Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑΣ (και ΑΙΟΛΙΚΆ) ΠΑΡΚΑ:

Η Κέρκυρα να υποστεί “περιβαλλοντολογικές συνέπειες!”.

Στο Δήμο η Επιχείρηση παραγωγής ενέργειας!

Όχι στη “σιωπή” και στις... υποκρισίες!

άρθρο Γιάννη ΖΩΧΙΟΥ στην 'ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ'

Η πρόσκληση του κ. Στέφανου Πουλημένου στην “ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” με το: “Αιδήμων σιωπή για το αιολικό πάρκο” να πάρουν “δημόσια θέση” όλοι (Φορείς-πολίτες), αποτελεί και πρόκληση.

Κυρίως για την αριστερά και αριστερούς που πρώτα προτείνουν και μετά κρίνουν!

Αριστερά χωρίς προτάσεις γίνεται ισχυρό στήριγμα για την επιβολή Δεξιών πολιτικών.

Ο υπογράφων τούτο το άρθρο, έγκαιρα και με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κέρκυρα!

Η πρόσκληση-πρόκληση Πουλημένου γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα επειδή “ρισκάρει” με τη σαφήνεια θέσεων , κάτι μη σύνηθες για πολιτικούς με... παρελθόν και... μέλλον(;;;).

Αλλά και ο... συνομιλητής του κ. Σ. Σαλβάνος δημιουργεί ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Όχι τόσο για τις... αρνήσεις αλλά κυρίως για την έλλειψη θέσεων! Και αυτός ακολουθεί τον... εύκολο δρόμο ΜΟΝΟ της κριτικής-άρνησης!

Τον δρόμο που προβάλλει εντυπωσιακές αναλύσεις για να θεμελίωση ΆΡΝΗΣΗ αλλά εμφανίζεται γυμνός στο να προτείνει.

Πολλές φορές τίθεται ένα ερώτημα: Πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ένας (κυρίως ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ) πολιτικός ή επιστημονικός λόγος όταν προβάλλεται ως τεκμηριωμένος τεχνικά-νομικά κλπ για να κρίνει ή να απορρίψει οτιδήποτε ενώ ταυτόχρονα δεν βρίσκει αντίστοιχη τεκμηρίωση στο να προτείνει εναλλακτικές λύσεις;

Αυτή η... γύμνια θέσεων είναι που τελικά κρίνει το τι θα κυριαρχήσει και γέρνει προς την πλευρά αντιλαϊκών συμφερόντων! Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μεγάλο ερώτημα που χρήζει, ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ, απάντησης είναι αν (και) η Κέρκυρα πρέπει να παράγει, τουλάχιστον, μέρος του ηλεκτρισμού που πολυτελώς καταναλώνει! Ακολουθούν τα ερωτήματα ποιος θα οργανώσει την παραγωγή και που θα γίνεται η παραγωγή.

Απαντάμε σαφώς και περιληπτικά:

  1. Η Κέρκυρα πρέπει να παράγει ικανό ποσοστό (40% και πάνω) των μεγάλων αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Κανένα επιχείρημα (κυρίως τα... κουτοπόνηρα) δεν μπορεί να σταθεί ώστε να εξαιρείται σε βάρος των “δολοφονημένων” της Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, Μεγαλόπολης κλπ. Διαφορετικά πρέπει να φωτίζεται με σπαρματσέτα.Αλήθεια, τι σημαίνει είναι... τουριστική! Κάθε γωνιά είναι (και μπορεί να) είναι τουριστική!

  2. Ο Δήμος Κέρκυρας (ή και η ΠΙΝ) με όλες τις συλλογικότητες (επιμελητήρια, συνεταιρισμούς, συλλόγους κλπ) πρέπει να είναι οι παραγωγοί με κοινό επιχειρηματικό φορέα. Ο πλούτος πρέπει να ανήκει στο λαό και μόνο στο ΛΑΟ! Επομένως πρέπει να σταματήσει αμέσως η δραστηριότητα των ιδιωτών και στον Παντοκράτορα και να κληθούν να δραστηριοποιηθούν (μειοψηφικά και με κανόνες πλήρους διαφάνειας) στα πλαίσια της άριστα οργανωμένης επιχειρηματικής δράσης του Δήμου.

  3. Να γίνει άμεσα ο χωροταξικός και περιβαλλοντολογικός σχεδιασμός. Η παραγωγή ενέργειας να οργανωθεί με όλα τα μέσα: ηλιακή, αιολική, υδάτινη από φράγματα και βέβαια από καύση σκουπιδιών, κατσίγαρου μούργας κλπ. Να υπάρχει περιφερειακή κατανομή ώστε οι όποιες “επιπτώσεις” να είναι κατά το δυνατόν ισομερείς. Σκέψεις: "Το κακό στον γείτονα" ανήκουν στην σφαίρα των ανθρωποφάγων και φυσικά δεν είναι αριστερή ούτε... περιβαλλοντολογική!

  4. Θωρώ τουλάχιστον υποκριτικά τα επιχειρήματα για... οπτική μόλυνση ή για το... μνημείο Παντοκράτορα κλπ όταν, εκτός από τη μούργα, όλη η Κέρκυρα διατρέχεται από εκατοντάδες πυλώνες της ΔΕΗ ύψους πολλών δεκάδων μέτρων και στις πλέον τουριστικές περιοχές. Ακόμη και ο Ναός του Παντοκράτορα είναι κτισμένος κάτω από έναν τεράστιο πυλώνα της ΔΕΗ. Γιατί δεν ζητιέται από τη ΔΕΗ να καταργήσει τους πυλώνες; Γιατί δεν γίνεται σημαία διεκδίκησης η πρόταση της ΝαΚ για νέο οδικό άξονα Βορρά-Νότου με σήραγγες και παράλληλη υπογειοποίηση όλων των δικτύων, και βέβαια της ΔΕΗ-από τη ΔΕΗ;

Πρόγραμμα από «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ)

Ανταποκρινόμενος στη σημαντική πρόσκληση-πρόκληση Πουλημένου, πέρα από τις παραπάνω σαφείς θέσεις και την στήριξη της... πρόσκλησης-πρόκλησης για διάλογο από ΌΛΟΥΣ, παραθέτω το τμήμα για το περιβάλλον από τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ- που η «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ) κυκλοφόρησε τον Ιούλιο 2010 αλλά και σχετική ανακοίνωση της ΝαΚ στις 10/7/2010. Θέσεις σαφείς-Αριστερές-περιβαλλοντολογικές και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο:

Α.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, Κεφάλαιο Περιβάλλον: "..4. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ για τη ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ (ΝαΚ) δεν είναι μια βερμπαλιστική συμπεριφορά που προβάλλεται ως περιβαλλοντικά αρνητικό ό,τι δεν αρέσει σε κάποιον ο οποίος όμως εμφανίζει προκλητική αδιαφορία για τις όποιες συνέπειες στον γείτονα. Η παραγωγή πχ ηλεκτρισμού που συμβάλει στην πολυτελή διαβίωση (και) στην Κέρκυρα, συνοδεύεται από ξεσπιτωμούς και θάνατο για τους κατοίκους Πτολεμαϊδας κλπ που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί!

- Το πρόγραμμα της ΝαΚ είναι για το περιβάλλον και το περιβάλλον είναι στο πρόγραμμά της. Η πολιτική της βρίσκεται μα-κριά από το να ξεφορτώνεται ο ένας το πρόβλημά του σε βάρος άλλου αλλά στη λύση του ίδιου του προβλήματος, ελαχιστο-ποιώντας τις επιπτώσεις

- Κάθε τομέας δημιουργείται, προσαρμόζεται, οικοδομείται με την προϋπόθεση ότι το συνολικό περιβάλλον προστατεύεται, αναδεικνύεται, αξιοποιείται. Η επιστημονική οικολογία, όπως εμφανίζεται σε όλα τα μέρη του Προγράμματος της ΝαΚ, διαπνέει το σύνολο της δράσης, της παραγωγής, της δημιουργίας.

- Όμως, ο δήμος με τη ΝαΚ δε θα μοιρολατρεί ούτε θα αγυρτίζει επιτρέποντας στους εκμεταλλευτές, και του περιβάλλοντος, να πλουτίζουν. Ο ίδιος ο δήμος πχ με την μετοχική ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ θα κατασκευάσει, με όποιο κόστος, την πλέον σύγχρονη μονάδα παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια κλπ, θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αλλά ο πλούτος θα μένει στο λαό. Κέρκυρα και Διαπόντια πρέπει να υποστούν τις «περιβαλλοντικές συνέπειες» για, μέρος, της παραγω-γής ενέργειας που καταναλώνουν αλλά με σχέδιο που ο δήμος θα προνοήσει-καταρτίσει-εκτελέσει έγκαιρα και όχι αυτομαστιγωμένοι να περιμένουμε την επιβολή παραγωγής από ιδιώτες σε βάρος του λαού.

- ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ «ΑΝΕΡΓΟΙ» ΣΤΗΝ ΔΗΜΟ, ΜΕ ΤΗ ΝΑΚ.".

Β.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ»

Β. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Γιάννης Ζωχιός 10/7/2010

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Κέρκυρας με τη «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ)

Πρόταση: Κέρκυρα-Διαπόντια παραγωγοί ηλεκτρικής

ενέργειας με «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Επανήλθε έντονα (έχοντας και βαθύ προεκλογικό χρώμα) το θέμα των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πάρκο Κέρκυρας-Διαπόντιων, με αφορμή την ανακοίνωση για χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Η «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» θα καταθέσει σαφές πρόγραμμα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας (από ανανεώσιμες πηγές-καύση σκουπιδιών και κάθε είδους αγροτικά ή βιοτεχνικά παράγωγα) ΜΟΝΟ από δημοτική επιχείρηση που θα δημιουργηθεί αμέσως με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα καιθα συμμετάσχουν ως μέτοχοι συνεταιρισμοί, κάτοικοι οικοπεδούχοι, επιχειρήσεις. Θα συγκροτηθεί δε στο δήμο συγκεκριμένη επιστημονικήυπηρεσία για μελέτες-χωροθετήσεις κλπ, θα αναλαμβάνει την προώθηση των ατομικών αιτημάτων και θα διαπραγματεύεται ομαδικές προμήθειες πάνελ, γεννήτριες κλπ. Στόχος, στο τέλος της δημοτικής θητείας το 2014 να παράγεται σε Κέρκυρα-Διαπόντια το 5% των συνολικών αναγκών.

Γι αυτό, όλες οι αιτήσεις ενδιαφερομένων θα πρέπει να εξετασθούν μετά την 1/1/2011. Οι εγκριμένες θα κλιθούν να ενταχθούν στα νέα δεδομένα.

Επομένως, εφόσον το συγκεκριμένο θαλάσσιο αιολικό πάρκο κριθεί επιστημονικά και περιβαλλοντικά άρτιο, ο Δήμος θα το εντάξει στο σχεδιασμό του και θα ανήκει στη δημοτική επιχείρηση.

Αυτονόητο ότι ανάλογες δραστηριότητες θα αναπτυχθούν, μετά από μελέτη, σε πολλά σημεία των νησιών σε συνδυασμό μεεργοστάσια παραγωγής.

Βέβαια, στην ουσία το θέμα που τίθεται είναι: Η οποιαδήποτε διαφωνία για ανεμογεννήτριες κλπ γίνεται με αίτημα τη γενική απαγόρευση παραγωγής ενέργειας σε Κέρκυρα-Διαπόντια ή στη συγκεκριμένη μεθόδευση που δημιουργεί υποψίες ή βεβαιότητες αντιπεριβαντολλογικές και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων;

Αν ισχύει το δεύτερο, λύνεται με την Επιχείρηση Δήμου-Φορέων-Κατοίκων η οποία θα προστατέψει απόλυτα το περιβάλλον και το όφελος (περιβαλλοντικό -οικονομικό- τεχνογνωσίας-απασχόλησης) θα είναι μόνο για το λαό ο οποίος δε θα επιτρέψει νέα κλοπή με χρήση το φυσικό του πλούτο.

Αν όμως η διαφωνία σχετίζεται με γενική απαγόρευση, ζητά σαφή απάντηση το καίριο ερώτημα:

- Έναντι της ζωής, της υγείας, της οικογένειας, του ξεκληρίσματος ποιων ελλήνων ζητείται να καλύπτονται οι πολυτελείς ανάγκες σε ηλεκτρισμό (και) στην Κέρκυρα;

-Είναι γνωστό ότι η Κέρκυρα (πριν 40 χρόνια περίπου) είχε το προνόμιο και απαλλάχθηκε από το πολυμολυσματικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην «Κόντρα-Φόσα» και τροφοδοτείται από υποθαλάσσιο-συνδεδεμένο δίκτυο με ενέργεια που παράγεται «δολοφονώντας» τους πολύπαθους κάτοικους κύρια σε Πτολεμαΐδα-Μεγαλόπολη;

-Γνωρίζουμε ότι (κατ΄ αναλογία με τα σκουπίδια) οι διαμαρτυρίες των πολύπαθων θα γίνουν εκρηκτικές ενάντια όλων μας που θεωρούμαστε κουτοπόνηροι και τους εκμεταλλευόμαστε;

Στα σαφή ερωτήματα απαιτούνται σαφείς απαντήσεις.

Ο Λαός θέλει θέσεις-προτάσεις-λύσεις-δυναμική πορεία και όχι ξορκισμούς. Οι ξορκισμοί, είναι «τέχνη» που ωφελεί μόνο αυτούς που, μέσα από μεθοδεύσεις, παρασκήνια, μηχανισμούς, εντείνουν τις ανάγκες, εκμεταλλεύονται την προβαλλόμενη αναγκαιότητα και στην κατάλληλη στιγμή επιβάλλονται ως σωτήρες και μάλιστα δίχως προϋποθέσεις. Και η υποχρέωση παραγωγής ενέργειας (και στην Κέρκυρα) δεν αργεί. Και τότε οι δυνατότητες επιλογής θα έχουν μηδενιστεί.

Όμως, αν ο λαός με τους φορείς του έγκαιρα σχεδιάσει και αποφασίσει να λύσει άμεσες και μελλοντικές ανάγκες, θα κρατά τον έλεγχο των εξελίξεων, θα διαχειρίζεται και κερδίζει από το φυσικό πλούτο του καιοι σωτήρες με τα φερέφωνά τους (ενίοτε και τέως διαμαρτυρόμενοι) δε θα βρίσκουν έδαφος εκμετάλλευσης .

Στη «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ», αν Διαπόντια-Κέρκυρα θελήσουν, ο λαός θα θεσμοθετεί. Θα είναι ΕΝΕΡΓΟΣ και ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ. Ο πλούτος του θα του ανήκει. Δε θα εκμεταλλεύεται ούτε θα τον εκμεταλλεύονται!.

Δεν υπάρχουν σχόλια: