Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Σκοτεινό μέλλον Τα φώτα των πυγολαμπίδων σβήνουν, προειδοποιούν οι εντομολόγοι
To σπάνιο είδος Luciola aquatilis ζει στην Ταϊλάνδη
Μπανγκόκ Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Οι πληθυσμοί των πυγολαμπίδων σταδιακά εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνουν με ανησυχία εντομολόγοι που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο για τα εντυπωσιακά έντομα.

Από τις αυλές των σπιτιών στο Τενεσί μέχρι τις όχθες των ποταμών στη Νοτιοανατολική Ασία, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι λάμψεις που ομορφαίνουν τις καλοκαιρινές νύχτες λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο.

«Οι πληθυσμοί των πυγολαμπίδων έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία τρία χρόνια» εκτιμά ο Πρίτσα Ζιάμπιου, ένας Ταϊλανδός που μεταφέρει τουρίστες με τις βάρκες του για να θαυμάσουν τα φυσικά πυροτεχνήματα κατά μήκος του ποταμού Μάε Κλονγκ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μειώνονται» συμφώνησε ο Ελβετός Στέφαν Ινάικεν, ένας από τους 100 επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο «Ποικιλότητα και Προστασία των Πυγολαμπίδων» που πραγματοποιήθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

«Όταν μιλάς σε ηλικιωμένους ανθρώπους για τις πυγολαμπίδες, όλοι λένε το ίδιο: Έβλεπαν τόσες πολλές όταν ήταν νέοι αλλά τώρα αισθάνονται τυχεροί αν δουν έστω και μία» σχολίασε.

Οι ενδείξεις για την παρακμή των πυγολαμπίδων προέρχονται κυρίως από ανέκδοτες αναφορές, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να μετρά κανείς τα έντομα στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα θηλυκά, για παράδειγμα, σε πολλά είδη δεν εκπέμπουν φως και περνούν όλη τους τη ζωή απαρατήρητα στο έδαφος.

Το πρόβλημα είναι πάντως υπαρκτό, συμφωνούν οι ειδικοί. Κανένας μεμονωμένος παράγοντας δεν επαρκεί για την εξήγησή του, ωστόσο οι υποψίες στρέφονται στην επέκταση των πόλεων, τη βιομηχανική ρύπανση αλλά και τον τεχνητό φωτισμό που δυσκολεύει την επικοινωνία των εντόμων με παλμούς φωτός.

Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο τα 2.000 είδη πυγολαμπίδας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, αλλά και πολλά ακόμα είδη που κινδυνεύουν να χαθούν στο σκοτάδι πριν καν γίνουν γνωστά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: