Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ :

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΘΕΤΟΥΜΕ- Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ.

άρθρο – παρέμβαση του Μάριου Άνθη

μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

alt Η φωτιά στο Τεμπλόνι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, αναμφίβολα προκαλεί συνέπειες στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής που στεγάζει τον ονομαζόμενο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου . Παράλληλα, όμως, έρχεται να υπενθυμίσει και να ξαναφέρει στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα που ονομάζεται εγκαταστάσεις και διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Κέρκυρα, σε ολόκληρο το νησί . Για τις συνέπειες, τις επιπτώσεις της φωτιάς, μαζί με τους φορείς, βαρύνοντα λόγο να μιλήσουν έχουν οι ειδικοί . Για το θέμα που αφορά το εάν υπήρχαν και λειτούργησαν μέτρα πυροπροστασίας....... ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

2 σχόλια:

Ζωχιός Γιάννης είπε...

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ : ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΘΕΤΟΥΜΕ- Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ.

άρθρο – παρέμβαση του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ Κέρκυρα 18/7/2010

Η φωτιά στο Τεμπλόνι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, αναμφίβολα προκαλεί συνέπειες στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής που στεγάζει τον ονομαζόμενο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου . Παράλληλα, όμως, έρχεται να υπενθυμίσει και να ξαναφέρει στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα που ονομάζεται εγκαταστάσεις και διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Κέρκυρα, σε ολόκληρο το νησί . Για τις συνέπειες, τις επιπτώσεις της φωτιάς, μαζί με τους φορείς, βαρύνοντα λόγο να μιλήσουν έχουν οι ειδικοί . Για το θέμα που αφορά το εάν υπήρχαν και λειτούργησαν μέτρα πυροπροστασίας, επίσης η έγκυρη ενημέρωση ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση και επειδή – όπως λέμε – δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, το γεγονός που συνέβη υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο το πρόβλημα του Τεμπλονίου, το πρόβλημα που με διάφορους τρόπους και αιτίες έρχεται, κατά περιόδους, στην επιφάνεια , υπενθυμίζοντας σε όλους ότι υπάρχει και είναι οριακό, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ακόμα και σε αυτούς (κυρίως σε αυτούς) που εδώ και πολύ καιρό υποκρίνονται και επιμένουν ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ότι όλα είναι υπερβολές…
Ανακεφαλαιώνοντας όλα όσα κατά καιρούς, αυτά τα τελευταία χρόνια ισχυρίζεται η ομάδα του λεγομένου Συνδέσμου Καθαριότητας και τα φερέφωνά τους , η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει εδώ και πολύ καιρό δρομολογηθεί ώστε όλα να λειτουργούν με επάρκεια, πληρότητα και ομαλότητα !!
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τρόπο κατηγορηματικό. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας (ομάδα Δημάρχων) αντικειμενικά χρεώνεται - μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων – την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας που λέγεται υπόθεση διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Κέρκυρα. Και μιλάμε βάσιμα για τραγωδία καθώς αναλογιζόμαστε τα γεγονότα που συνέβησαν και σημάδεψαν την Κέρκυρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Πρόσφατα , ο Περιφερειάρχης κ. Γεωργαλίδης επισκέφθηκε την Λευκίμμη και τον λεγόμενο ΧΥΤΑ Μεσοράχης. Ο λαός της Λευκίμμης που μαζικά συνόδευσε την επίσκεψη του κ. Γεωργαλίδη στη περιοχή του αγώνα (και όχι του ΧΥΤΑ) του διαμήνυσε ο λαός τη δική του βούληση που είναι ξεκάθαρη: Όχι άλλα κόλπα και τακτικισμοί. Όχι ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ στα Μεσοράχια . Ναι στην ολοκληρωμένη διαχείριση με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Ειλικρινά, δεν έχω βεβαιωθεί τι ακριβώς κάνει και τι ακριβώς επιδιώκει ο νέος περιφερειάρχης στο πρόβλημα της Λευκίμμης και γενικότερα στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Πιθανότατα ανιχνεύει και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Ο χρόνος όμως δεν είναι με το μέρος του. Ο χρόνος τελειώνει και για τον κ. Γεωργαλίδη καθώς το πρόβλημα είναι πραγματικά πιεστικό.
Εμείς, δύο και πλέον χρόνια τώρα, έχουμε δώσει σκληρό, επίμονο και συνεχή αγώνα για τη λύση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων, αντιμετωπίζοντας σε αυτή τη διαδρομή όλες τις πτυχές και τις εξελίξεις που προέκυψαν. Αυτός ο αγώνας που δώσαμε και συνεχίζει να δίνει η ΕΝΑΚ μαζί με τους αγωνιζόμενους κατοίκους των περιοχών, μαζί με τον Κερκυραϊκό λαό, είχε από την αρχή, σαφή και συγκεκριμένη κεντρική θέση – πρόταση λύσης και διεξόδου: α) απεμπλοκή από τον λανθασμένο και καταστροφικό περιφερειακό σχεδιασμό β) όχι ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, όχι ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη γ) κατασκευή Μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης (δημόσιου χαρακτήρα) μίας και μοναδικής για όλο το νομό, με νέα χωροθέτηση. Μονάδας στηριγμένης στις νέες και προηγμένες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων. Η πρότασή μας ήταν εξαρχής και σήμερα είναι ακόμα περισσότερο ώριμη , ρεαλιστική , πρόταση διεξόδου προς το συμφέρον της Κέρκυρας, του πληθυσμού, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας. Δύο χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε τις παρασκηνιακές αντιδράσεις και την ένοχη σιωπή του τοπικού μπλοκ εξουσίας που εξάντλησε όλες τις πιθανότητές του να κοροϊδέψει το λαό ότι, δήθεν, δεν υπάρχει άλλη λύση από τους ΧΥΤΑ. Εξάντλησε το μπλοκ εξουσίας όλες τις δυνατότητές του να διασπάσει το λαό και τα κινήματα, να αποπροσανατολίσει και να συσκοτίσει. Δύο χρόνια ένοχης σιωπής που όμως δεν τους οδήγησαν πουθενά. Δύο χρόνια η γνωστή βραδινή προπαγάνδα του τηλεοπτικού δελτίου έπαιζε μονότονα το ίδιο γνωστό έργο.. Το παιγνίδι αυτό δεν τους βγήκε σε καλό και το ξέρουν. Φυσικά και δυστυχώς αυτό το «παιγνίδι» με όσα υποκρύπτει στο περιεχόμενό του το πλήρωσε η Κέρκυρα.
Ο κ. Γεωργαλίδης θα μπορούσε- ίσως- να διδαχτεί από τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου. Άμεση πρόταση που του καταθέτουμε είναι να συγκροτήσει τεχνική επιτροπή μελέτης και αξιολόγησης συστημάτων και τεχνολογιών ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, να ανοίξει δηλ. ένα δρόμο, να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα. Η ΕΝΑΚ το προτείνει για να προχωρήσει τώρα, άμεσα. Το προτείναμε έγκαιρα και παλιότερα αλλά όπως φάνηκε ο περιφερειάρχης της ΝΔ κ. Βόσδου είχε «καλύτερες» λύσεις και προοπτικές και έτσι στήριξε το διακομματικό και πολυπλόκαμο τοπικό μπλοκ εξουσίας. Τις συνέπειες τις γνωρίζουμε όλοι. Η ΕΝΑΚ ζητά συγκεκριμένα και ειλικρινή βήματα προς τη κατεύθυνση της επίλυσης. Βήματα και όχι κόλπα ούτε χρονοτριβές. Το ίδιο πιστεύουμε ότι ζητά και ο Κερκυραϊκός λαός. Λύση, όχι κόλπα, ούτε ΜΑΤ, ούτε ψεύτικες και ρητορικές υποσχέσεις.