών.
Καταρχήν επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. Η ιστορία της Κέρκυρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη ιστορία της περιοχής των λαών της Αδριατικής και του Ιονίου, είτε μιλάμε για την μακρά Ενετική περίοδο, είτε ανατρέξουμε στην πιο πρόσφατη ιστορία, και στην Διακήρυξη της Κέρκυρας για την Δημιουργία του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων το 1916.
Βεβαίως, σκοπός του συνεδρίου μας δεν είναι να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε προς το μέλλον και κυρίως να θέσουμε τις βάσεις για μια διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μας.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το σύνολο των χωρών μας και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε το πραγματικό της μέγεθος. Η πρώτη μας αντίδραση είναι να προστατευτούμε, να κλειστούμε στον δικό μας χώρο και να περιορίσουμε τα ανοίγματα μας. Βραχυπρόθεσμα, ίσως, η προσέγγιση αυτή να επιφέρει αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα αποβεί επιζήμια για όλους μας. Η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την αύξηση των προστατευτικών μέτρων, την μείωση της εξωστρέφειας ή την αναζήτηση νέων προοπτικών. Αντιθέτως, θα πρέπει να δράσει ως παράγοντας για να δημιουργήσουμε τις βάσεις, που θα εκμεταλλευθούμε προς κοινό όφελος στο μέλλον.
Σκοπός μας σήμερα είναι να δώσουμε μια ώθηση στην εξωστρέφεια και να εξετάσουμε μαζί, σε ένα άτυπο και δημιουργικό περιβάλλον, τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων μας. Για τον λόγο αυτό, η παρουσία των μη κυβερνητικών αξιωματούχων και δη των ιδιωτικών φορέων είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Οι κρατικές δομές μπορούν να θέσουν τα «θεμέλια», αλλά εναπόκειται στους ιδιωτικούς φορείς να συνεχίσουν το έργο.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η χώρα μου για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, πρωταρχική θέση αποτελεί η δέσμευση μας για την πλήρη υποστήριξη των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στις Ευρωατλαντικές δομές και καταβάλλουν τις σχετικές προσπάθειες για την καλλιέργεια κλίματος ευημερίας, σταθερότητας και καλής γειτονίας.
Έτσι, καλωσορίζουμε την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ευρωπαϊκή πορεία τόσο των χωρών αυτών, αλλά και των λοιπών χωρών της περιοχής, που βρίσκονται μεταξύ μας σήμερα.
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς, ο οποίος να αμφιβάλει ότι η ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί πλέον μονόδρομο και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες τόσο από τα υπάρχοντα μέλη όσο και από τα υποψήφια μέλη προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια στην πορεία αυτή.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί βέβαια το ευρύτερο πλαίσιο και σήμερα σκοπός μας είναι να επικεντρωθούμε και σε πιο απτά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς. Ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της ΠΑΙ είναι η προώθηση του τουρισμού. Το σύνολο των χωρών μας διαθέτει την φυσική ομορφιά που αναζητούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά κατά πόσον υπάρχει επαφή και συνεργασία μεταξύ στελεχών των χωρών μας, που ασχολούνται στον τομέα αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύμπραξης, στον τομέα των υποδομών, στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, όπου θα συνδυάζονται οι εναλλαγές που προσφέρουν οι χώρες μας. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα τουρισμού και είναι πρόθυμη να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή για το σύνολο της περιοχής.
Έτερο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό και αποτελεί το πλέον επίκαιρο ζήτημα σε παγκόσμια κλίμακα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και δη του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της μόλυνσης της θάλασσας αποτελεί βασικό στόχο για την αποφυγή μη αναστρέψιμων αλλοιώσεων του φυσικού κάλους της περιοχής μας. Και στον τομέα αυτόν η χώρα μας επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.
Βεβαίως η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής εξαρτάται κατά κύριο λόγο και από την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των διαφόρων κρατών. Αν και το επίπεδο του εμπορίου μεταξύ μας κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές, τόσο στον τομέα των μεταφορών, όσο και στην παροχή ενέργειας.
Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την σημασία ενός αναπτυγμένου δικτύου μεταφορών, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στον τομέα αυτόν. Επισημαίνω επιγραμματικά την αναβάθμιση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει το λιμάνι της Πάτρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην κατασκευή της νέας Εγνατίας οδού, η οποία ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την χάραξη της αρχαίας Εγνατίας και η οποία συνδέει την Νοτιανατολική Ευρώπη από Ανατολή μέχρι Δύση μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου μήκους 670 χιλιομέτρων.
Η σημασία που αποδίδουμε στην βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής δεν σταματάει εντός συνόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά από τα μεγαλύτερα οδικά έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ και στοχεύουν στην δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου οδικού δικτύου που θα βελτιώσει κατά τρόπο σημαντικό την σύνδεση μεταξύ των χωρών μας.
Πάντως, δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τις θαλάσσιες μεταφορές. Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες ούτως ώστε η θάλασσα που μας χωρίζει γεωγραφικά, να μας ενώνει οικονομικά και πολιτιστικά. Το υπάρχον δίκτυο είναι μεν αναπτυγμένο και επιτρέπει την μεταφορά σημαντικού αριθμού επιβατών και εμπορευμάτων, κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο ζήτημα της βελτίωσης της σύνδεσης όλων των χωρών της περιοχής δια θαλάσσης, είτε απευθείας, είτε όπου αυτό κρίνεται οικονομικά ασύμφορο, με ενδιάμεσους σταθμούς.
Όπως η βελτίωση του μεταφορικού δικτύου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εμπορίου, έτσι και η βελτίωση του ενεργειακού δικτύου είναι εξίσου απαραίτητη. Η Ελλάδα επιθυμεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στον ενεργειακό τομέα και να καταστεί διαμετακομιστικός σταθμός στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα προμηθεύει την περιοχή με Ρωσικό αέριο, καθώς και του TGI, ο οποίος θα μεταφέρει καταρχήν Αζέρικο αέριο στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αποτελούν δύο έργα κλειδιά για την ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου και για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας, μέσω των εναλλακτικών πηγών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμα φορά την σημασία που αποδίδουμε στις εργασίες του άτυπου συνεδρίου και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών που ενώνονται από την Αδριατική και το Ιόνιο.
Ο στόχος μας είναι κατά την διάρκεια των εργασιών να παρουσιάσουμε τις προοπτικές για την συνεργασία μας, αλλά κυρίως να ακούσουμε τις προτεραιότητες των άλλων, καθώς και τις ανησυχίες τους. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε το λόγο στα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια, τους επιχειρηματίες και τους άλλους συμμετέχοντες για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποβάλλουν προτάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των λαών της Αδριατικής και του Ιονίου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δηλώσεις συμμετεχόντων
Η ελληνική πρωτοβουλία για αναβάθμιση της ΠΑΙ επικροτήθηκε από τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών, Αλφρέντο Μάντικα, (Alfredo Mantica), ο οποίος επισήμανε ότι και η Ιταλία, κατά την προεδρία της, θα συνεχίσει τις ίδιες προσπάθειες. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των συνεργασιών των περιφερειακών φορέων των χωρών μελών της ΠΑΙ, στο πλαίσιο και των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ.
Τη σημασία της βαθύτερης κατανόησης ανάμεσα στους λαούς και τη στενότερη συνεργασία στη γειτονιά της Αδριατικής για τη χώρα του, τόνισε ο Αλβανός υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Γίλι Πάνγκο.
«Η Αλβανία δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού με ένα πρόγραμμα υψηλών ευρωπαϊκών προτύπων ικανό να προσελκύσει και να προστατεύσει τους ξένους επενδυτές, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», είπε.
Υπέρ της στενότερης συνεργασίας σε κοινούς στόχους τάχθηκαν και οι υφυπουργοί εξωτερικών της Βοσνίας, Άννα Τρίσιτς-Μπάμπιτς (Ana Trisic-Babic), του Μαυροβουνίου, Μίλοραντ Σκεπάνοβιτς (Milorad Scepanovic), της Σερβίας, Στανιμίρ Βουκίσεβιτς (Stanimir Vukicevic), ο διευθυντής σε θέματα γειτονικών χωρών και ΝΑ Ευρώπης της Κροατίας, Νταβόρ Βίντις, (Danor Vidis), και ο πρέσβης της Σλοβενίας στην Αθήνα, Βλαντιμίρ Κόλμανιτς (Vladimir Kolmanic), που απηύθυναν χαιρετισμό στο συνέδριο.
Στη στρατηγική θέση της Κέρκυρας, ως σημείου συνάντησης πολιτισμών και καθρέφτη της πορείας των λαών της περιοχής στο βάθος της Ιστορίας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν σήμερα οι προσπάθειες των λαών να χαράξουν δρόμους στενής συνεργασίας για την στρατηγική ανάπτυξης της Αδριατικής και του Ιονίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν στο συνέδριο και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σωτ. Βόσδου, ο νομάρχης Κέρκυρας, Στέφ. Πουλημένος, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Σωτ. Μικάλεφ, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δημ. Τσουγκαράκης, και η διευθύντρια του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Ειρ. Κορακιανίτη.
Δημοσίευση σχολίου