Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ»

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΔικηγόρου

Διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας έχει προσλάβει ο αδιάκοπος εφιάλτης, που ζει η ανθρωπότητα και, κυρίως, ο Ιαπωνικός Λαός, ο οποίος, πριν συνέλθει από το σοκ των σκηνών αποκάλυψης, που επέφερε ο σεισμός των εννέα ρίχτερ και το τσουνάμι – «γίγαντας», βρίσκεται μπροστά στον πυρηνικό «δράκο», που απειλεί να πλήξει βαρύτατα όλη την Ιαπωνία και μεγάλο τμήμα του πλανήτη.

Οι εκρήξεις στο μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, η μέχρι τώρα διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας και, κυρίως, η άμεση απειλή ολικής τήξης των αντιδραστήρων, που θα αποτελεί, σε επίπεδα καταστροφής, 5 – 6 «Τσερνομπίλ», κατέδειξαν για μια ακόμα φορά, με οδυνηρό τρόπο, τον τεράστιο κίνδυνο, που αποτελεί για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, τόσο τα πυρηνικά όπλα, όσο και η λεγόμενη «ειρηνική χρήση» των πυρηνικών εργοστασίων για παραγωγή ενέργειας, κίνδυνος, που φθάνει μέχρι και την τελική καταστροφή του ίδιου του πλανήτη.

Καταδείχθηκε με ενάργεια, επίσης, ότι η πυρηνική παγκόσμια βιομηχανία κινείται με βάση, κυρίως, το κέρδος, που φθάνει στα όρια της απληστίας, έχοντας «ευνουχίσει» την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ο.Η.Ε. (Ι.Α.Ε.Α.), την οποία έχει μετατρέψει, στην κυριολεξία, σε «θεραπαινίδα» της, όπως κατήγγειλε ο ειδικός, που «καθάρισε» το Τσερνομπίλ, Ρώσος επιστήμονας Γιούλι Αντρέεφ.

Είναι, πλέον, σαφές ότι οι πολυεθνικές – «γίγαντες» της ενέργειας, ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο θέμα της χρήσης των πυρηνικών, προκρίνουν το κέρδος σε βάρος της ασφάλειας, χωρίς, μάλιστα, κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, αφού ο Ο.Η.Ε., όπως και σε άλλους τομείς, είναι υποταγμένος στα συμφέροντα αυτών των ενεργειακών «κολοσσών». Οι συνθήκες αυτές είναι η βασική αιτία, πέραν της τεράστιας φυσικής καταστροφής από τον σεισμό και το τσουνάμι, που, συνδυαστικά, οδήγησαν στον σημερινό «πυρηνικό εφιάλτη», που δημιουργεί για τον Ιαπωνικό Λαό και την ανθρωπότητα. Γιατί, παρά την συσκότιση των πληροφοριών και της πλήρους αλήθειας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι, οι πολυεθνικές εταιρίες, που κατασκεύασαν και έχουν την αποκλειστική χρήση των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας, η οποία, σημειωτέον, είναι τρίτη δύναμη στον κόσμο, με 54 πυρηνικά εργοστάσια, μετά τις Η.Π.Α. και την Γαλλία, υπήρξαν ιδιαίτερα «άπληστες», αφού χρησιμοποίησαν κάθε σπιθαμή του χώρου, για την αποθήκευση των χρησιμοποιημένων πυρηνικών υλών, που είναι, όμως, εξίσου επικίνδυνες, χωρίς να λάβουν επαρκείς προφυλάξεις για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκοσίμα.

Ενόψει αυτού του πυρηνικού «ολέθρου», τίθεται, πραγματικά, το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν, η προηγμένη τεχνολογικά Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι είναι η πλέον «χτυπημένη» Χώρα από την πολεμική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με τις εκατόμβες θυμάτων στο Ναγκασάκι, τη Χιροσίμα και σε όλη την Ιαπωνία, να έχει εγκαταστήσει στο έδαφός της 54 πυρηνικά εργοστάσια, «πιστεύοντας» ότι η ειρηνική της χρήση θα ήταν ακίνδυνη.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ιαπωνία, αλλά συνολικά την ανθρωπότητα και τις Χώρες, που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια και είναι ότι, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι κερδοφόρα, όχι για τους Λαούς, αλλά για τις επιμέρους οικονομικές «ελίτ», τις αστικές τάξεις και την άναρχη και επιθετική καπιταλιστική επέκταση και παραγωγή, με κυρίαρχο στοιχείο το κέρδος και την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας γι’ αυτό, και όχι για τις ανάγκες του ανθρώπου και των κοινωνιών.

Η αιτία αυτή δίνει και την εξήγηση, για ποιο λόγο, παρά τις μέχρι τώρα δραματικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, από τα διάφορα πυρηνικά ατυχήματα και, παρά το γεγονός ότι, μετά από κάθε τέτοιο, έχουμε τον πρόσκαιρο ολοφυρμό ειδικών και μη, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αντί να μειώνεται, αυξάνεται, δημιουργώντας, έτσι, σταδιακά, συνθήκες «οικολογικού ολοκαυτώματος» του πλανήτη.

Τελικά, αν και οι προβλέψεις είναι πάντοτε επισφαλείς, κανείς αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες υπέρβασης του καπιταλισμού, ως κυρίαρχου συστήματος στην ανθρωπότητα, το σύστημα αυτό να έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για την καταστροφή της ανθρωπότητας και, γιατί όχι, και του ίδιου του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: