26/9/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας) |
|
Ανακαλύφθηκαν
τα αρχαιότερα
πετρώματα
του πλανήτη
Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας και είναι ηλικίας 4,28 δισ. ετών, δηλαδή μόλις 290 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της Γης, πριν 4,57 δισ. χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό «Science».
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν πετρώματα, επίσης στον Καναδά, στις Βορειοδυτικές Περιοχές, τα οποία έχουν σχηματιστεί πριν από 4,03 δισ. χρόνια. Αν και μικροσκοπικές πέτρες ζιρκόνιου στη Δυτική Αυστραλία χρονολογούνται πριν 4,36 δισ. χρόνια, δεν έχουν βρεθεί παλαιότερα πλήρη πετρώματα από αυτά που μόλις ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.
Τα βράχια είναι πιθανότατα τμήματα του πρωταρχικού φλοιού της Γης, που διαμορφώθηκαν καθώς η επιφάνεια του πλανήτη κρύωσε και στερεοποιήθηκε σταδιακά μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος. «Ίσως, ήταν ο αρχικός φλοιός και πριν από αυτόν δεν υπήρχε στερεή επιφάνεια στη Γη», δήλωσε ο Τζόναθαν Ο' Νιλ, του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
Η περιοχή, στο βόρειο Κεμπέκ, έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από ηφαιστειακό βασάλτη, με ροζ-καφέ απόχρωση. Για τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας οι γεωχημικοί του Ινστιτούτου Κάρνεγκι ανέλυσαν τις μικρές μεταβολές στη σύνθεση ισοτόπων των σπάνιων στοιχείων σαμάριου και νεοδύμιου.
Βράχια τόσο παλαιά είναι πολύ σπάνια στη Γη γιατί τα απομεινάρια του αρχέγονου φλοιού έχουν πολτοποιηθεί και ανακυκλωθεί στο εσωτερικό του πλανήτη αρκετές φορές λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.
Ο Ρίτσαρντ Κάρλσον, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των βράχων υποδηλώνουν πως το νερό ήταν ήδη παρόν στην επιφάνεια της Γης την εποχή του σχηματισμού των νεοανακαλυφθέντων βράχων, πριν 4,28 δισ. χρόνια. Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα αν οι ωκεανοί εμφανίσθηκαν πρώτα και αν το νερό δημιουργήθηκε στον πλανήτη μας ή μεταφέρθηκε από το διάστημα, όταν παγωμένοι κομήτες προσέκρουσαν σε αυτόν. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν άμεσες ενδείξεις αρχέγονης ζωής στα βράχια (βακτήρια).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου