Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

«Συμποσιακή» ΦΑΙΑΚΙΝΑ

Αντί « Aνπλαση όψεων Θεάτρου-Νομαρχίας»,

και ενιαίος χώρος: ΘΕΑΤΡΟ-ΦΟΙΝΙΚΑΣ-Α.ΠΛΑΤΕΙΑ!

«ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ) 6/7/2010

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Κέρκυρας Γιάννης ΖΩΧΙΟΣ

Παλιό Δημοτικό θέατρο Κερκύρας Με ενδιαφέρον έγινε δεκτή η εκδήλωση του Δήμου Κερκυραίων παρουσιάζοντας τις αρχιτε-κτονικές προτάσεις για την ανάπλαση όψεων Δημοτικού Θεάτρου και πλατείας προ Νομαρχίας στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχία η οποία και κάλυψε το κόστος διαγωνισμού, 30.000 ευρώ.

Κάθε έργο-προγραμματισμός-σχέδιο-απόφαση που αναβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και προβάλει την Κέρκυρα πρέπει να εκτιμιέται θετικά.

Επισημαίνονται όμως τα εξής:

α). Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε ζητούμενο στο διαγωνισμό ή αφέθηκε στην κρίση Επιστημόνων.

β). Οι διαγωνισμοί δεν πρέπει να αμείβονται. Μόνο η μελέτη η οποία θα επιλέγεται για το τελικό έργο και με την προϋπόθεση ότι ο μελετητής δε θα είναι και ο κατασκευαστής. Ο «κρατικοδιαιτισμός» θρησκείας, βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μετόχων, αεριτζή-δων, επιχειρηματιών κλπ πρέπει επιτέλους να εκλείψει.

γ). Η όποια τελική απόφαση πρέπει να είναι της διοίκησης του νέου Δήμου Κέρκυρας.

Πρόταση: ΦΑΙΑΚΙΝΑ!

Η «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ) έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι τα έργα με τον Καλλικράτειο Δήμο πρέπει να είναι ριζικής αλλαγής συνολικά των Νησιών μας. Επομένως, το κεντρικό θέατρο της Κέρκυρας και ο ευρύτερος χώρος δεν μπορεί να υπολείπεται μιας οραματικής πορείας που θα μετατρέψει την Κέρκυρα σε ένα σημαντικό κέντρο ιστορικής μνήμης-παιδείας- δημιουργίας-πολιτισμού.

Γι αυτό, με το πρόγραμμά της στις επερχόμενες εκλογές που σύντομα θα δημοσιοποιηθεί, προτείνονται (με άμεση μελέτη-προσφορά του ΤΕΕ Κέρκυρας) τα παρακάτω:

1. Τα κτίρια του θεάτρου-νομαρχίας να κατεδαφιστούν καθώς και συνεχόμενα όπως αυτό του πρώην ΟΤΕ κλπ.

2. Ο χώρος να ενοποιηθεί με το «Γυμναστήριο» μέχρι το «Φοίνικα» και την Άνω Πλατεία. Να ονομαστεί ΦΑΙΑΚΙΝΑ! Το «ΣΥΜΠΟΣΙΟ», με Διόνυσο- Οινοπίωνα, προμετωπίδα στις δύο εισόδους. figareto3.JPG (7213 bytes)

3. Υπογειοποίηση από Λαϊκή -Στ. Δεσύλα-Άνω Πλατεία (άγαλμα Καποδίστρια)

4. Δημιουργία υπόγειων πολυχώρων και παρκινγκ σε όλο το ενιαίο, επίπεδο, τμήμα.

5. Στον ενιαίο πλέον χώρο θεάτρου-νομαρχίας-γυμναστήριου-φοίνικα-Α. Πλατεία:

- Να αναδημιουργηθεί το παλιό δημοτικό (βομβαρδισμένο) θέατρο, προσαρμοσμένο εσωτερικά-εξωτερικά με έντονα Φαιακικά στοιχεία και ανταποκρινόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις. Φυσικά, να καλύπτει τις ανάγκες και Λυρικής.

-Συνεχόμενα, σε διάφορα επίπεδα κυρίως προς το Γυμναστήριο-«Όαση», θα δημιουργηθούν πολυχώροι πολιτισμού, παιδείας,συνεδρίων, η έδρα του Δήμου Κέρκυρας! Με καταρρακτικό ένα τμήμα της πλαγιάς άνω του Γυμναστηρίου, υπαίθριο θεατράκι και με ειδικές διαμορφώσεις να αποτελέσει χώρο ελευθέρων διαλογισμών, συζητήσεων, παρουσίασης δημιουργιών, σάτιρας (κογιοναρίματος) ειδικά των ασκούντων εξουσία. Τόπος που η νεολαία μας θα αναπνέει!

- Όλες οι εξωτερικές όψεις, αίθουσες, ενδιάμεση πλατειούλα, διάδρομοι, πεζόδρομοι από-κλειστικά με αρχαιοκερκυραϊκή διαμόρφωση και στοιχεία. Δηλαδή, να εμφανιστεί μια μικρο-εικόνα:Κό(έ)ρκυρας-Σχερίας-Φαιακίας-Δρεπάνι-Μάκρης-Κορυφώ…που είναι εξαφανισμένη.

-Σημαντικό δημιούργημα στον ενιαίο χώρο (ίσως στην Όαση) το«Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο» με ειδική ευθύνη των Τμημάτων Ιστορίας και Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου όπου, οπτικοακουστικά, θα παρουσιάζεται όλη η μυθολογική και ιστορική Κέρκυρα. Το «ΨΗΦΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» θα είναι «συνδεδεμένο» με τα «ΤΟΠΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ» (αρχαιολογικά-λαογραφικά-φυσικής) που θα δημιουργηθούν ώστε, αποκεντρωμένα, όλοι οι κάτοικοι-σχολεία-επισκέπτες να έχουν άμεση πρόσβαση αλλά και πόρους τα Τοπικά Συμβούλια.

-Αυτονόητο ότι, το Παλαιό Δημαρχείο και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας (συνδεδε-μένα με γυάλινο θόλο), θα μετατραπούν σε ενιαίο «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ». Σύνδεσμος (και συμβολικός), μεταξύ «ΦΑΙΑΚΙΝΑΣ» και «ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ», η ΙΟΝΙΑ ΒΟΥΛΗ.

Η ουνεσκική Κέρκυρα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την Κερκυραϊκή μυθολο-γία και ιστορία που έχουν «καταστραφεί»-«παραμεριστεί».

«ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: