Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Κέρκυρα: Προτάσεις Στεφ. Πουλημένου για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα σκουπίδια


Το autenergos.blogspot αναρτά τις προτάσεις του κ.  Στ. 
Πουλημένου ο οποίος τόλμησε να προτείνει για το 
μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας. 

Το  autenergos.blogspot περιμένει τις θέσεις των 
αρμόδιων και όσων προτείνουν και δεν αρκούνται 
στην ανέξοδη καταγγελία-διαμαρτυρία.
Αυτή τη φορά χρειάζονται ριζικές και τελικές  αποφάσεις.
Και φυσικά, όχι ο κατεργαρισμός: Πετάξτε τα στου γείτονα αρκεί να φύγουν από μένα!

Ο ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ θα καταθέσει στο διάλογο προτάσεις
  που υπάρχουν από χρόνια και λύνουν ουσιαστικά 
πολλά προβλήματα,  ταυτόχρονα με τη μούργα κλπ. 
 
Στέφανος Πουλημένος:

ΔΕΚΑ (10) ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ 

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ 

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μπροστά στην άκρως επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών στην πόλη και την ύπαιθρο, αισθάνομαι την ανάγκη ως απλός πολίτης, που στο παρελθόν με τίμησε με την εμπιστοσύνη του ο κερκυραϊκός λαός, να καταθέσω δημόσια την πρότασή μου για την αντιμετώπισή της.
Η πρότασή μου, περιλαμβάνει 10 βήματα, ως απάντηση στο περίπλοκο και εκρηκτικό πρόβλημα των στερεών αποβλήτων, που απειλεί τη δημόσια υγεία και τινάζει στον αέρα την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, με την υποχρεωτική λήψη δύσκολων, επείγοντος χαρακτήρα μέτρων, που συνοψίζονται στα εξής:
  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την προστασία της δημόσιας υγείας που άμεσα απειλείται από την πολυήμερη συσσώρευση τεραστίων όγκων σκουπιδιών στην πόλη και την ύπαιθρο σε συνθήκες καύσωνα. Συγκροτείται Δημοτικό Όργανο Σχεδιασμού και Διαχείρισης της κατάστασης με επίταξη ανθρώπων, μηχανημάτων και κτημάτων.
  2. Το Δημοτικό ‘Οργανο Διαχείρισης της Κρίσης σε συνεργασία με τους προέδρους και τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και κατάλληλους επιστήμονες, επιλέγουν κατά τόπους ακίνητα στα οποία είναι δυνατή η ΑΠΑΞ ταφή των ήδη συγκεντρωμένων σκουπιδιών. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούνται τα επιταγμένα μηχανήματα (φορτωτές, φορτηγά, τσάπες κλπ.) με τους χειριστές τους.
  3. Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από εδώ και μπρος τα στερεά μας απόβλητα, με βασική παράμετρο τον υποχρεωτικό, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, διαχωρισμό στην πηγή, των οργανικών και σύμμικτων απορριμμάτων από τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο).
  4. Οι κάδοι από ολόκληρο το νησί αποσύρονται, πλένονται και απολυμαίνονται και αντίστοιχα καθαρίζονται και απολυμαίνονται οι χώροι που τους φιλοξενούσαν.
  5. Οι κάτοικοι (πλην αυτών της πόλης) και οι επαγγελματίες ολόκληρου του νησιού, διαχειρίζονται με ευθύνη τους τα διαχωρισμένα στερεά τους απόβλητα, με απόλυτη αυστηρή απαγόρευση της διάθεσής τους σε δημόσιους χώρους. Τα οργανικά τα διαθέτουν θάβοντάς τα σε κατάλληλους δικούς τους λάκκους, τα δε ανακυκλώσιμα τα συσκευάζουν για να διατεθούν στο σύστημα αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, μία φορά τη βδομάδα, καθώς δεν μυρίζουν…
  6. Οι κάτοικοι της πόλης εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον διαχωρισμό των απορριμμάτων τους και τα τοποθετούν στους αντίστοιχους κάδους που φέρουν τις σχετικές ενδείξεις. Τα είδη των διαφόρων συσκευασιών συμπιέζονται υποχρεωτικά, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο.
  7. Η διάθεση και μεταφορά των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων ειδών γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης της Ανακύκλωσης. Τα οργανικά απορρίμματα της πόλης μεταφέρονται από τη δημοτική υπηρεσία σε κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικά ακίνητα για την μετατροπή τους σε βελτιωτικό εδάφους, ενώ στην ύπαιθρο αυτό γίνεται με ευθύνη των ίδιων των πολιτών. Τα σύμμικτα απορρίμματα της πόλης τοποθετούνται σε κοντέινερ και περιμένουν τη λειτουργία του δεματοποιητή.
  8. Προς το σκοπό της πιστής εφαρμογής των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καλούνται σε ενεργό συμμετοχή όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες και τα μέλη των επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και εθελοντικών οργανώσεων. Aυτονόητο είναι ότι θέτω και τις μικρές προσωπικές μου δυνάμεις στην υπηρεσία της κοινής προσπάθειας.
  9. Την εφαρμογή των μέτρων αυτών για 3 – 4 μήνες, επιβλέπει η αστυνομία και τα δημοτικά όργανα ελέγχου (περιλαμβανομένων και των προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων), με εξουσιοδότηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.
  10. Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία του όποιου μόνιμου συστήματος στο μέλλον, με κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο των ίδιων των πολιτών.
Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά που προτείνω, θα συναντήσουν αμφισβήτηση και κριτική, κυρίως για τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής τους και ενδεχομένως για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας μου. Θα ήταν όμως χρήσιμο να δούμε εποικοδομητικό αντίλογο με συγκεκριμένες προτάσεις που να απαντούν άμεσα στο πρόβλημα, γιατί από τα υπόλοιπα έχουμε χορτάσει.
Είμαι εδώ για όποιες εξηγήσεις ζητηθούν πάνω στο σκεπτικό των προτάσεών μου και έτοιμος να δεχτώ ακόμη και την πλήρη απόρριψή τους, αν υπάρχει άλλη λύση, που εγώ δεν βλέπω στον ορίζοντα.
Κέρκυρα, 27 Ιουνίου 2016
Στέφανος Πουλημένος

3 σχόλια:

Merianos Nikos είπε...

Ωραία τα λέτε κ. Πουλημένε, αλλά έχω μερικές απορίες / διαφωνίες, και εφόσον μου το ζητάτε θα παραθέσω τις απορίες μου - διαφωνίες μου.

Αρχικά, πριν μου απαντήσετε το οτιδήποτε από αυτά που ακολουθούν, θα ήθελα να μου αναφέρετε με λεπτομέρειες ποιες οι ενέργειες που κάνατε ως δήμαρχος και ως νομάρχης για την επίλυση του προβλήματος στην χωματερή Τεμπλονίου, η οποία πάσχει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, οπότε φέρετε και εσείς μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση του νησιού.

Και ας αρχίσουμε με τις λοιπές απορίες - διαφωνίες:

"Στέφανος Πουλημένος: Το Δημοτικό Συμβούλιο κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την προστασία της δημόσιας υγείας [...]"

Για ποιο λόγο να γίνει επίταξη ανθρώπων, μηχανημάτων και κτημάτων; Νομίζω υπάρχει και επίσημο κράτος, το οποίο διαθέτει στρατό με φορτηγά και μηχανήματα τα οποία αναπαύονται κάτω από σκίαστρα για να μην χαλάσει η μπογιά τους.

"Στέφανος Πουλημένος: Το Δημοτικό ‘Οργανο Διαχείρισης της Κρίσης σε συνεργασία με τους προέδρους και τα συμβούλια των Δημοτικών [...]"

Είμαστε με τα καλά μας; Τι θα κάνουμε δηλαδή; Έχουμε μια χωματερή η οποία έχει μολύνει "βάση μελετών" των υδροφόρο ορίζοντα από Παλαιοκαστρίτσα μέχρι Βρυώνη, και για να λύσουμε το πρόβλημα θα θάψουμε τα σκουπίδια του νησιού "κάτω από το χαλάκι" σε όλο το νησί ώστε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες πληγές και ακόμα περισσότερες "mini"-χωματερές; Μιλάμε σοβαρά τώρα; Αντί να πηγαίνουμε μπροστά πάμε προς τα πίσω και γινόμαστε όλο και περισσότερο Ουγκάντα;

"Στέφανος Πουλημένος: Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από [...]"

Merianos Nikos είπε...

"Στέφανος Πουλημένος: Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από [...]"

Αυτή είναι πραγματικά μια ωραία ιδέα, και εγώ ήδη έχω αρχίσει να ψάχνω τρόπο για να μετατρέψω τα απόβλητα μου σε compost. Ωστόσο, ποιος θα διδάξει την γιαγιά; Ποιος θα επιβάλει σε κάθε νοικοκυριό έχει δεν έχει χρήματα να μπει στην διαδικασία της κομποστοποίησης; Για ποιο λόγο μια επιχείρηση που πληρώνει χρόνια και χρόνια δημοτικά τέλη για την καθαριότητα να πρέπει τώρα να πληρώσει για την κομποστοποίηση της ενώ θα έπρεπε ήδη να υπάρχει υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο νησί για την διαδικασία αυτή; Γιατί να μην πληρώσει ο δήμος, η δημοτική αρχή και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που έφτασαν το νησί εδώ τον λογαριασμό; Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζώα, όπου σε μια ήδη δύσκολη οικονομική περίοδο θα πρέπει να πληρώσουν και αυτό το λογαριασμό;

"Στέφανος Πουλημένος: Οι κάδοι από ολόκληρο το νησί αποσύρονται, πλένονται και απολυμαίνονται και αντίστοιχα καθαρίζονται και απολυμαίνονται [...]"

Νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη ανάγκη και υψίστης σημασίας κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο δήμος μετά την αποκομιδή των απορριμάτων.

"Στέφανος Πουλημένος: Οι κάτοικοι (πλην αυτών της πόλης) και οι επαγγελματίες ολόκληρου του νησιού, διαχειρίζονται με ευθύνη τους τα διαχωρισμένα [...]"

Τι προσδιορίζει τους κατάλληλους δικούς τους λάκκους; Τι είναι το κατάλληλο; Και εγώ που έχω 10 τετραγωνικά κήπο, πόσα στερεά απόβλητα θα μπορέσω να θάψω και για πόσα χρόνια; Επίσης τι είναι τα στέρεα; Εγώ γνωρίζω πολύ καλά τι είναι τα στέρεα απόβλητα, αλλά υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί πως κάθε σπίτι θα πετάει στέρεα και όχι ότι έχει στην σακούλα σκουπιδιών του, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε και πάλι μικρές χωματερές σε ολόκληρη την Κέρκυρα;

Merianos Nikos είπε...

"Στέφανος Πουλημένος: Οι κάτοικοι της πόλης εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον διαχωρισμό των απορριμμάτων τους και τα τοποθετούν στους αντίστοιχους [...]"

Εφόσον η πόλη της Κέρκυρας θα απολαμβάνει κεντρική διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού που θα κάνουν μόνοι τους την διαχείριση των στέρεων αποβλήτων θα πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλι;

"Στέφανος Πουλημένος: Τα είδη των διαφόρων συσκευασιών συμπιέζονται υποχρεωτικά, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο."

Προφανώς πρέπει να γίνεται και αυτό; Αλλά τι θα γίνεται; Θα υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε κάδο για αν δει αν η κάθε κυρία κάνει αυτή την ενέργεια;

"Στέφανος Πουλημένος: Η διάθεση και μεταφορά των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων ειδών γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης της Ανακύκλωσης [...]"

Και πάλι, γιατί ο ιδιότης και η επιχείριση να επωμιστεί αυτό το κόστος, ενώ έχει πληρώσει σε χρυσαφή μια χωματερή που του έχει μολύνει τον τόπο ολόκληρο;

"Στέφανος Πουλημένος: Προς το σκοπό της πιστής εφαρμογής των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καλούνται σε ενεργό [...]"

Και πάλι οι ιδιώτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

"Στέφανος Πουλημένος: Την εφαρμογή των μέτρων αυτών για 3 – 4 μήνες, επιβλέπει η αστυνομία και τα δημοτικά όργανα ελέγχου (περιλαμβανομένων και [...]"

Για ποια αστυνομία μιλάμε; Αυτή που συναντώ στον δρόμο κάθε 3 - 4 μήνες; Αυτή η ίδια αστυνομία θα περιπολεί σε όλο το νησί για να επιβάλει πρόστιμα για τα σκουπίδια;

"Στέφανος Πουλημένος: Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία [...]"

Δεν έχω να προσθέσω κάτι.