Χαμένες ευκαιρίες για το εισόδημά μας
Η συνεισφορά των παραγωγικών τομέων στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Προϊόντος στην Κέρκυρα κατά προσέγγιση είναι:
Πρωτογενής 5%
Δευτερογενής 10%
Τριτογενής 85%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα έσοδα της Κέρκυρας από τον τουρισμό, το εισόδημα του μέσου Κερκυραίου θα έπρεπε να είναι € 50।000/άτομο ετησίως!!! Δυστυχώς όμως δεν καταλήγει στις τσέπες μας παρά το 10-15% του ποσού αυτού..............ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Σεβαστιανός Μεταλληνός
Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων, Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κερκύρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Κέρκυρα Πολιτών» (Χρύσανθος Σαρλής)
2 σχόλια:
Σεβαστιανός Μεταλληνός
τηλ. 6977903261
smetalin@otenet.gr
20/10/2010
Χαμένες ευκαιρίες για το εισόδημά μας
Η συνεισφορά των παραγωγικών τομέων στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Προϊόντος στην Κέρκυρα κατά προσέγγιση είναι:
Πρωτογενής 5%
Δευτερογενής 10%
Τριτογενής 85%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα έσοδα της Κέρκυρας από τον τουρισμό, το εισόδημα του μέσου Κερκυραίου θα έπρεπε να είναι € 50.000/άτομο ετησίως!!! Δυστυχώς όμως δεν καταλήγει στις τσέπες μας παρά το 10-15% του ποσού αυτού.
Το υπόλοιπο διοχετεύεται σε προμήθειες τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών προϊόντων εκτός Κερκύρας. Ταυτόχρονα χάνουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως επειδή δεν είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε ταυτότητα και τοπικά προϊόντα. Γιατί να προτιμήσει Ευρωπαίος επισκέπτης την Κέρκυρα, όταν τον Ιούλιο και Αύγουστο του προσφέρουμε ντομάτα Βελγίου; Το γεγονός αυτό επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πτωχό μας εισόδημα.
Το πρόβλημα είναι ότι αφ’ ενός έχουμε εγκαταλείψει τις παραγωγικές μονάδες έντασης, αφ’ ετέρου δεν καταβάλουμε καμία προσπάθεια τα λιγοστά ποιοτικά προϊόντα μας να έχουν αναγνωρισιμότητα και συνεπώς υψηλότερη τιμή από τα «χύμα» (π.χ. λιανοελιά, τοπικές ποικιλίες αμπέλου, φρούτα, κλπ).
Ο Πρεβεζάνος συνεταιρισμένος ελαιοπαραγωγός πουλά σε αλυσίδες λιανικής εμφιαλωμένο λάδι λιανοελιάς Κερκύρας και εισπράτει τριπλάσια τιμή από τον Κερκυραίο. Το καταφέρνει έχοντας πιστοποιήσει με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το λάδι του ως Κερκύρας (!!!), ενώ ο Κερκυραίος όχι. Επιπλέον το τυποποιεί και το διαθέτει στην αγορά χωρίς την μεσολάβηση χονδρεμπόρων και βιομηχανιών.
Οι Δήμοι και η Νομαρχία στην Κέρκυρα έχουμε ιδρύσει την εταιρεία ΑΓΡΟΚ Α.Ε για υποδομές στον Αγροτικό τομέα. Η εταιρεία αυτή «απορρόφησε» και διέθεσε περί τα € 30 κ. τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω των Προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ. Επιπλέον έχουν δαπανηθεί αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ μέσω των τομεακών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας και του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και εργολαβίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαγώθηκαν με πρόσχημα την δήθεν ενημέρωση αγροτών και βιοτεχνών ή την προσέλκυση νέων στους κλάδους αυτούς δραστηριότητας.
Οι όποιες μελέτες και επιχειρησιακά σχέδια πληρώθηκαν είναι άφαντα και κρυφά από τους δικαιούχους που οφείλουν να αναλάβουν δράσεις υλοποίησής του, δηλαδή την ΤΕΔΚ, τους Δήμους και το Επιμελητήριο. Και όλα αυτά υπό το πέπλο της αφόρητης Αυτοδιοικητικής σιωπής. Μπορεί και συνενοχής.
Στα πλαίσια του υποτιθέμενου σχεδιασμού του ΟΠΑΑΧ ΙΙ πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιάκων να δαπανήσουμε μόλις € 10.000 για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων του Ορεινού όγκου με Ονομασία Προέλευσης. Επίσης πρότεινα να χρησιμοποιήσουμε 2 κτήρια του Δήμου και Συνεταιρισμών που διαθέτουμε στο Όρος ως εκθετήρια – πωλητήρια τοπικών προϊόντων.
Ο Δήμαρχός μας κ. Κάρρας απάντησε ηγεμονικά και χλευαστικά ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με …συκομαΐδες, προς μεγάλη ικανοποίηση των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας που το καταψήφισαν.
Και όμως ο Κερκυραίος αγρότης εξακολουθεί να πουλά το λάδι έναντι € 1,5/κιλό, έναντι € 3-5/κιλό που εισπράττουν οι καλλιεργητές πιστοποιημένων ελαιολάδων και ο καταναλωτής να το πληρώνει € 7-10/κιλό!
Ο επισκέπτης δε της Κέρκυρας αγνοεί ότι εδώ παράγεται ίσως το καλύτερο και αρωματικότερο λάδι της Μεσογείου. Και είναι λογικό, αφού το έχουμε λησμονήσει και εμείς οι Κερκυραίοι…
Ο σχεδιασμός της επόμενης Προγραμματικής περιόδου για την χρηματοδότηση υποδομών και επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων παραμένει από «τα καλύτερα παιδιά της Αυτοδιοίκησης» κρυφός. Στο μουλωχτό όπως όλα τα άλλα.
Δεν εκπλήσσομαι που τους βλέπω να αγωνιούν για την διασφάλιση των πόστων ελέγχου της «απορροφητικότητας» και για την ερχόμενη περίοδο.
Ο φίλος Κώστας Καρβούνης, μου έστειλε προ ημερών ένα άρθρο της Καθημερινής, που αναφέρεται στο πρότυπο ποιότητας Cretacert, το οποίο και επισυνάπτω. Αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αποκτήσουν περαιτέρω αναγνωρισιμότητα προέλευσης τα ήδη πιστοποιημένα προϊόντα τους, τα οποία προορίζονται για εξαγωγές!!!
Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε την Κρήτη όσο την Κέρκυρα, επειδή αυτοί έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια. Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γι’ αυτούς σημαίνει Δήμοι – Επιμελητήρια – Συνεταιρισμοί – Επαγγελματίες σε κοινή πορεία. Στην Κέρκυρα όμως συμβολίζει την κοινή πορεία των ηγεμονίσκων προς την «απορροφητικότητα».
Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα στο Πρόγραμμα του Συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος» του υπ. Περιφερειάρχη κ. Ηλία Μπεριάτου να δίνεται μεγάλη έμφαση στην πιστοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων στην ενότητα του Τουρισμού!! Πράγματι, τοπικά προϊόντα και κουλτούρα είναι ο μοναδικός τρόπος να αυξήσουμε το εισόδημά μας από τον τουρισμό.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα κονδύλια που μας στέλνει, καθώς έχει προ πολλού θεσμοθετηθεί η αυτονομία στην επιλογή της πορείας μας. Με λυπεί ιδιαίτερα να συνεχίζω να ακούω πολιτικάντηδες να τα βάζουν με το «Αθηνοκεντρικό κράτος» εν έτη 2010. Είναι απλά μία δικαιολογία για να καλύψουμε τις ανεπάρκειες και τις λαδιές μας.
Το 2010 πιστοποιήθηκε επισήμως η χρεωκοπία μας. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία νέα αρχή.
Σεβαστιανός Μεταλληνός
Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων, Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κερκύρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Κέρκυρα Πολιτών» (Χρύσανθος Σαρλής)
Δημοσίευση σχολίου