Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ»

Β. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Γιάννης Ζωχιός 10/7/2010

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Κέρκυρας

με τη «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ)

Πρόταση: Κέρκυρα-Διαπόντια παραγωγοί ηλεκτρικής

ενέργειας με «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Επανήλθε έντονα (έχοντας και βαθύ προεκλογικό χρώμα) το θέμα των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πάρκο Κέρκυρας-Διαπόντιων, με αφορμή την ανακοίνωση για χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Η «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» θα καταθέσει σαφές πρόγραμμα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας (από ανανεώσιμες πηγές-καύση σκουπιδιών και κάθε είδους αγροτικά ή βιοτεχνικά παράγωγα) ΜΟΝΟ από δημοτική επιχείρηση που θα δημιουργηθεί αμέσως με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα καιθα συμμετάσχουν ως μέτοχοι συνεταιρισμοί, κάτοικοι οικοπεδούχοι, επιχειρήσεις. Θα συγκροτηθεί δε στο δήμο συγκεκριμένη επιστημονικήυπηρεσία για μελέτες-χωροθετήσεις κλπ, θα αναλαμβάνει την προώθηση των ατομικών αιτημάτων και θα διαπραγματεύεται ομαδικές προμήθειες πάνελ, γεννήτριες κλπ. Στόχος, στο τέλος της δημοτικής θητείας το 2014 να παράγεται σε Κέρκυρα-Διαπόντια το 5% των συνολικών αναγκών.

Γι αυτό, όλες οι αιτήσεις ενδιαφερομένων θα πρέπει να εξετασθούν μετά την 1/1/2011. Οι εγκριμένες θα κλιθούν να ενταχθούν στα νέα δεδομένα.

Επομένως, εφόσον το συγκεκριμένο θαλάσσιο αιολικό πάρκο κριθεί επιστημονικά και περιβαλλοντικά άρτιο, ο Δήμος θα το εντάξει στο σχεδιασμό του και θα ανήκει στη δημοτική επιχείρηση.

Αυτονόητο ότι ανάλογες δραστηριότητες θα αναπτυχθούν, μετά από μελέτη, σε πολλά σημεία των νησιών σε συνδυασμό μεεργοστάσια παραγωγής.

Βέβαια, στην ουσία το θέμα που τίθεται είναι: Η οποιαδήποτε διαφωνία για ανεμογεννήτριες κλπ γίνεται με αίτημα τη γενική απαγόρευση παραγωγής ενέργειας σε Κέρκυρα-Διαπόντια ή στη συγκεκριμένη μεθόδευση που δημιουργεί υποψίες ή βεβαιότητες αντιπεριβαντολλογικές και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων;

Αν ισχύει το δεύτερο, λύνεται με την Επιχείρηση Δήμου-Φορέων-Κατοίκων η οποία θα προστατέψει απόλυτα το περιβάλλον και το όφελος (περιβαλλοντικό -οικονομικό- τεχνογνωσίας-απασχόλησης) θα είναι μόνο για το λαό ο οποίος δε θα επιτρέψει νέα κλοπή με χρήση το φυσικό του πλούτο.

Αν όμως η διαφωνία σχετίζεται με γενική απαγόρευση, ζητά σαφή απάντηση το καίριο ερώτημα:

- Έναντι της ζωής, της υγείας, της οικογένειας, του ξεκληρίσματος ποιων ελλήνων ζητείται να καλύπτονται οι πολυτελείς ανάγκες σε ηλεκτρισμό (και) στην Κέρκυρα;

-Είναι γνωστό ότι η Κέρκυρα (πριν 40 χρόνια περίπου) είχε το προνόμιο και απαλλάχθηκε από το πολυμολυσματικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην «Κόντρα-Φόσα» και τροφοδοτείται από υποθαλάσσιο-συνδεδεμένο δίκτυο με ενέργεια που παράγεται «δολοφονώντας» τους πολύπαθους κάτοικους κύρια σε Πτολεμαΐδα-Μεγαλόπολη;

-Γνωρίζουμε ότι (κατ΄ αναλογία με τα σκουπίδια) οι διαμαρτυρίες των πολύπαθων θα γίνουν εκρηκτικές ενάντια όλων μας που θεωρούμαστε κουτοπόνηροι και τους εκμεταλλευόμαστε;

Στα σαφή ερωτήματα απαιτούνται σαφείς απαντήσεις.

Ο Λαός θέλει θέσεις-προτάσεις-λύσεις-δυναμική πορεία και όχι ξορκισμούς. Οι ξορκισμοί, είναι «τέχνη» που ωφελεί μόνο αυτούς που, μέσα από μεθοδεύσεις, παρασκήνια, μηχανισμούς, εντείνουν τις ανάγκες, εκμεταλλεύονται την προβαλλόμενη αναγκαιότητα και στην κατάλληλη στιγμή επιβάλλονται ως σωτήρες και μάλιστα δίχως προϋποθέσεις. Και η υποχρέωση παραγωγής ενέργειας (και στην Κέρκυρα) δεν αργεί. Και τότε οι δυνατότητες επιλογής θα έχουν μηδενιστεί.

Όμως, αν ο λαός με τους φορείς του έγκαιρα σχεδιάσει και αποφασίσει να λύσει άμεσες και μελλοντικές ανάγκες, θα κρατά τον έλεγχο των εξελίξεων, θα διαχειρίζεται και κερδίζει από το φυσικό πλούτο του καιοι σωτήρες με τα φερέφωνά τους (ενίοτε και τέως διαμαρτυρόμενοι) δε θα βρίσκουν έδαφος εκμετάλλευσης .

Στη «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ», αν Διαπόντια-Κέρκυρα θελήσουν, ο λαός θα θεσμοθετεί. Θα είναι ΕΝΕΡΓΟΣ και ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ. Ο πλούτος του θα του ανήκει. Δε θα εκμεταλλεύεται ούτε θα τον εκμεταλλεύονται!.

2 σχόλια:

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Από Απ. ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ

Στο 1ο Συμπόσιο Κέρκυρας (2007), η κερκυραϊκή κοινωνία των πολιτών μετά από ευρείες διαβουλεύσεις, εξέδωσε ψήφισμα: στην Β.Δ. Κέρκυρα-Διαπόντια να γίνει θαλάσσιο πάρκο για δελφίνια και άλλα κητώδη, οπότε οι ανεμογεννήτριες πάνε στα Β.Α. δίπλα στην διέλευση των πλοίων προς Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα και νότια...

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για επιστημονική μελέτη.