Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Αν δεν διαβάζετε τους χαρακτήρες ή δεν βλέπετε τις εικόνες πατήστε εδώ. Το μηνιαίο ηλεκτρονικό δελτίο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στέλνεται δωρεάν σε υποστηρικτές και φίλους της οργάνωσης. Αν γνωρίζετε άτομα που θα ήθελαν να το λαμβάνουν, παρακαλούμε στείλτε μας τα στοιχεία τους στη διεύθυνση arcturos@arcturos.gr Αν δεν θέλετε να το λαμβάνετε, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Arcturos mainArcturos blogArcturos people helpArcturos shop productsArcturos contactArcturos Monthly Newsletter

 

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ NEWSLETTER

ΜΑΙΟΣ 2009

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ MASSIMO

Με αφορμή το ερασιτεχνικό βίντεο [παρασκήνια από το τσίρκο MASSIMO, Φλώρινα, 2 Μαίου] που έφτασε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ως καταγγελία για την κακοποίηση ζώων σε επιχειρήσεις τσίρκο που περιοδεύουν στη χώρα μας, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για ΕΛΛΑΔΑ, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα.

[Το βίντεο είναι εδώ: http://arcturos.wordpress.com/2009/05/12/video/ ]

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να σταματήσουμε αυτό το σκληρό θέαμα για τα ζώα και τα παιδιά που το παρακολουθούν.

Ακόμη κι αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι νόμιμες και τηρούν όλους τους όρους νόμιμης λειτουργίας, κατοχής, εκπαίδευσης και επίδειξης των ζώων, αναπαράγουν όλη τη νοσηρή πρακτική αιχμαλωσίας ζώων και αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, σκληρής «εκπαίδευσης» και πολυήμερης περιφοράς τους σε μικρά κλουβιά, μακριά από το φυσικό τους χώρο διαβίωσης για τη διασκέδαση και το κέρδος των ανθρώπων.

Εχουμε κι άλλα μέσα διασκέδασης. Ας μας λείψει το τσίρκο με ζώα.

Στηρίζουμε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισόδου τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα που έχει κατατεθεί από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς ψήφιση.

Ο Υπουργός, κ. Χατζηγάκης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο για την κακοποίηση ζώων. Ελπίζουμε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Του αποστείλλαμε το video-ντοκουμέντο με το ίδιο αίτημα. Ακόμα κι αν ειπώθηκε πως ο συγκεκριμένος φροντιστής του τσίρκο απομακρύνθηκε θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζει τις παραστάσεις του το Massimo ανενόχλητο ανά την επικράτεια – τώρα μάλιστα βρίσκεται στην περιοχή της Δράμας!

20.000 πολίτες έχουν δηλώσει ήδη ενυπόγραφα (γραπτά και ηλεκτρονικά) την αντίθεσή τους στην είσοδο τσίρκο με ζώα στη χώρα μας:

Ø Δηλώστε την αντίθεσή σας στο Δήμο της περιοχής σας πριν ακόμη σας επισκεφθεί τσίρκο –τότε θα είναι αργά

Ø Μην επισκέπτεσθε τσίρκο με ζώα

Ø Ενημερώστε παιδιά και ενήλικες που γνωρίζετε

Ø Ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για τη λειτουργία τσίρκο στην περιοχή σου.

Θυμίζουμε:

  • Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
  • Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
  • Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
  • Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προιόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
  • Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).
  • Η έλλειψη κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι τα τσίρκο δεν περιλαμβάνουν ειδικευμένο κτηνίατρο στο προσωπικό του.
  • Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
  • Οπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.

[υπογράψτε ενάντια στα τσίρκο με ζώα, στέλνοντας ένα e-mail με το όνομα και την περιοχή σας στο subscribe@arcturos.gr]

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΒΟΡΑΣ

Στις αρχές Μαίου βρέθηκε νεκρός στο Καταφύγιο του Λύκου, όπου φιλοξενούνταν από το 2000, ο Βόρας. Ο κτηνίατρος διαπίστωσε ότι ο θάνατος προήλθε από παθολογικά αίτια.

Ο Βόρας ήταν 11 χρόνων και ζύγιζε 25 κιλά. Προερχόταν από την Αριδαία. Είχε γεννηθεί σε αιχμαλωσία από γονείς οι οποίοι βρέθηκαν από κάποιον βοσκό σε ηλικία λίγων ημερών στην Ακρανιά Πέλλας, τον Μάιο του 1996. Εζησε σε αιχμαλωσία, σε έναν ιδιωτικό χώρο περίπου 50 τετραγωνικών μέτρων και μεταφέρθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου όταν ήταν τεσσάρων ετών. Ηταν ο πιο δημοφιλής Λύκος του Καταφυγίου αλλά και ο πιο «κοινωνικός».

 

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΝΕΚΡΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ!

Εκατόμβη αρκούδων στην Εγνατία οδό, αυτή τη φορά με μια αρσενική αρκούδα βάρους 175 κιλών και ηλικίας 13-15 ετών, που έπεσε θύμα τροχαίου όταν στις 7 Μαίου στις 05:30 τα ξημερώματα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή κοντά στο ρέμα Γκιώνη και μάλιστα σε τμήμα του κλειστού αυτοκινητοδρόμου που πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που σημειώνεται στην ίδια περιοχή σε διάστημα δέκα ημερών, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την επιβίωση του είδους στη περιοχή του νομού Καστοριάς όπου υπάρχει μόνιμος πληθυσμός αρκούδας. [Λίγες μέρες νωρίτερα είχε σημειωθεί και αυτό το περιστατικό.]

Η επιτόπια αυτοψία έδειξε ότι η αρκούδα στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, ο οποίος αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών άγριας πανίδας. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως οι αρκούδες έχουν χρησιμοποιήσει και άλλο σημείο του φράχτη προκειμένου να διασχίσουν το οδόστρωμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μήκος του κάθετου άξονα δεν έχει προβλεφθεί ούτε μία ειδική διάβαση πανίδας.

Περισσότερα εδώ.

ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Συνεργασία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ: «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα».

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, προιόν της Coca Cola 3E, στο πλαίσιο του προγράμματός του «Αύρα, It’s so easy being green» που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ δύο μεγάλα έργα για την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Με την υποστήριξη του ΑΥΡΑ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ:

  • έχει ξεκινήσει την αναδάσωση περιοχής στο Πάνειο όρος (Καλύβια Αττικής), φυτεύοντας 8100 δέντρα σε σημεία που έχουν καεί στο παρελθόν
  • το προσεχές φθινόπωρο θα πραγματοποιήσει την αναδάσωση περιοχής στην Αχαία, με 4390 δέντρα
  • ενώ τον Οκτώβριο, θα προχωρήσει σε εμπλουτισμό του δάσους με καρποφόρα δέντρα στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, μία περιοχή κρίσιμη για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διαθέτει ειδικευμένο συνεργείο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και θα εξασφαλίσει τη σωστή φύτευση και φροντίδα των δέντρων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το δεύτερο μέρος της συνεργασίας στοχεύει στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το ΑΥΡΑ ξεκινούν ένα μεγάλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε 400 σχολικές τάξεις, με τίτλο «Δάσος, Πηγή Νερού και Ζωής».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: